Ha az új EU-s szabályozások értelmében nem lehet majd titkolni a fizetéseket, akkor lehet majd jelentgetni a cégeket az egyenlő bánásmód hatóságnál?
Magyarországon is bevezetésre kerül majd ez.Azaz, a bérek terén kötelező lesz a transzparencia.
Eddig sem értettem, miért kell ezt titkolni ennyire,na mindegy.Én örülök az új szabályozásoknak.
Az új szabályok értelmében, tehát, Józsinak joga lesz megtudnia Pisi fizetését.
Ezek szerint, amennyiben Józsi és Pisi pályakezdők, egyforma a nyelvtudásuk, diplomájuk, de egyiket többért veszik fel, akkor jelenthető az egyenlő bánásmód hatóságnál?Ugyanis, ez diszkriminatív és megsérti az egyenlő bánásmód elvét.
Jövőben, a vállalatok jobban rámennek majd a szolgálati idő jutalmazására?
Nincs két egyforma ember, annyi változik, hogy a jövőben a cégeknek azt is vezetniük kell, hogy Józsi miért kap több fizut mint Pisti, miközben mindketten pályakezdők. Pl. jobban ért X és y -hoz, fejlettebb kommunikáció készsége, stb.
Nyilvános bérsávot támogatom, mert interjú esetén is hasznos, feleslegesen ne raboljuk egymás idejét. Azt viszont nem találom megfelelőnek, hogy mindenki fejére rá legyen írva mennyit keres, mert visszaélés kész belőle.
Semmi sem fog változni kb. mivel:
1. A bérsávot kell feltüntetni, de semmi sem tiltja, hogy megadjon a cég egy irrálisan széles sávot minden pozícióra... Tehát majd jól kiírják, hogy br. 350-700e a sáv. Sokra nem mész vele.
2. A szerződésekben nem lehet majd megtiltani a bérek titkosítását, de nem is fognak egy listát nylivánosságra hozni, hogy a Józsi 500e, a Béla 478e, stb... Az emberek meg ugyan úgy nem fogják egymásnak elmondani, hogy mennyit keresnek mert ehhez szoktak hozzá...
Hát pedig az lenne egy nagy lépés előre, ha elmondanánk, nyilván a cégek ezt nem akarják.
Szerintem egyébként egy irodai munkára ezt nem nagyon lehet ráhúzni. Addig oké hogy be lehet kategorizálni a dolgozókat h. junior, senior stb, de nincs két dolgozó akinek tök ugyanaz lenne a skillsetje, vagy pontosan ugyanazt csinálná.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!