Hogyan kell jól bértárgyalni?
Célszerű konkrét összeg helyett tól-ig ot megmondani. Ahol a minimum az az összeg amivel megelégedsz egy váltásnál.
Bértárgyalásnál a legnagyobb erőd a "nem" mondás. Azaz ha hajlandó vagy felállni az asztaltól ha nincs meg az amit szeretnél. Sok esetben csak bepróbálkoznak kisebb összeggel, de ha már kiválasztottak akkor nem pár % on fog múlni nekik a dolog
Mondj vagy írj valami ilyesmit nekik:
Köszönöm az ajánlatukat. Amikor interjún egyeztettünk, azt az információt kaptam, hogy az általam megjelölt összeg (bruttó x FT) megfelelő az Önök részéről is.
Van rá mód, hogy az ajánlatban feltüntetett összeget közelítsük az interjún említett összeghez? Nagyin
Vagy kérj emelést próbaidő után. Például kezdéskor bruttó 400ezer. Próbaidő letelte után 450ezer, amennyit te kértél.
De ezt már most le kell papírozni, írják bele az ajánlatba, majd a munkaszerződésbe is. (Nyilván nem vagy hülye, hogy szóban ígérve elhidd.)
Mindenképpen ragaszkodj ahhoz az összeghez, ami neked a minimum, amiért megéri váltani. Tudod miért? Mert sok cégnél bevett szokás, hogy nem kap emelést, még inflációsat se az új ember, aki évközben csatlakozott.
Tehát amivel most kezdenél egy új cégnél, például június 1, az a bér marad jó sokáig, leghamarabb emelést 2026 januárban várhatsz (már ha ott várhatsz).
Amikor bérigényt kérdeznek egy sávot adok meg, ahol minimumnak azt mondom be, amivel már tényleg boldog lennék és maximumnak pedig nem nem realisztikus számot. Közben elmondom a HResnek, hogy azért nem tudok pontos összeget mondani, mert több helyen interjúzom és megvárom, hogy a piac beárazzon.
Aztán ha kapok egy ajánlatot, akkor elmondom, hogy részletesen, hogy mért szeretnék ott dolgozni nálunk, de hogy ennyiért nem fog menni. Itt felhozom, hogy más helyeken kaptam X-Y ajálatokat és ha feltudjuk tornászni Z-re az ajánlatukat, akkor szívesen elfogadnám, mert ők a szimpatikusak nekem.
Persze ezt nem rögtön. Interjú folyamat közben néhányszor bedobok egy olyat, hogy "Más cégeknél az interjúfolyamat végénél járok. Esetleg felgyorsíthatnánk a folyamatot?" stb....
Ha meg az adott cégnél előrehaladott az interjú folyamata, akkor rákérdezek, hogy esetleges ajánlat esetén mennyi időm van válaszolni, mert több helyen interjúzom és van 1-2 cég, amiknek az ajánlatát megvárnám.
Van olyan cég, ahol rávágják ilyenkor, hogy "1 nap" vagy "3 nap", ott rögtön azt mondom, hogy "Köszönöm szépen! Akkor ne raboljuk egymás idejét" és ilyenkor azért már van, hogy hirtelen lehet tovább is gondolkodni. Viszont a legtöbb helyen normálisak és azt mondják, hogy "Tipikusan 1 hetet engedünk, de hogy őszinte legyek ha 3 hónap múlva fogadnád el, akkor is kiharcolnál a HRen a jelenlegi ajánlatot".
Azt vettem észre, hogy az a legjobb ha megmutatod a cégeknek, ahol interjúzol, hogy kelendő áru vagy, de persze ezt olyan módon, hogy tényleg elhigyék, hogy okkal teszed fel ezeket a kérdéseket és nem csak egy látszatot akarsz kelteni.
90%-ban eddig mindig ténylegesen fel kellett tennem ilyen kérdéseket és jeleznem kellett interjún, hogy máshol hogy mennek a folyamatok, hogy legyen időm az adott cégben is végig vinni az interjú köröket, de indőnként rájátszottam egy picit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!