A munkaerőpiac home office terén nem előre megy,hanem hátra?
Egyre inkább visszafele haladnak a vállalatok világszerte.
És nem csak az olyan tadicionális iparágban, mint autóipar (Elon Musk, Home office tilalma), hanem a tec szektorban is mennek vissza a középkorba:
Pedig a home office a jövő, a kényelmes munkavégzés szinonimája.
A boomerek akarnak mikromenedzserkedni.
"Pedig a home office a jövő, a kényelmes munkavégzés szinonimája."
Sajnos ez nem igaz. Illetve a munkavállaló szemszögéből biztosan az, de a munkáltatóéból nem.
A COVID óta már évek teltek el, bőven van adat a home office-ról. Csökkenti a munkavállalók közötti interakciók számát és minőségét, ezáltal rontja a hatékonyságot. Röviden ennyi a lényeg.
Ha mindannyian bent vagyunk az irodában, akkor az az interakció, hogy nekem van feléd egy kérdésem, úgy néz ki hogy én odamegyek hozzád, felteszem a kérdésem, Te válaszolsz, én meg megköszönöm és visszamegyek a helyemre. Eltöltünk vele nagyjából 1-2 percet. Ha kicsit bonyolultabb kérdés akkor mondjuk 5-öt.
Ehhez képest ugyanez a helyzet home office-ban úgy néz ki, hogy én előbb megreggelizem, megsétáltatom a kutyát, berakok egy mosást, és utána elküldök neked egy emailt. Te előbb megebédelsz, gyorsan felporszívózol, leszaladsz a kisboltba és utána elolvasod. Majd egyszer csak válaszolsz valamit, amit én majd miután összeszedtem a gyerekeket az iskolából elolvasok, és ha szerencsénk van akkor az amúgy 1-2 perces interakció 1 munkanap alatt lemegy. De ha mindketten húzzuk egy kicsit az időt (okkal, vagy ok nélkül) akkor simán eltelnek vele napok is.
Na, és ezért nem fog visszajönni már soha a 100% home office. Mert munkaerő bevonzásban és megtartásban nem hoz annyit, mint amennyit a hatékonyság oldalán elvisz.
A home office ideje már lejárt, jelenleg a beach office a menő.
Ki akar otthonról dolgozni, amikor egy tengerparti teraszról is megteheti?
#3 Igen, a naplopók miatt szív mindenki. Ahelyett, hogy ezeket hívják csak vissza, mindenkit visszahívnak.
Én sokkal hatékonyabb vagyok otthon, mert nem zökkentenek ki a kollégák meg nem kell velük smúzolni a kávégépnél.
Nem a lógásról van szó elsősorban, hanem a kommunikációról. Az emberek ha hosszabb-rövidebb ideig egy légtérben tartózkodnak, akkor hatékonyabb a kommunikáció, mint ha e-mailben vagy cseten társalognak. A való életben sok információ informális úton megy át, tehát nem egy hivatalos hangvételű e-mailben mondjuk, hanem amikor meglátod a kollégát a folyosón, és nekiálltok dumálni. Ennek nagy része elmarad HO-ban.
Nálunk a vezetőség azt feltételezi, hogy otthon nem dolgoznak (mivel náluk van család, gyerek, ami miatt nem tudnak), ezért max pár alkalmat engednek egy héten, hogy valamennyire vonzó munkahely maradjon.
Szerencsére vannak normális munkahelyek is, ahol nincs korlátozva, viszont azt én is látom, hogy nem mindenki tud otthonról dolgozni, sokkal kevésbé hatékony.
Nem mindenki tud otthonról dolgozni, ez tény. De pont ezért kellene úgy szűrni a munkatársakat, hogy akinek nem megfelelő a teljesítménye, azt rendelik vissza, nem mindenkit.
Nálam pl nincs gyerek, ezért remekül tudok itthonról dolgozni, nem kell a kollégákkak chit-chatelni, hanem tudok a munkára koncentrálni.
Mondjuk szerencsére nálunk mindenki HO, mert eléggé szét vannak szórva fizikailag a kollégák. De ez egy értelmes, kicsi cég. A munka kész van határidőre, más nem számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!