Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A fiatalok, gondolok a frissen...

A fiatalok, gondolok a frissen végzettekre, mennyire látják reálisan a munkaerőpiacot, a béreket?

Figyelt kérdés
A kérdéseket, és a válaszok nagy részét elnézve, azt vettem észre, hogy nagyon nagy részük semennyire. Talán még egy munkaszerződés kötelező tartalmi elemeivel sincsenek tisztában, a bér ősszetételével sem, és a munkaerőpiacról egyből a külföldi munkavégzésre gondolnak. Minden "második" azt mondja, kimegy külföldre. Nem mondom hogy nem teszik jól, de az kissé kétségbe ejtő, hogy alapfogalmakkal sincsenek tisztábsn. Pl sokan a brutto és a netto bèr közti eltérést sem ismerik, aztan lesnek hogy miért annyit kapnak kézhez amennyit. Ti hogyan látjátok ezt?
dec. 9. 15:50
 1/3 anonim ***** válasza:
76%

Én pont pénzügyön végeztem, úgyhogy nagyjából képben voltam az alapfogalmakkal, habár a gyakrolati tapasztalat ezerszer többet ér.

Mivel az tanügyben valamiért sokkal fontosabbnak érzik a kovenáns kötést meg a szinekdochét, mint azt, hogy adókról, adómentességről, alapvető pénzügyi és jogi fogalmakról beszéljenek, így a frissen végzett fiatalok egy jelentős része azt sem tudja, merre van arccal.

És nem, ez nem egy boomer fröcsögés... Egyrészt azért, mert 24 vagyok, másrészt mert nem gondolom, hogy ennyire komplex infókat mindenkinek az ujjából kéne kiszopnia. Én sem az anyatejjel szívtam magamba, hogy mi a különbség a bruttó és a nettó között...

dec. 9. 22:35
 2/3 anonim ***** válasza:
80%

Ez nem csak a fiatalokra jellemző, hanem az idősebb korosztályban is bőven megvan, hogy bruttó-nettó közt nem tud különbséget tenni, adózásról fogalma nincs, nem tudja mi járhatna neki munkavállalóként és mi nem, jogok, kötelezettségek, bármi, semmi, teljes sötétség, és ez legtöbb esetben nem feltétlenül csak az egyénen múlik. Sokan még utánajárni sem hajlandóak/képesek, mert gőzük nincs róla, hogy mik a lehetőségeik, hova fordulhatnak, hol tudnak segítséget kérni.

De persze a medúzák szaporodásáról mindent tudunk #1 pacsi

dec. 10. 02:42
 3/3 anonim ***** válasza:
84%

Semennyire, ahogyan a legtöbb munkavállaló abszolút nem látja át reálisan a helyzetet. És igen, még a bruttó-nettó is problémát okoz, az adózási szabályok (kinek milyen kedvezmény járhat esetleg), a műszakpótlék, túlórapénz, órabér és hasonló fogalmakról már nem is beszélve.

Mondjuk nem csodálom, amikor az átlag "melóssal" találkozik az ember hát erősen elborzad, hogy még annál is alacsonyabb szinten tanyázik a többség, mint amire előzetesen számítani lehetett.

dec. 10. 08:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!