Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyire igaz, hogy a nők...

Mennyire igaz, hogy a nők kevesebb fizetést kapnak?

Figyelt kérdés
Elméletileg Európában 7%-al kapnak kevesebbet, Magyarországon 17%-al. Mondhatom, hogy tág ismeretségi köröm van, de nem ismerek olyan nőt, aki kevesebbet keresne a férfiaknál. Az ismerősi körömben sem. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne létezne a probléma, de érdekelne, hogy mennyire gyakori.

2023. jún. 17. 19:21
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
83%

Ugyanazon iparágban, ugyanannyi tapasztalattal nem keresnek kevesebbet, csak mikor ezek a statisztikák készülnek, akkor nagy átlagot néznek, nem szűkítenek iparágra, márpedig pénzes területeken (pl IT, fejlesztés, mérnöki tevékenységek, építőipari vállalkozás stb) főként pasik vannak, a nők meg mennek a kevésbé jövedelmező területekre (pl tanár, szociális munkás, "irodai munkás", kereskedelem, vendéglátás).

Ha meg mégis többet keresnének a férfiak egy adott iparágban, mint a nők, az azért lenne, mert a pasik általánosságban jobban hajtanak, egyszerűen jobban érdekli őket a pénz, karrier, mint a nőket, meg többségben a nő megy szülési szabadságra, így kiesik évekig a munkából, tehát lemarad a karrierben is. Nem azért vannak a cégek felsővezetésében 90%-ban pasik, mert a nőket nem engedik oda, hanem egyszerűen azért, mert a férfiakat ösztönösen motiválja a hatalom, irányítás, míg a nőket inkább a család, gyerekek (általánosságban)

2023. jún. 17. 19:39
 2/14 anonim ***** válasza:
27%

"csak mikor ezek a statisztikák készülnek, akkor nagy átlagot néznek, nem szűkítenek iparágra"

Ezt honnan a fenéből veszed?

Persze akik kutatnak, mind hülyék, de az egyszeri kommentelő jobban tudja...

Nem tudom, mi a az igazság ezekkel a kutatásokkal, de legalább nincs akkora arcom, hogy előadjam, hogy én tudom a tutit, és mindenki más hülye.

2023. jún. 17. 19:49
 3/14 anonim ***** válasza:
41%
Ezeknek az írásoknak pont az a lényege, hogy ugyanabban a beosztásban, ugyanazzal a munkával keresnek kevesebbet a nők.
2023. jún. 17. 20:01
 4/14 anonim ***** válasza:
47%
Eléggé. Bármilyen szakmai/szakági stb. statisztikát megnézel, a nők kevesebbet keresnek azonos feltételek mellett.
2023. jún. 17. 22:07
 5/14 anonim ***** válasza:
82%

Szerintem ehhez az is hozzájárul, hogy a nők nagyrészt rosszul fizető pályát választanak, pl. óvónő, bolti eladó, hivatalokban is általában nők ülnek.

A férfiak meg elmennek jól fizető műszaki irányba, kőművesnek, mérnöknek, kamionsofőrnek stb…

Egy mérnöklány nem hiszem, hogy keveset keresne.

2023. jún. 17. 23:17
 6/14 A kérdező kommentje:
Sok nő ismerősöm van, akik mérnöki, informatikai és egyéb területeken helyezkedtek el, és semmivel nem kapnak kevesebb fizetést. De lehetséges, hogy az alsóbb osztályokban vannak különbségek (nem lenézem őket, illetve mélységesen szomorúnak tartom).
2023. jún. 18. 01:36
 7/14 anonim ***** válasza:
46%

" "csak mikor ezek a statisztikák készülnek, akkor nagy átlagot néznek, nem szűkítenek iparágra"

Ezt honnan a fenéből veszed?

Persze akik kutatnak, mind hülyék, de az egyszeri kommentelő jobban tudja..." --- A "kutató" tudta, hogyan kell a célnak megfelelő statisztikai eredményt kihozni, nem volt hülye, de másokat totál arra vett :)

Onnan vehette, hogy magában a fizetéseket összehasonlító statisztikában szerepel az összehasonlítási módszer:

(összes női fizetés összege)/(összes férfi fizetés összege)= 0,76

Amit nem vettek figyelembe a számításnál:

-azonos munkakörök esetén, hogyan alakul

-női/férfi népesség aránya (48,6/51,4)

-túlóraszám és a túlórához tartozó műszakpótlékok

---

Eddig egyetlen esetben történt adott munkakörben történő összehasonlítás férfi NBA vs. női WNBA esetén a fizetések miatti pereskedés. A WNBA több pénzt akart!

Csak a fizetést nézve az átlag NBA player többet kapott dollárban, mint a WNBA-ban levő, de mindent figyelembe véve a végén kiderült a valóság:

-Az NBA-ban levők 1/3-ad annyian voltak egy csapatban, mint a WNBA-ban esetén = tehát 3X több feladat hárult NBA-ra.

-Az NBA-ban levők a fizetésen kívül nem kaptak extra juttatásokat, míg a WNBA playerek 500-700e dollárt kaptak extrában.

-WNBA kapott extra +20 nap szabit

-WNBA minden jegyeladás után 3X-er többet kapott, mint a NBA

-WNBA egyéb juttatások is kapott pl. szállás, utaztatás, gyerekfelügyelet, bölcsőde, iskoláztatás, ösztöndíj, stb. VS NBA nem kapott semmit

-WNBA a teljes bevétel 21,2%-át kapta meg fizetésként az NBA meg csak 6,9%-ot

-NBA csapat csak akkor kapott kiemelkedő fizetést a többi NBA caspathoz képest, ha az első 3 legjobb csapatban van, míg a WNBA esetén a pénz megoszlik.

A WNBA-nak felajánlották a NBA-val azonos fizetési konstrukciót, de nem voltak hajlandóak lemondani a fizetésen felüli extráikról, amiket az NBA nem kap.

Kiszámolták, ha az NBA a WNBA szerződése szerint kapná a fizetését a jelenlegi 9,6X-át keresné!

2023. jún. 18. 07:10
 8/14 A kérdező kommentje:
7: Ez durva és egyben szomorú is. Sokszor azt érzem, mintha a nőiességgel próbálnának visszaélni sokan.
2023. jún. 18. 10:35
 9/14 anonim ***** válasza:
87%
IT szektorban dolgozom, mindig én kaptam a legkevesebbet a csapatomban (nő vagyok). Pedig egyáltalán nem kisebb a tudásom/tapasztalatom, sőt, én tanítom azt is aki már 2-3 éve ott van a cégnél :(
2023. jún. 18. 15:08
 10/14 anonim ***** válasza:
84%
Ez a "nők rosszul fizető munkát választanak" ami a gond. Nem kellene a női munkákat alulfizetni, és akkor nem lenne gond
2023. jún. 18. 15:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!