Ha a jól ismert, unásig hangoztatott szellemi munkakörökben (IT, mérnök) akkora baromi nagy hiány van, miért mégis ennyire borzalmasan lassú a cégek, legfőképpen a multik kiválasztási folyamata?
Vagy hazudnak és mégsincs akkora hiány, csak a pályaválasztókat próbálják befolyásolni, hogy mégtöbben menjenek ezekre a szakokra és lejjebb tudják nyomni itt is a béreket, vagy irtózatosan botcsinálta kutyaütő pancser az összes.
Rámírnak Linkedinen valami gagyi sablonszöveggel, aztán nyilván telefonszámot és/vagy CV-t akarnak kipréselni belőlem. Itt aztán következik 2-3 hét ghosting a részükről, de ha én jelentkezek hozzájuk, akkor is ugyanez.
Aztán nyomnak egy 20 perces időrabló telefont, ahol bemutatják a céget, nem mintha annyira kíváncsi lennék rá és nem tudnám, hogy minden multi egy kaptafára működik. Aztán a végén bérigény, itt vagy beleköt, hogy túl magas, vagy nem mond semmit és én kérdezek rá, mert nem akarom végigsz*pni az interjúköröket, ha utána feleannyit akarnak adni. Itt újabban az a taktika, hogy helyeselnek mindenre, aztán a legvégén mégis benyögik az alacsonyabb sávot, mert annyira patkányok, hogy gondolják, ha nem kapnak olcsó szakembert, legalább jól megszivatják az időrablással.
Ezután jön egy interjúegyeztetés, de természetesen egy kör már nem elég, mert az atyaúristen osztályvezető is meg akar hallgatni, természetesen mindegyiknek tele a naptárja, így az első kört 2 héttel későbbre, aztán a másodikat még 3 hét múlva sikerül leszervezni. Sokszor még ezt is ide-oda tologatják, mert olyan rohadt fontos ember ott mindenki. Tehát összesen vagy 2 hónap elmegy ezzel az egész majomkodással. Ezek a hülyék meg fel vannak háborodva utána, ha megmondom, hogy már rég kaptam egy ajánlatot máshonnan, és vagy adnak egy magasabbat, vagy elhúznak az anyjuk nemiszervébe.
Másnak is vannak hasonló tapasztalatai? És ezek a világ legnagyobb multicégei, nem a helyi kormányhivatal, ahol Mancika szortírozza a CV-ket.
Én értem, hogy megtehetik, mert úgyis lesz elég jelentkezőjük később is, de akkor mi a francot hisztiznek minden nap a médiában, hogy nincs munkaerő? Tenni is kéne érte valamit, nem csak a sült galambot várni.
Miért kell rögtön hazugsággal indítani az "érvedet"?
Ki mondta, hogy nem vesznek fel? Felvesznek, csak visszautasítom őket a gagyi pénz miatt, vagy meg sem várom a csigalassú folyamatukat, de már az interjún is látszik, hogy kellenék nekik, csak szabadkoznak, hogy még remélik tudok várni, mert Hans Jürgennek vagy David Hezbollahnak is jóvá kell hagynia a felvételemet.
De eleve miért gondoljátok, hogy magamról beszélek, és csak a saját tapasztalataim miatt "panaszkodok"? Látszik, hogy az önző, énközpontú világotokból nem tudtok kimozdulni.
Nekem van jó helyem, nagyjából a piac tetején lévő fizetéssel, home office-szal, de általánosságban is unalmas már, hogy bármelyik hírportált megnyitom, mindig csak a ratyi munkaadók nyavalygását kell hallgatni, miközben sokan keresnek munkát vagy váltanának, és mindenki ezzel a tesze-tosza szerencsétlenkedéssel találkozik. Lehet, hogy mégis az első mondatomban van az igazság.
Az meg nyilván egy gagyi érv, hogy a "stílusom" miatt van ez meg az, szerintetek egy interjún is így beszélek velük mint itt? Nem, ott megkapják a megnyerő, udvarias "szakembert", akit akarnak, de egy ilyen anonim oldalon hadd küldjem már el a jóédesanyjukba őket, mit számít az? Épp elég időt elraboltak már tőlem a felesleges interjúköreikkel.
Nem mellesleg eleve jelentkezés vagy Linkedin-megkeresés után 2 hétre eltűnnek mint a kámfor, mikor még semmi nem derült ki belőlem, csak a nekik kedves skillek vannak a CV-mben. Gondolom ez is a taktika része, próbálják eljátszani, hogy mennyi jelentkező van, meg örüljek, hogy szóba állnak velem, hiszen nekem "kell a meló".
1. Nem a munkaadók szekerét toljuk. Kérdeztél valamit, leírtuk miért van így, nem mondtuk, hogy szerintünk ez így jó, egyszerűen ez van
2. Egy interjún akármilyen jól megjátszod magad, ha az alapszemélyiséged kötekedő, másokat lenéző, az egy jó hr-esnek lejön
3. Nyílván a szervezés lassúságából adódóan is lassú a folyamat: amikor te jelentkezel összevárnak még több jelentkezőt, hogy legyen miből válogatni. Ezért vársz hetekig mire válaszolnak. Akik interjúztatnak azoknak is van más dolga is így nem érnek rá azonnal (általában az interjúztatás nem a legmagasabb prioritás). Aztán még itt teszem hozzá, hogy jellemzően a legolcsóbb olyan embert keresik, aki alkalmas a pozíció betöltésére (ha te veszel valamit, te is a legolcsóbbat választod azok közül, amik kielégítik az igényeidet), ezért eshetsz ki a bérigényen.
4. Ha ennyire keresel valsz mégse vagy annyira elégedett a jelenlegi helyeddel, pedig úgy tűnik a jelenlegi tudásodért itt fizetnek a legtöbbet.
Mi a csicskáknak szoktunk a bérigényüknél alacsonyabb ajánlatot adni. Ha nem fogadják el nincs semmi gond, nem kritikus pozícióról van szó, ha elfogadják, akkor meg olcsón jutottunk munkaerőhöz.
Akire valóban szükség van, ott volt már arra is példa, hogy VP szintről kértünk kivételt, hogy a pozícióhoz tartozó bérsáv fölé kínálhassunk.
Oké, a személyeskedésen kívül valódi észérv nincsen továbbra sem.
"Nem vesznek fel", "csicska vagyok", "lekezelő vagyok", persze, megértettem, nem kell több troll. :D
Azt meg már ezerszer elmondták, hogy az előre, belsőleg meghatározott bérsáv felé nem tudnak menni, ha megszakadnak akkor sem. Az meg nyilvánvaló alap multis irányelv, hogy "pótolhatatlan ember" meg "magányos Einstein" nincs, nem fognak módosítani a budget-en a kedvedért. Kisebb magyar cégeknél el tudom képzelni, de azok nem érdekelnek, nem is róluk szólt a kérdés.
Ha van is 10000 jelentkezőből 1 nagyon nagy aduász, aki Newton meg Einstein gyerekeként megváltja a világot, és az ő kedvéért egy nagy multi is hajlandó bérsávot módosítani, akkor oké, elismerem, hogy nem vagyok az. De ez továbbra sem indok arra, hogy megalszik a tej a szájukban és munkaerőhiányra panaszkodnak. Vagy csak nem a megfelelő szót használják rá, ez nem munkaerőhiány, amiről szó van, hanem csipkerózsika álma, hogy majd jön nekik egy senior fiszem-f*szom 18 programnyelvet egyszerre magas szinten művelő fejlesztő, aki 2 nap alatt kifejleszti nekik az önvezető autó Level 5-öt meg egy hozzátartozó banki fizetési rendszert, amin keresztül el lehet adni 56 csitrillió dollárért mindenkinek, persze 40 évesnél ne legyen idősebb és nettó 800-1 milliónál ne akarjon többet keresni.
Az meg teljesen normális manapság, hogy az ember akkor is keresi a lehetőségeket, ha van munkahelye, csak a begyöpösödött magyar jobbágy akar egy munkahelyen lenni a nyugdíjig, azért vannak itt szar fizetések, mert mindenki ül a valagán és hajbókol a nagyságos, sérthetetlen multinak (mint ti). Amúgy meg jelentkezni nem szoktam sehova már régóta, csak ha megkeresnek, akkor reagálok rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!