Mi történik most a munkaerőpiacon? Tényleg ennyire
beállt minden?
Figyelt kérdés
A feleségem több éves munkaviszony után egy másik szakterületen próbál most elhelyezkedni, de hiába jelentkezett kb 50 helyre, alig kap visszajelzést és interjúra is csak 1-2 helyre hívták be. Az önéletrajza rendben van és a képességei is jók, diplomája is van és az angolt is tárgyalási szinten beszéli. Tudja, hogy ezen a területen szinte pályakezdő, épp ezért ennek megfelelő állásokra jelentkezik, de mégsem tud új munkát találni. Olyan mintha halott lenne most a munkaerő piac, és minden cég csak vár és vár, senkit nem vesz fel. Más is tapasztalja ezt?
Beállt, de én inkább arra fognám, hogy kitört egy pánik a melósok között, mindenki addig akar váltani amíg nem üt be egy keményebb válság. A cégek sem megfelelő mértékben emelték a béreket, emiatt is mindenki most akar váltani. Szóval hiába van rengeteg hirdetés, megtehetik (legalábbis azt hiszik), hogy válogassanak a jelentkezők tömegei közül, azt hiszik, újra ők vannak alkupozícióban. Hát rohadtul nem mert az emberek többségének ugyanúgy megvan a munkahelye, csak jobbat akar, nem 2008-at írunk. Legalábbis egyelőre úgy néz ki, azért sokunknál rezeg a léc ha azt számolgatjuk hogy az idén nyári fizu elég lesz-e télen a fűtési szezonban is. De azért megnézném 1-2 hiring menedzser zsíros pofáját mikor rájön pár hónap után hogy mégse a Legolcsóbb Gizike volt a legjobb választás, az épkézláb jelöltek már elpárologtak, elült a pánik, ujra lasszóval kell fogni az embereket.
2023. szept. 18. 21:46
2/41 anonim válasza:
Ennyire +nyakunkon a sok vendégmunkás.
2023. szept. 18. 21:51
3/41 anonim válasza:
Igen, plusz nem csak fizikai munkások jönnek, hanem sok SSC dél-amerikai diplomások tömkelegét foglalkoztatja, akik a magyar kormánytól kb. puszira kapnak munkavállalási engedélyt.
2023. szept. 18. 22:17
4/41 A kérdező kommentje:
De akkor így hogyan lehet elhelyezkedni vagy munkahelyet váltani? Teljesen reménytelennek érzi a párom a helyzetét és nagyon el van keseredve.
2023. szept. 18. 22:22
5/41 anonim válasza:
A mernoksegek is "teli" vannak indiaival a nagy cegeknel.
2023. szept. 18. 22:26
6/41 anonim válasza:
#4 Ki kell varni a megfelelo lehetoseget. 5 eve lehet hogy 10 bekuldott cv-bol 8 helyre behivjak es kapott volna 3 ajanlatot. Most 50 cv-bol be se hivjak. Majd 200 jelentkezes utan behivjak 3 helyre ahonnan talan 1 ajanlatot kap.
Ez most a piac.
2023. szept. 18. 22:28
7/41 anonim válasza:
Magyarországra is megérkezet a Willkommenskultúr!
2023. szept. 18. 22:39
8/41 anonim válasza:
Mondjuk szellemi munkánál(amiről a kérdező is kérdezett) nem hinném hogy ukrán vendégmunkásokkal kéne versengenie.
Persze vannak külföldiek, de azért valljuk be, Magyart akinek nem kell dokumentumokat intézni sokkal egyszerűbb felvenni.
A mostani piac meg ilyen, behúzták a cégek a féket, bár szerintem ez nem fog sokáig tartani mert sok helyen már most érezni a munkaerőhiányt. Jelenleg ha van megfelelő tapasztalatod(2-3 év+) akkor még mindig van bőven opció viszont jelenleg kezdőként nagyon nehéz, főleg hogy szellemi munkáknál sokszor jóval jobban jár a munkáltató, ha a junior pozikra egyetemista gyakornokokat vesznek fel mert sokszor fele annyiba se kerülnek mint egy 0 kilométeres teljes állású illető fizetése.
2023. szept. 18. 23:23
9/41 anonim válasza:
Épìtőipar : egy tapasztalt komuves kB oda megy ahova akar meg mindig, mivel egyszerűen nincs belőle utánpótlás. De ezen kívül a segedmunkasokat sztem már küldözgeti el sok cég, akik potolhatoak . Beallt az egész.
2023. szept. 19. 05:50
10/41 anonim válasza:
Én is ilyen helyzetben vagyok, mint a feleséged, nekem sem sikerül váltani egyelőre. Nem tudom, mi történik a munkaerőpiacon, de nagyon elkeserítő ☹️. Azzal vigasztalom magam, hogy legalább van munkahelyem, mert ha most munkanélküli lennék, még rosszabb lenne.
Ráadásul én azt tapasztaltam, hogy ha az ember más területen szeretne elhelyezkedni, mint ahol eddig dolgozott, akkor extrán nehéz munkát találni, mert teljesen rugalmatlan a HR-esek 90%-a, és ha be is hívnak interjúra, csak azt kérdezgetik, hogy miért akarsz területet váltani, stb.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!