Aki jobhopper IT-n belül, annak nincsenek ilyen gondjai?
Ötödik éve vagyok egy cégnél programozóként. Nem projectcég vagyunk, egy nagy multinál dolgozom, ahol az egész cégnek 1-2 szoftverterméke van. Tehát hatalmas a kódbázis. Nagyjából tavaly sikerült eljutnom oda, hogy nagyobb (fél év kb 5-6 embernek) projectek tervezését, felügyelését és vezetését elvállalhassam. És ez így is kiemelkedő, hogy ennyire kevés tapasztalattal ilyen nagy felelősséget kaptam, mert annyira komplex a rendszerünk, hogy évek kellenek ahhoz, hogy nagyjából átlásd. Az emberek 90%-a úgy dolgozik itt, hogy a csapatban van egy guru, és az leosztja a kis feladatokat.
Számomra mindig is egyértelmű volt, hogy én egy ilyen "guru" szeretnék lenni, egy vezető, aki fontos szakmai döntéseket hoz.
És itt jön a képbe a gyakori munkahelyváltás. Gondolom nem mondok senkinek újat azzal, hogy aki évente vált munkahelyet, az már egészen kevés tapasztalattal kimagasló fizetést tud elérni. Viszont az ilyen emberek akkor lehúznak éveket úgy, hogy minden cégnél csak kezdők? Nem frusztráló ez?
Azért kérdezem, mert engem is csábít egy jobb ajánlat. Viszont így is nagyon jól élek, és engem az motivál, hogy nagy a felelősségem, munkát delegálhatok, mentorálhatok, adnak a szavamra, és sok területen megkerülhetetlen tudásom van már cégen belül. Ezeket nem akarom eldobni és újrakezdeni máshol. Aki gyakran vált az hogy van ezzel? Vagy soha nem tapasztal meg ilyen mértékű felelősséget, mindig csak a lepattanó feladatokat megcsinálgatja?
Az a nagy büdös helyzet, hogy a jobhoppereknek van igaza, ugyanis ha max 2-3 éven belül váltasz, akkor tudod kimaxolni a fizetést, másrészt pedig nem ragadsz bele egy (esetleg elavult) tech stackbe, hanem mindig tudsz újat tanulni, friss rendszerekkel dolgozni.
A nagy multiknál stabil a munkahely, jók a juttatások és vonzó lehet, hogy te legyél a guru, aki másokat irányít (bár ez egyéni, én nem vágyom rá), viszont a kész rendszerek nagyon sokszor elavult architektúrára épülnek és nagyon-nagyon lassú az új technológiák bevezetése. Számomra inkább ez frusztráló, hogy tudom, hogy sokkal jobb rendszerek is lennének, de valami őskövületre épült anno az egész és túl sok munka/pénz lenne migrálni.
Dolgoztam nagy multinál, 7 évet húztam le. Elég volt, meguntam a céges bürokráciát és merevséget, meg azt, hogy az jutott előre, aki nyalt. Következő munkahelyemen csak 2 évet töltöttem, mert rájöttem, hogy nem érdemes sokáig maradni.
Most egy kis külföldi cégnek dolgozok contractorként, pénzben megkapok annyit, mint itthon egy nagy multinál és itt tényleg adnak a szavamra, meg rugalmas az egész. Nekem ez jobban bejön. És totál friss tech stack van.
#21 ezeknek semmi köze hozzá, hogy multiról vagy kis cégről van szó. Mintha azt mondanád, hogy kényelmetlen volt az autód, ezért motorra váltottál és az már kényelmes, holott nem mindegy, hogy Ladát vagy Rolls Royce-t vezettél.
Vicces pl., hogy azt írod "nagyon-nagyon lassú az új technológiák bevezetése", mikor a legnépszerűbb új technológiák eleve a nagy tech cégektől jönnek (elég csak ilyenekre gondolni, mint Tensorflow, Kubernetes, React, Cassandra, Envoy Proxy, Kafka, Istio, gRPC, Swift, vagy épp a már említett Unreal Engine).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!