Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » 20 évesen továbbtanulás vagy...

20 évesen továbbtanulás vagy inkább saját vállalkozás fejlesztése?

Figyelt kérdés
20 éves lány vagyok, érettségi után 1,5 évig dolgoztam és nyelvet tanultam Írországban, majd Cipruson. Tudtam elég sokat félretenni, tapasztalatot gyűjtöttem. Anyukámmal együtt sikerült egy kis üzletet venni a belvárosban, ahol minőségi ruhákat árulunk. Még anno érettségi előtt egyetemre jelentkeztem, de aztán úgy döntöttem, hogy inkább dolgozom 1-2 évet. Most ott tartok, hogy nem tudom, tovább tanuljak-e, vagy inkább a vállalkozásunkat fejlesszem és ennek érdekében ismét kimenjek-e külföldre dolgozni. Nagyon sokat gondolkodom ezen mostanában, mert szeretnék lediplomázni, de míg fiatal vagyok, pénzt is keresnék. Ti mit tennétek a helyemben? Előre is köszönöm a válaszokat.
2012. máj. 1. 15:02
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
Mit szeretnél tanulni az egyetemen? Nem tudnád mindkét álmodat egyszerre csinálni, levelezőn elvégezni a sulit és közben a bolttal foglalkozni?
2012. máj. 1. 15:11
 2/26 A kérdező kommentje:
Biológusnak szeretnék tanulni, felvettek volna 2 éve is, de akkor jó lehetőségnek tűnt ez a külföldi dolog és inkább kimentem. Most meg már benne vagyok ebben a üzleti, pénzkeresős körforgásban, nem tudom, hogy vissza tudnék-e állni és nem lenne-e jobb, ha még 1 évet mondjuk kint töltenék, hogy megalapozzam a jövőmet.
2012. máj. 1. 15:16
 3/26 anonim ***** válasza:

Nem mindegy, hogy mit szeretnél tanulni. Mert például egy szabad bölcsész vagy magyar szakos diplomának nem sok hasznát fogod venni...

Amennyiben viszont egy értelmes szak, akkor én is azt javaslom, hogy kezdd el (akár levelezőn, ha mindenáron dolgozni is akarsz mellett), mert később már ki tudja, hogy lesz-e lehetőséged rá, mivel évről évre csökkentik a keretszámokat, egyre nehezebb bejutni, drágulnak a képzések, mellesleg idősebb fejjel a tanulás is nehezebben megy (és sok ember "cikinek" is érzi, hogy 30 évesen beüljön a 20 évesek közé). És lehet, hogy hasznát is tudod venni a tanultaknak a vállalkozásodban, vagy pedig ha minden kötél szakad és valami miatt be kell zárni a boltot, akkor még mindig van esélyed, hogy a diplomádnak megfelelő területen helyezkedj el. A mai világban pedig jó, ha több lábon áll az ember.

2012. máj. 1. 15:18
 4/26 anonim ***** válasza:

Pénzt keresni. Amíg fiatal vagy, és van rá lehetőséged. Tanulni ráérsz később. És nem kell annyira foggal körömmel ragaszkodni ahhoz a diplomához, ha boldogulsz nélküle is. Ma már egy tapasztalt vállalkozó és magabiztos nyelvtudás többet ér, mint a diploma.

33/N

2012. máj. 1. 15:19
 5/26 A kérdező kommentje:
Igazából rossz látni, hogy a volt osztálytársaim, barátaim most mind tanulnak és élvezik az egyetemi lét szépségeit. Félek, hogy ha ezt most kihagyom, akkor később nagyon hiányozni fognak ezek az emlékek az életemből. Persze nekem is jó volt, mert folyékonyan tudok angolul, felsőfokon németül és nagyon önálló lettem, de ki tudja, hogy melyik fontosabb az életben.
2012. máj. 1. 15:23
 6/26 anonim ***** válasza:
A #3-as válaszoló vagyok. Azóta láttam, hogy írtad, hogy biológiát akarsz tanulni. Én sok biológust ismerek, és mind azt mondják, hogy csak Phd-val van nagyobb perspektíva a dologban (vagyis 3év Bsc, 2év Msc, és min. 3 év Phd)...
2012. máj. 1. 15:27
 7/26 anonim ***** válasza:

Előbb a vállalkozásoddal foglalkozz,mert a bankárod nem kéri a bizonyítványod,hanem a pénzügyi kimutatásaidat,első legyen a biznisz,hiszen ha lesz pénzed,hidd el fogod te élvezni az életet,bulik,csajok,nyaralások,mellette levelezőn csinálhatod a sulit.De szerintem első a pénz,mert minden pénz.

24Ffi

2012. máj. 1. 15:28
 8/26 A kérdező kommentje:
Külföldön sok biológust keresnek és nagyon jól fizetnek.
2012. máj. 1. 15:29
 9/26 anonim ***** válasza:
De külföldön sem Bsc diplomásokat keresnek, hanem kutatókat... Oda akarok kilyukadni, hogy ha elkezded a biológust, akkor minimum 5 évvel számolj...
2012. máj. 1. 15:53
 10/26 anonim ***** válasza:

"Igazából rossz látni, hogy a volt osztálytársaim, barátaim most mind tanulnak és élvezik az egyetemi lét szépségeit. Félek, hogy ha ezt most kihagyom, akkor később nagyon hiányozni fognak ezek az emlékek az életemből."

És azt hiszed, akkor előbbre vannak nálad, mert pár évet ellébecolnak egy-egy büfészakon? :) Csak az emlékek miatt érdekel? Szerintem te 20 éves létedre már ezerszer többre vitted. Voltál külföldön, állsz valahogy anyagilag (míg a kortársaid a szülei pénzén bulizgat az egyetemen), és vállalkozásotok is van. A te helyzetedet lehet irigyelni, nem az ő haszontalan életvitelüket.

Szerintem míg van lehetőséget jó pénzt keresni, ragadd meg és próbálj minél többet félrerakni. És akkor később könnyebben megteheted, hogy tanulsz.

2012. máj. 1. 15:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!