Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » 2025-ben hogyhogy nem tudják...

2025-ben hogyhogy nem tudják az egyetemisták, hogy szarul fognak keresni?

Figyelt kérdés

A legtöbb diplomával nem lehet jól keresni. Van pár kivétel, jellemzően orvosi diplomák, de a többség szart sem ér. Nem elég, hogy anyagilag teljes kudarc egy diploma, még jelentős túlképzés is van, ami azt fogja eredményezni, hogy elhelyezkedni is alig lehet majd.

De tapasztalatom szerint ezzel nagyon sok diplomás nincs tisztában. Elmennek egyetemre, mert elhitték, hogy akkor fognak jól keresni. Utána meg sírnak a gazdász csajok, hogy a körmösük is jobban keres, a fodrászról nem is beszélve. Sírnak a mérnökök, hogy az építkezésen a segédmunkások, az iparban pedig a hegesztők jobban keresnek. A szomszédom villamosmérnök, hét év tapasztalattal nem keres annyit, mint a kamionos apja, amihez csak nyolc általános kell. Mikor megkérdeztem, hogy minek ment egyetemre, azt válaszolta, hogy úgy hallotta, a villamosmérnökök jól keresnek... Számomra hihetetlen, hogy az értelmiségiek ennyire hülyék.

ma 06:50
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
81%
Nem mondanám rossznak az elhelyezkedési/kereseti lehetőséget mérnökként vagy közdazdászként. Jellemzően ilyen végzettséggel manapság több éves tapasztalattal hétszámjegyű havi fizetés nem ritka (bruttóban). Munkaviszonyban is lehet elfogadható jövedelemre szert teeni, ami végső soron kiszámíthatóbb életet jelent a vállalkozói létnél.
ma 07:03
 2/15 anonim ***** válasza:
6%

Diplomás =! Értelmiségi

Ellenben egyre igazabb, hogy diplomás = naplopó.

ma 07:03
 3/15 anonim ***** válasza:
16%

Először is, a diplomák értékével kapcsolatos tévhitek nem újkeletűek. Magyarországon évtizedek óta tartja magát az a narratíva, hogy az egyetemi végzettség automatikusan magasabb fizetést és jobb életet jelent. Ez a rendszerváltás előtti időkben, amikor a diplomások száma alacsony volt, még igaz is lehetett, de ma már teljesen más a helyzet. A felsőoktatás tömegesedése miatt rengetegen szereznek diplomát, ami elértékteleníti a papírt, különösen azokon a területeken, ahol nincs valós piaci kereslet a végzettekre. A gazdászok, bölcsészek vagy akár egyes mérnöki szakok esetében a túlképzés valóban probléma – a cégek nem tudnak, vagy nem akarnak ennyi embert foglalkoztatni ezeken a pozíciókon.

Másodszor, a fizetések kérdése. Az orvosok kivételével (és ott is főleg a magánszektorban) sok diplomás szakma bére nem tart lépést a fizikai munkákéval. A villamosmérnök szomszédod esete tipikus: a kamionos apja valószínűleg nettó 600-800 ezer forintot is megkereshet havonta, míg egy villamosmérnök, ha nem multi cégnél vagy külföldön dolgozik, gyakran beéri 400-500 ezerrel, hiába a hét év tapasztalat. Az építkezésen a segédmunkások, hegesztők vagy más szakmunkások jobb keresete részben a fizikai munka magasabb kockázatából és a szakemberhiányból fakad. A körmösök és fodrászok pedig a szolgáltatószektorban rugalmasan, sokszor feketén vagy szürkén keresnek jól, amit egy hivatalos bér nem mindig ver meg.

Én leginkább ezekre tudnám visszavezetni az okokat:

Kulturális beidegződés: A szülők, tanárok még mindig azt sulykolják, hogy "tanulj, hogy legyen egy jó állásod". Ez a mantra elavult, de sok 18 éves fejében mélyen benne van.

Információs buborék: Az egyetemre készülők gyakran nem néznek utána a valós munkaerőpiaci trendeknek. Az egyetemek meg nem érdekükben van lebeszélni őket – a hallgatói létszám a finanszírozásuk alapja.

Késleltetett szembesülés: Az egyetem alatt sokan nem dolgoznak, nem találkoznak a valósággal. Mire végeznek, már késő, és jön a sokk.

Optimista torzítás: Az emberek hajlamosak hinni, hogy ők lesznek a kivétel, akik jól keresnek majd a diplomával.

Ami a hülyeséget illeti, nem biztos, hogy az értelmiségiek ostobák, inkább arról van szó, hogy a rendszer és a társadalmi elvárások félrevezetik őket. Például a villamosmérnök szomszédod valószínűleg nem hazudott: hallotta, hogy a szakmája jól fizet, mert bizonyos szektorokban (pl. autóipar, szoftverfejlesztés) tényleg meg lehet belőle gazdagodni. Csak épp nem mindenki jut be ezekbe a körökbe, és a többség marad az átlagos vagy alatti bérek szintjén.

Realistább pályaorientáció kéne már középiskolában, több gyakorlati tapasztalat az egyetem előtt, és őszintébb kommunikáció arról, hogy mire jó egy diploma 2025-ben.

ma 07:12
 4/15 anonim válasza:
26%
A hármas hozzászóló szépen leírta miről van szó.
ma 07:22
 5/15 anonim ***** válasza:
74%

Ez miért jó neked, hogy hetente kiírod ezt a kérdést?

Ennyire haragszol a diplomásokra? Vagy mi a bajod, beszólt egy egyetemista?

A diplomások közt a legmagasabb az átlagkereset. Ez statisztikai tény, függetlenül attól, hogy te az ostoba lázálmaidban mit hallucinálsz össze.

ma 07:55
 6/15 anonim ***** válasza:
84%

Nem mindenki azért megy egyetemre mert azzal majd jól fog keresni, vagy mert a diplomával automatikusan jobb melója lesz...

Ez egy tévhit. A legtöbben 18 éves korukban rohadtul nem tudják, és nem is foglalkoznak azzal ,hogy majd mivel tud jól keresni, mi az ami érhet valamit és mi az ami nem. De egyébként ezt SENKI nem tudja. Honnét a francból tudod megmondani, hogy 10 év múlva mire mondjuk a gyereked eljut az egyetemig, mely szakok, szakmák lesznek hiányszakmák, és melyek nem. Persze MOST nagyon jó ha az ember IT területem helyezkedik el, vagy éppenséggel elmegy szakmunkásnak, mint villanyszerelő, vizvezetékszerelő, gázszerelő stb. De 10 év múlva is ez lesz a helyzet? Ki mondja meg előre? Leginkább senki. Főleg nem egy 18, de még fiatalabb 14 éves gyerek fog ezen gondolodni. Ne legyetek már ostobák, egy GYEREK mégis hogyan döntsön ilyen dolgokól, amikor felnőttek, több év vagy évtizedes tapasztalattal SEM tudják ,hogy mit hoz a jövő. Utólag persze lehet okoskodni, hogy "áááá mérnöknek kellett volna menni", de ezt nem 14 évesen, amikor eldöntöd, hogy középsuliba mész (és onnét "automatikusan" felsőoktatásba) vagy szakmát tanulsz inkább.

De vegyük az én helyzetemet. 10! éves koromban kerültem középiskolába (8 osztályos) amit a szüleim miatt kellett csinálnom. Nyilván ők jót akartak és az volt a szándék, hogy majd jó életem lesz, meg alapból az volt a cél is, hogy felsőoktatásba kerülök. De 10!!!! évesen mégis honnét a bánatos francból tudtam volna BÁRMIT is a munkaerőpiacról, vagy arról hogy mely szakmák fizetnek/nem fizetnek jól? Sehonnét. Nem is érdekelt, ki foglalkozik enny idősen ilyen dolgokkal? De őszintén ki? De még ha foglalkoztam volna is vele, az egyetemi alapképzés vége és a középsuli kezdeze között (alap esetben) eltelik 11-12 év... Mégis ki mondja meg hogy 12 év múlva milyen helyzet lesz?

Erre mondta anno az osztályfőnököm, hogy azzal foglalkozzon mindenki ami érdekli, amit szeret csinálni, amely terén érzi, hogy van lehetősége fejlődni, amivel szívesen tölti az idejét.

Én földrajzból, történelemből és irodalomból voltam jó középsuli alatt, nyilván valamelyikből kellett továbbtanulnom. Földrajzot válaszottam, aminek igen, semmit értelme nem volt, de elvégeztem a szakot, lett egy értelmetlen alapdiplomám. Most 30 évesen nyilván azt mondom, hogy valami szakmát kellett volna tanulnom, de visszamenni nem tudok az időben és hiába lennék is újra 10 éves akkor sem alakulna máshogy a dolog. Ahogy villamosmérnök sem lehetnék, mert fizikából konkrétan 2-es voltam és nem is szerettem. Ahogy matekból sem voltam éppen penge.

ma 08:10
 7/15 anonim ***** válasza:
91%

Es a sok alulkepzett ember kommentjehez kepest a valosag:

[link]

350k -> 442k -> 550k -> 713k -> 1051k

Igy novekszik szepen az atlagkereset a 8 osztaly, szakma, erettsegi, foiskola, egyetemi szinteken at.

Es ebben benne van az osszes diplomas, a mekiben felszolgalok is, ugyhogy aligha kell sokat magyarazni a kulonbseget…

ma 08:14
 8/15 anonim ***** válasza:
90%

A legtöbb diplomával még mindig lényegesen jobban lehet keresni, mint mással:

[link]

[link]

Persze nem mindegy, hol dolgozol, Budapesten jellemzően sokkal magasabb a bérek mint bárhol máshol:

[link]

És természetesen vannak villanyszerelők, asztalosok, fodrászok és sok más szakma gyakorlói, akik jók abban amit csinálnak és így jelentősen többet tudnak profitálni a munkájukból, mint egy középszerű mérnök. Vagy mint bárki, aki az állami szférában ragadt.

Egyébként a magyar szakképzési rendszer kifejezetten gyenge mondjuk a némethez vagy a svájcihoz képest, ahol a szakképzés nem ér véget a középiskolában hanem a hazai Bsc-nek megfelelő szinten folytatódik utána.

Már csak ezért sem tudok senkit lebeszélni egy egyetemi képzésről.

Volt szerencsém 15 éve a német építőiparban dolgozni és akkor jelentősen előbbre jártak mindenben, mint most Magyarország.

ma 08:40
 9/15 anonim ***** válasza:
27%

"A szomszédom villamosmérnök,"

A helyes megfogalmazás, hogy a "A szomszédom egy szakmájához nem értő, kókler villamosmérnök,"

ma 09:27
 10/15 anonim ***** válasza:
53%
Diplomásként dolgozom mint enterprise architect az enterprise architect range közepét keresem ezen guide alapján: [link] (2,1m bruttó) Nagyon szívesen lennék csőszerelő, tudnátok olyan cégeket mondani akik ennél jobban fizetnek egy csőszerelőnek? Előre is köszönöm!
ma 09:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!