Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Amikor nem volt munkád,...

Amikor nem volt munkád, hogyan oldottátok meg a költségeket a házastársaddal?

Figyelt kérdés
Nekem most nincs munkám, 2 hónapja és úgy tűnik, egy jó ideig nem is lesz. Van valamennyi spórolt pénzem, de huzamosabb ideig nem tudom fizetni belőle a rám eső költségeket. Arra gondoltam, átmenetileg csak a kajámat fizetném és az egyéb kiadásaimat (pipereholmik, könyvek, ruhák, orvos, edzés). Nyilván nem fog most prioritást élvezni az olyan luxus, mint a könyv, új ruha. De pl.új cipő kell, mert ami van, az tönkrement. A hitelbe meg rezsibe eső részemet pedig törleszteném, ha lesz munkám. Viszont ami elgondolkodtatott, hogy akkor ugye nem csak az elmaradásaimat kell fizetnem, hanem az aktuális hitel meg rezsi részt, az meg túl sok lenne. Viszont ha most fizetem a rám eső részt, amíg tudom, akkor hamar elfogy a pénzem és nem tudok pl.kaját venni, vagy orvoshoz menni. Ti ezt hogy oldottátok meg?

2023. okt. 6. 21:58
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Házasok vagyunk, igen. Akkor ha vagyonközösség van, az azt jelenti, hogy jogom lenne az ő pénzére? Tehát adnia kellene, ha nekem nincs? De mivel az az ő pénze, akkor is vissza kell fizetnem.
2023. okt. 7. 16:45
 22/28 anonim ***** válasza:
80%

A házasság alatt szerzett javak közösek fele-fele arányban, hacsak nem született házassági szerződés valami másról. Vagyis tök mindegy, hogy a házasságotok alatt ő keresett nettó 800 ezret, te meg semmit, teljesen mindegy, hogy az ő számláján csücsül 10 millió, vagy a tiéden, adott neked belőle, vagy sem, ha házasság alatt került az oda, akkor tiéd a fele és kész. Ugyanez igaz a hitelekre is, amit már házasságban vettetek fel, vagy vett fel valamelyik fél. Közös teher.

Ez az alap elv, ami miatt teljesen felesleges ez az enyém-tiéd számolgatás.

A gyakorlatban persze valamilyen okból dönthet úgy a két fél, hogy mégsem élnek közös kasszán, de a házassággal jogi értelemben ezt húzzák magukra, ez van. Nem véletlenül van válás esetén annyi végeláthatatlan vagyonmegosztó pereskedés.

Az, hogy adnia kéne, hát... most erre mit mondjak? Házastársak vagytok. Egyedül a házasság előtt szerzett javak tekinthetők külön vagyonnak, ahol van létjogosultsága annak, hogy adott-e belőle vagy sem és te visszafizetted-e vagy sem.

2023. okt. 7. 17:00
 23/28 anonim ***** válasza:
23%

"Nem értem ezt a forintszámolgatást. Nem az a természetes, hogy minden közös?"

Nem minden esetben. Tudnék mesélni...

2023. okt. 8. 04:20
 24/28 anonim ***** válasza:
58%

Vmi nagyon elvan cs#eszve a hazassagoddal.

Ha nem latod akkor baj van veled is. Nagyon számitóak vagytok. Vagy ö vagy te vagy mindketten.

2023. okt. 11. 11:06
 25/28 anonim ***** válasza:
29%

21# kérdező, hat ha van gyerek vagy ha lesz, akkor ha nem dolgozol mert barmi van akkor a gyerek nem eszik rendesen mert a te reszed nincs benne, vagy te nem eszel mert pont vmi betegseg varmi kozbejon es nem tudsz folgozni.

Ez kapcsolat neked?

Ha tetszik oké, de te tudod

2023. okt. 11. 11:09
 26/28 anonim ***** válasza:
58%

21 nincs te és en penzed.

Egy normál hazassagban MI vagyunk nem enyém tiéd .

Ahol az van hogy az enyém, az a tiéd ott nincs igazi közös , legalább rájöhetsz ezennel hogy milyen kapcsolatba élsz

2023. okt. 11. 11:16
 27/28 anonim ***** válasza:
29%

Megjegyzem, mivel a válási ráta 60% körüli, nem hiszem hogy annyira védhető az az álláspont hogy minden ész nélkül közös.

De azt gondolom, hogy a mindennapi megélhetés, gyereknevelés, stb ebbe a kategóriába tartozik.

34 vagyok, 100M feletti vagyonnal, és jól menő vállalkozással. Én fogok házassági szerződést kötni, vagy nem házasodok. Túl sok embert láttam már anyagilag ketté törni egy pár éves házasság utáni válás oltárán.

2023. okt. 11. 12:40
 28/28 anonim ***** válasza:
74%

"Egy normál hazassagban MI vagyunk nem enyém tiéd .

Ahol az van hogy az enyém, az a tiéd ott nincs igazi közös , legalább rájöhetsz ezennel hogy milyen kapcsolatba élsz"

Biztosan tisztában van vele, hogy milyen kapcsolatban él az, aki így él. Ettől függetlenül még tud működni a dolog nagyon jól is, tehát nem feltétlenül ez jellemzi a kapcsolat milyenségét.

Mi ha teljesen közös kasszán lettünk volna az elmúlt 22 évben a férjemmel, belebuktunk volna a házunk felépítésébe, a filléreket számolgathatnám még most is. Ugyanis ő olyan, hogyha rájön a "szerelem", akkor ész nélkül költekezik.

Kár ezt boncolgatni, ha a két érintett félnek megfelel az, ami van, akkor szerintem abba ne dumáljon bele senki.

2023. okt. 12. 05:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!