Ha lenne havi nettó 1 millió forint keresetetek, hogyan osztanátok be?
Mennyit raknátok félre lakásra, nyugdíjra, mennyit szánnátok szórakozásra, hobbira, kajára, stb. Mindezt hány fővel számolva, hány évesként, milyen neműként?
Akinek van ennyi, az hogyan csinálja most?
Konkrét számokat nem tudok írni, mert a bevételem sem rendszeres és a kiadásaim is hullámzóak.
Én az aggresszív megtakarítás híve vagyok. Minél nagyobb összeget próbálok megtakarításra fordítani és befektetni, hogy minél többet kamatozzon. Mellette igyekszem minél kevesebbet költeni bármi másra.
A bevételeimet igyekszem minél nagyobb mértékben növelni (mert ennek nincsenek határai), a kiadásaimat igyekszem szinten tartani, vagy ha lehetséges inkább csökkenteni (bár egy szint alá úgysem lehet már tovább faragni belőle, ezért a bevétel növelés sokkal fontosabb).
Ha nagyságrendekkel több pénzem volna, mint eddig volt, akkor sem változtatnék a fogyasztási szokásaimon. Ugyanannyit ennék, ugyanannyit szórakoznék, ugyanannyit költenék bármi másra (talán valamivel többet adakoznék és jobban segítenék belőle másokat).
Nem sanyargatom magamat, aminek szükségét, hasznát érzem, arra költök és nem is bánom ezeket. De igyekszem minél alaposabban megfontolni költekezés előtt, hogy valamire tényleg szükségem van-e, vagy csak vágyom rá, megszokásból vásárolok, netán másokat majmolok vele.
Sokat segít, hogy egy rakás felesleges cuccom van, amik akkor minden áron kellettek, aztán sosem használom őket. Ezek folyamatosan emlékeztetnek az újabb vásárlásoknál, hogy ugyanerre a sorsra juthatnak. Próbálom is eladni, szabadulni a lomoktól, hogy kerülgetni, tárolni se kelljen annyi mindent és valami bevétel is legyen belőlük, ha már egyszer költöttem rájuk.
Nem másoknak kell megfelelni. Mindenkinek magának kell meghatároznia, hogy számára mi a fontos/szükséges, nélkülözhetetlen és mi az, amiről le tud/akar mondani, vagy egyenesen feleslegesek.
Előfordul, hogy jártamban-keltemben veszek egy üdítőt, vagy valami harapnivalót, de nem csinálok rendszert belőle, hogy minden alkalommal, amikor elmegyek egy kaja árus mellett, akkor venni kell valamit. (Volt ilyen időszakom, hogy minden nap költöttem valamire, csak mert arra jártam és persze jól esett volna, de simán meg lettem volna nélküle is és rengeteg költöttem ezek miatt, ami megmarad azóta.)
Járok moziba, de nem megyek el minden héten, bármilyen filmre, csak hogy legyen valami program, hanem csak azokra a filmekre járok el, amik nagyon érdekelnek és várhatóan többet ad a mozi élmény, mint a tévé képernyőn otthon nézve. Korábban többet jártam moziba, kb. hatodára csökkent az éves mozi költésem.
Járok szórakozni, étterembe, de nem rendszeresen, megszokásból, hanem csak akkor, amikor a társaság, vagy program indokolja.
Járok utazni, de nem megszokásból, minden nyáron ugyanoda, ugyanazt csinálni, hanem olyan helyekre megyek, amik érdekelnek, meg akarom ismerni őket és úgy érzem, hogy kapok tőle annyit, ami miatt megéri a ráfordításomat. (persze akinek a tengerparton napozás jelenti a pihenést, az tegyen így
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!