Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Aki jobhopper IT-n belül,...

Aki jobhopper IT-n belül, annak nincsenek ilyen gondjai?

Figyelt kérdés

Ötödik éve vagyok egy cégnél programozóként. Nem projectcég vagyunk, egy nagy multinál dolgozom, ahol az egész cégnek 1-2 szoftverterméke van. Tehát hatalmas a kódbázis. Nagyjából tavaly sikerült eljutnom oda, hogy nagyobb (fél év kb 5-6 embernek) projectek tervezését, felügyelését és vezetését elvállalhassam. És ez így is kiemelkedő, hogy ennyire kevés tapasztalattal ilyen nagy felelősséget kaptam, mert annyira komplex a rendszerünk, hogy évek kellenek ahhoz, hogy nagyjából átlásd. Az emberek 90%-a úgy dolgozik itt, hogy a csapatban van egy guru, és az leosztja a kis feladatokat.

Számomra mindig is egyértelmű volt, hogy én egy ilyen "guru" szeretnék lenni, egy vezető, aki fontos szakmai döntéseket hoz.

És itt jön a képbe a gyakori munkahelyváltás. Gondolom nem mondok senkinek újat azzal, hogy aki évente vált munkahelyet, az már egészen kevés tapasztalattal kimagasló fizetést tud elérni. Viszont az ilyen emberek akkor lehúznak éveket úgy, hogy minden cégnél csak kezdők? Nem frusztráló ez?

Azért kérdezem, mert engem is csábít egy jobb ajánlat. Viszont így is nagyon jól élek, és engem az motivál, hogy nagy a felelősségem, munkát delegálhatok, mentorálhatok, adnak a szavamra, és sok területen megkerülhetetlen tudásom van már cégen belül. Ezeket nem akarom eldobni és újrakezdeni máshol. Aki gyakran vált az hogy van ezzel? Vagy soha nem tapasztal meg ilyen mértékű felelősséget, mindig csak a lepattanó feladatokat megcsinálgatja?

2023. aug. 30. 19:44
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
56%

"Viszont az ilyen emberek akkor lehúznak éveket úgy, hogy minden cégnél csak kezdők?"

Mit érzel, mikor felteszel egy ilyen kérdést, aztán felnézel mondjuk LinkedIn-re és látod a sok lead/staff/principal engineer hirdetést? Úgy gondolod kezdő vezető fejlesztőket keresnek a cégek, illetve nem indulnak sehol új projektek es mindenkit meglévő hatalmas kódbázis tákolására vesznek fel?

2023. aug. 30. 19:57
 2/25 A kérdező kommentje:

Érzem a kötekedési szándékot, de nem értem miért.

Először is miért kizáró ok nálad az, hogy "új project" és "meglévő hatalmas kódbázis tákolása"? Nálunk is mindig új projectek vannak, viszont az egy meglévő termék továbbfejlesztése, vagy a hozzá tartozó tooling/üzemeltetés/tesztelés.

Egyébként jó kérdést feszegetsz, mert őszintén szólva fogalmam sincs, hogy lesz egy frissen felvett ember principal valahol. Főleg azok hogy lépkednek felfele a ranglétrán, akik egyik cégnél sem töltöttek el elég időt ahhoz, hogy igazán nagy dolgokat alkothassanak.

Csak hogy érzékeltessem, nálunk kb nagyjából 200 fejlesztő dolgozik különböző csapatokban 2 terméken. Hogy fog itt egy principal boldogulni? VAgy inkább mennyi idő után? És ha valaki egy évet tölt el nálunk, akkor szerinted mit fog tanulni? Fingja se lesz semmiről, csak megmondom neki hova milyen classt írjon.

2023. aug. 30. 20:11
 3/25 anonim ***** válasza:

Én kezdő vagyok, egy hónapja van diplomám, most kezdek mestert.

Már az első gyakornokságom (20 évesen másodéves egyetemistaként nulla tapasztalattal) alatt éreztem, hogy bíznak bennem, megmondtam a főnöknek, hogy miért nem jó az ötlete, megköszönte. Kérdezhettem is, rengeteget tanultam, abszolút meg voltam becsülve.

A második munkahelyemen ezt nehezebb volt kiharcolni, mert az nagyobb cég, a gyakornokok eltűnnek az éterben. De most én kutatom fel az új módszereket a szakirodalomból és magyarázom el a senior kollégáknak is.

(AI területen vagyok, de inkább matematikus mint programozó, a matekja érdekel a dolgoknak, ezért nagyon örülök, hogy ilyen fela

2023. aug. 30. 20:13
 4/25 anonim ***** válasza:

Bocsi elküldtem véletlenül előbb. Szóval

* nagyon örülök az ilyen feladatoknak, ahol teljes mélységében megértem ezeket a komplex modelleket.

2023. aug. 30. 20:14
 5/25 anonim ***** válasza:

"hogy igazán nagy dolgokat alkothassanak"

Amúgy neked mi számít igazán nagy dolognak egy projecten?

2023. aug. 30. 20:25
 6/25 A kérdező kommentje:

Ismerős, mert én is ilyen voltam.

De ennek semmi köze ahhoz, amikor megkapsz egy olyan szintű projectet, amiben fél évre előre le kell bontanod, hogy mit fog csinálni egy kisebb csapat. Ehhez egyszerűen évek kellenek, hogy meglegyen a domain tudásod, megismerd a többi csapatot is, akikkel esetleg együtt kell működnöd. Ismerd valamennyire az ügyfélkört, hogy ki milyen elbaszott módon használja a szoftvereteket, amiket támogatni kell. Vagy netán visszafele támogatni kell több, tőled független másik szoftverrel való együttműködést.

2023. aug. 30. 20:28
 7/25 anonim ***** válasza:

"Csak hogy érzékeltessem, nálunk kb nagyjából 200 fejlesztő dolgozik különböző csapatokban 2 terméken."

Most akkor mégsem nagy multinál dolgozol? A kérdésben még azt írtad.

Jó lenne tisztázni akkor, hogy tulajdonképpen miről is beszélunk. Melyik cég ez?

2023. aug. 30. 21:14
 8/25 A kérdező kommentje:
A multival van bajod, vagy a naggyal? Van kb 200-250 programozó. A fejlesztés résztvevői ennek kb a kétszerese, plusz a kiszervezett csapatok. De nem csak fejlesztők vannak itt.. a teljes létszám 1000+ fő. Ha nem nagy, akkor nem nagy, leszarom igazából. De az sokat elmond rólad, hogy a kérdése válaszolás helyett ellentmondásokat keresgélsz a szövegemben, ami már kezd kicsit unalmas lenni. Tényleg nem értem mire jó ez.
2023. aug. 30. 21:24
 9/25 anonim ***** válasza:
Nekem nem ilyen jellegű ambícióim vannak.
2023. aug. 30. 21:44
 10/25 anonim ***** válasza:

Pedig nem bonyolult, azért kérdezem, mert kíváncsi vagyok, hogy valami hulladék dinoszaurusznál dolgozol-e. Úgy tűnik, de nyilván az a biztos, ha tudjuk, hogy melyik cégről van szó.

A kérdés pedig azért merült fel, mert leírásod alapján a következők valamelyikére lehet következtetni:

- a cégnél nem ismert a microservice architektúra és az agilis fejlesztési módszerek

- a cégnél ismertek a fentiek, csak szarul működnek (ez a legvalószínűbb)

- magadból indulsz ki és azt gondolod, hogy mindenkinek évek kellenek ahhoz, amihez neked

Ezt lenne célszerű leszűkíteni első körben.

2023. aug. 30. 21:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!