Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Tényleg kevesebb fizetést...

Tényleg kevesebb fizetést kapnak a nők ugyanazért a munkáért?

Figyelt kérdés

(Magyarországra, vagy tágabban az EU-ra vonatkozik a kérdésem)

Van ez az elmélet, hogy ugyanazért a munkáért egy nő kevesebb fizetést kap, mint a férfi kollégája.

Láttam már validnak, hivatalosnak, igaznak tűnő érveket, kimutatásokat, statisztikákat, levezetéseket azzal kapcsolatban is, hogy ez az elmélet igaz, meg arról is, hogy hamis.

Most akkor igaz vagy sem? Honnan lehetne kideríteni, hogy így van-e?

Melyik kutatás valid a témában, ha két validnak tűnő cikk két különböző, egymásnak ellentmondó eredményre jut?

Hogy lehetne erről megbizonyosodni?

2018. nov. 23. 14:14
 1/10 anonim ***** válasza:
77%
Tudnod kell megkülönböztetni a kamu forrást a valóditól. Ez a titok.
2018. nov. 23. 14:17
 2/10 anonim ***** válasza:
75%
Nem, sot. Kevesebb tudassal is felvesznek a multik ha programozasrol van szo csak hogy novelkek a diverzitast.
2018. nov. 23. 16:38
 3/10 anonim ***** válasza:
93%

Pista dolgozik havi 240 órát, kap 240e-et VS. Micike dolgozik 120 órát és kap 120e-et... Mindketten azonos munkakörben dolgoznak!

Ezen adatot lehet többféleképpen elemezni:

A) A nők kevesebbet keresnek, Micike fizetése csak 50%-a Pistáénak!

B) Nőgyűlölő vagy, hiszen azt mered állítani azonos a bérezésük!

Sok elemzés nem veszi figyelembe a túlórázást, sem pedig a túlórázás extra díjazását sem. Nézegessél pár feminist rekt videót, ott remekül levezetik a számokat is

[link]

Az eredmény, hogy azonos munkakörben, azonos pozícióban, nem azonos az órabér, mivel a nők többet kapnak :)

2018. nov. 23. 18:11
 4/10 anonim ***** válasza:
57%

Vannak olyan munkakörök, ahol ez igaz, pl saját tapasztalaból mérnökként nők kevesebbet kapnak 15-30 %-kal, azonos kategóriában, és azonos munkakörben, sok esetben több tapasztalat mellett. Multikról beszélünk, ráláttam fizetések egy részére.

Operátor munkakörben, bértáblás helyeken meg nincs különbség

2018. nov. 23. 19:54
 5/10 anonim ***** válasza:
39%

Nagyvállalatoknál, ahol sok ember dolgozik egy-egy standard kategóriában, ott általában adott, hogy mennyiért vesznek fel új belépőt, akár férfi akár nő. Az más kérdés, hogy később ez változhat, és az se kirívó, hogy később a férfi ér el nagyobb bérezést (lásd majd lentebb). Bár a nők egy bizonyos fajtája is el tud érni szexuális csábítással, nyalással, vagy csak simán jó kommunikációval jobb pozíciót, ez a módszer pedig a férfiaknál szinte semennyire se játszik.

De ettől eltekintve, egyébként én hiszek is abban, hogy a férfiaknak (már nem a primitív fajtának) sokkal jobb start képességei vannak úgy általában felnőttként a munka világában. Nézz meg egy általános iskolás osztályt, ott általában az van, hogy a lányok érik el a jó érdemjegyeket, mert magolnak, meg jó kislányok, megcsinálják amit a tanárnéni mond. Míg a fiúk ebben az életkorban hülyéskednek, lázadnak, nem érdekli őket az iskola stb. Aztán 18 éves kor körül ez általában megváltozik. Pontosabban a nők nem változtatnak semmin, ugyanúgy magolnak, szabálykövetők, minden a maga rendes útján menjen stb. Igen, de a férfiak meg ez után megtanulják, hogy mi a fontos, és a kreativitásukat használják arra, hogy a fontos dolgokat elérjék. Úgy is mondhatnánk, hogy out-of-the-box thinking. A főnök a munkahelyen (aki nem tanárnéni) meg azt látja, hogy nézd már, hát itt végülis a legtöbben megcsinálják amit kell, de itt van ez a Béla, állandóan próbálkozik, mindig van valami új ötlete, jön-megy, ez jó a cégnek, hát miért ne jutalmazzam ezt a pluszt némi fizetésemeléssel..? Na, és aztán ebből vonják le a következtetést a harcos feministák, hogy egy férfi általában többet keres, mint egy nő :P

Tudom, alapból nehéz megemészteni, de márpedig vannak ilyen mély, a társadalmi múltból eredő következmények, amik öntudatlanul, akkor is működnek, ha nem teszel érte semmit. Nekem például már több nő bevallotta, hogy egyszerűen nem tud tájékozódni a városban mikor ismeretlen helyre megy és ilyenkor általában rábízza magát a férfira, hogy mondja meg ő, merre menjenek. Ennek is egy baromi ősi ösztön a magyarázata: az őskorban (ez több millió évet jelenthet ám) a férfiak vadásztak, míg a nők gyűjtögettek, az otthon közelében voltak. A férfiaknak baromi fontos volt a nyomkövetést, a tájékozódást elsajátítani, hiszen ezen múlott a vadászat, a hadviselés, minden. A nőknél ez nem volt olyan fontos. Hülyén hangzik, de teszteld le nőismerőseiden a tájékozódási készségüket, és meglátod, hogy ez még ma is így van általában.

Na, a feltett kérdésben is szerintem ilyesmiről lehet szó, más kérdés, hogy a gyakorlatban ez is működhet :P Persze a nők intrikázó, csábító magatartása is egy bizonyos szint alatt, ahol nem kell sok szakmai tudás.. vagy esetleg épp a csúcsszinteken :P

2018. nov. 23. 20:12
 6/10 anonim ***** válasza:

A nok hamarabb talanak munkat, vagy tobbszor inkabb not vesznek fel. Csomo allashirdetesnel pedig ott van az hogy "no". Titkarno, holgy elado stb.

A statisztikat meg az informatika huzza fel, amire nok nem szeretnek menni, vagy abban dolgozni.

2018. nov. 25. 16:56
 7/10 anonim ***** válasza:

Nők általában kevesebbet kérnek egyből mint a férfiak (az bizonyított tény hogy a nők alul- míg a férfiak felülértékelik magukat sok-sok témában).

Plusz a gyerekvállalás időszaka miatt az ő bérük általában nem fejlődik úgy mint egy karrierista férfié, és igen az órák is benne vannak ebben, ahogy előttem írták (hisz egy nő pld. hosszabb ideig vállalhat részmunkaidőt a gyerekek miatt).

2018. nov. 25. 19:25
 8/10 anonim ***** válasza:
Ez egy visszatérő hiszti és politikai téma, 1.5-2 évente bedobják.
2018. nov. 26. 02:11
 9/10 A kérdező kommentje:

Ezt is tanulom, az esetek 99%-ában sikerül, de itt nem.

Egyébként is, nem mindig segít a valid forrás. Találtam már ugyanabban a forrásműben (szakfolyóirat) egymásnak homlokegyenest ellentmondó publikációkat (nem sok időbeli eltéréssel, tehát nem az volt, hogy az előző publ. óta jött valami nagyobb felfedezés, ami változtatott mindenen)

Ezzel határozottan nem értek egyet.

"A" munkavállaló nő, "B" munkavállaló férfi, ugyanaz a végzettségük, tapasztalatuk, ugyanúgy jó benyomást tettek, stb.

Miért "A"-t vennéd fel a munkáltató helyében, ha ő valószínűleg el fog menni x évre szülni/babázni, addig meg kell oldani a helyettesítést, utána is csomószor fog hiányozni a gyerek miatt (beteg a gyerkőc, előadás van az oviban/suliban, stb.), nem marad túlórázni mert megy a gyerekért, stb. Ezzel szemben "B" mostantól nyugdíjas koráig kvázi megszakítások nélkül tud dolgozni, nem (vagy csak ritkán) fog hiányozni a gyerek miatt, nem kell rohannia haza.

Vajon melyik tűnik jobb üzletnek?

Informatikában meg meglepően sok a nő, én jártam programtervező informatikus szakra (nő vagyok) és meglepődtem a nemek arányán, nagyon sok lány volt.

Hát, egyértelmű választ itt se kaptam. Még az tűnik logikusnak, amit valaki írt, hogy a szülési szabi miatt kiesnek némi fizuemelésből, ez reálisnak tűnik.

Mindenesetre köszönöm a válaszokat!

2018. nov. 26. 09:56
 10/10 anonim ***** válasza:

Barátnőm (is) programozó (távmunkában), a cégnél ahol dolgozik 2 hónap után ő keresett a legjobban, pedig több éves cég. Szóval a kérdés kétoldalú:

- Ha egy nő el tudja végezni ugyanazt a munkát ugyanolyan SZÍNVONALON mint egy férfi, akkor megkapja ugyanazt a fizetést? Igen.

- El is tudja végezni a nő a férfi munkáját ugyanolyan színvonalon? Általában nem, de ez persze területfüggő.

2018. nov. 26. 11:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!