Mi után számolják a tgyásomat, gyedemet 2. gyermekem után, ha ekkor szülök? Szakemberhez fordulnék.
gyermekem 2013.03.01-én lesz 2 éves. GYED addig jár.
jövedelemem volt bruttó 250e
ha szülnék ekkor: 2013.12.hóban
vagy ha szülnék 2014. 04 hó környékén, de előtte táppénzre mennék terhességemmel és a nagymama lenne GYES-en.
(táppénz indokolt lenne sajnos)
HOGYAN KAPHATNÁM ISMÉT A FIZUM UTÁN A TGYÁST ÉS A MAXIMUM GYEDET?
Nem vagyok szakember, de hasonló cipőben járok, mint te, és itt a link arról, hogy a GYED kinek mikor hogyan jár:
Max TGYÁS-t csak akkor kapnál, ha újra munkába állnál legalább 180 napig ( szabadság beleszámít, de a táppénz nem!)és ez alapján nincs felső korlát.
Ha nem lesz 180 bérezett napod, akkor az előző évet veszik alapul a TGYÁS- GYED megállapításánál ( vagy a 2012-t vagy a 2013-mat).
1.) 2012-ben még GYED-en voltál, így ha 2013 decemberben szülsz, akkor az előző béred ( 250 ezer ) alapján számolnak, viszont a TGYÁS is maximalizálva lesz ( minimálbér 2x-esének 70%-a), és a GYED is ( ahogy most is), ez most ugye bruttó 130.200,- ( TGYÁS-ból csak SZJA-t, GYED-ből SZJA+ nyugdíjjárulékot vonnak).
2.) 2013 év ( 2014-es szülés) necces, kérdés, hogy mennyi ideig leszel GYES-en ill. táppénzen.
A tájékoztató alapján ha TGYÁS, GYED vagy táppénz ellátást kapsz 2013-ban és emiatt nincs 180 bérezett napod, akkor ugyanaz a szitu mint az előző esetben (1-es pontban).
Ha GYES-en is leszel egy ideig, hívd fel mindenképpen az OEP-et, ott tájékoztatnak hogy ilyenkor mi van.
Ha csak a nagymama lesz GYES-en, és te táppénzen ( ill. 2013. 01-ig GYED-en), akkor a TGYÁS és a GYED a minimálbér 2x-eresének 70%-a lesz ( ami most 130200 bruttó).
Úgy kaphatnád, ha az ellátásra jogosultságot megelőző évben, de legalább az ellátásra jogosultság kezdőnapját megelőzően legalább 180 bérezett napod lenne, mert akkor abból számítanák ki az újabb ellátás összegét. Ha ez nincs meg, akkor nem abból fogják kiszámítani. A táppénz időszaka nem számít bele a bérezett napokba!
Ha nincs meg az irányadó időszakban a 180 bérezett nap, akkor thgy. esetén a minimálbér kétszerese az alap, viszont, ha a tényleges jövedelmed ennél kevesebb, akkor a tényleges jövedelem az alap, tényleges jövedelem hiányában viszont a szerződés szerinti béred az alap.
GYED esetén viszont, ha nincs meg a 180 bérezett nap, akkor megnézik, hogy miért nincs meg. Ha azért, mert táppénzen, thgy-n, vagy GYED-en voltál, akkor a korábban folyósított ellátás alapján képező összeg figyelembevételével állapítják meg az aktuális GYED összegét. Magyarul ugyanazt az összeget kapod majd, mint az előző ellátásodnál.
akkor mikor éri meg táppénzre menni Gyed után egyből? Gyest a nagymama igényelné, én meg táppénzen lennék 03.01-től.
az mennyiben változtatná meg a tgyásomat?
Ha 03.01-től táppénzen vagy, akkor - elvileg - 2013 decemberben ( vagy hamarabb ) szülsz, így a 2012-es éved az alap.
Mivel akkor GYED-en voltál ( tehát nincs 180 bérezett napod, és nincs a szülést megelőzően sem 180 napod, mivel táppénzen voltál), így a TGYÁS-t és a GYED-et is a minimálbér 2X-esének a 70 %-a szerint kapod ( mivel a szerződés szerinti béred magasabb mint az így kapott összeg).
Van itt egy tök jó oldal, ahol hasonló kérdésekre nagyon jó válaszokat írnak ( én is kaptam már, és sehol máshol nem volt ilyen érthetően leírva a válasz, mint itt).
Javaslom, hogy tedd fel itt is a kérdésedet, itt szakértőket is bevonnak a válaszadásba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!