A nők kevesebb fizetést kapnak? Sok helyen írják ezt de nem tudom hogy igaz-e mert
-Ha ez igaz akkor miért nem csak nőket alkalmaznak a cégek ha kevesebbért elvégzik ugyanazt a munkát?
-Egy vonatkozó statisztikai forrást sem mutat senki
Sokáig így volt. Ugyanazért a munkáért gyakran magasabb végezettséggel is kevesebb fizetést kaptak, mint a férfiak, nehezebben tudtak karriert építeni, szívtak az üvegplafon jelenségtől, stb.
Szóval nagy hátrányban voltak a munka-erőpiacon. Ha érdekel a téma, szerintem KSH oldalán találsz statisztikai adatokat + rengeteg tanulmány készült erről.
Ma már szerintem nincs így, gondolom törvényileg szabályozva van, hogy nem lehet ilyet csinálni, azért nem találsz mai adatokat.
Mert sokszor valóban így van. Főleg ha a minden munkavállaló átlagát tekintjük.
Bár erről sokszor a nők is tesznek, például tipikusan jól kereső szakma a mérnök informatikus, mégsem mennek oda lányok, csak nagyon kevesen. Így meg persze, hogy ha az egész ország átlagát vesszük, vagy akár csak a diplomásokét, a nők kevesebbet keresnek.
Talán azért lehet ma is így, mert - bár törvényileg egyenlőségnek kell lennie - azért igyekeznek kihasználni a kiskapukat a munkaadók. Pl. ha állásinterjún kiszűrték a jelentlezőket, és maradt egy ugyanolyan kvalitású férfi meg egy nő, lehet, hogy inkább a pasit veszik fel, mert a nő gyereket szül majd. De ez egy sarkított példa.
Meg vannak tipikusan "női" és "férfi" szakmák, és általában a férfi szakmák megbecsültebbek.
Plusz egy nő kisebb valószínűséggel ér el a karrierlétrán magasabbra (ahol több a fizu ugye),mert ott lesz neki a gyerek, elmegy szülni,stb.
Összességében véve igen, kevesebbet keresnek. Nem arra gondolok, hogy ha pl. van egy adott munka (pl. Tesco árufeltöltő), akkor a pasinak többet adnak ugyanazért a munkaért mint a nőnek, mert nem, ugyanannyit kapnak. Viszont azok a foglalkozások, amik tipikusan férfi munkák (burkoló, asztalos, kőműves stb.) sokkal jobban fizetnek mint az inkább női szakmák (eladó, irodai adminisztrátor, óvónő stb.). És igen, ha mondjuk vezérigazgatót keresnek, akkor egy pasi mindig magasabb bért ki tud alkudni magának mint egy nő. Erre viszont már konkrét példát is láttam. Nem azért nem a nőket vezsik fel, mert ők elmennek szülni, hanem azért, mert a közvéleményben még mindig él az a tudat, hogy igazi tekintélyt csak az kölcsönözhet egy cégnek, ha férfi áll az élén. Ezek olyan elképzelések, amelyek mélyen a társadalomban gyökereznek. Némely cég próbál ebből kitörni, de ez elenyésző.
Meg ha megnézzük, sokan azt hiszik, hogy a nőnek a konyhában van a helye, holott a nagyhírű mesterszakácsok zöme mégis férfi, épp a fent leírtak miatt.
Én pl. soha el nem mennék férfi fodrászhoz, szerintem engem mint nőt jobban meg tud szépíteni egy fodrászcsaj, de a mesterfodrászok szintén leginkább férfiak.
Viszont azok a foglalkozások, amik tipikusan férfi munkák (burkoló, asztalos, kőműves stb.) sokkal jobban fizetnek mint az inkább női szakmák (eladó, irodai adminisztrátor, óvónő stb.
Akkor miért nem mennek a nők kőművesnek? nem veszik fel őket? Vagy nem akarnak?
A vezérigazgatói posztról pedig csak Japánban gondolkodnak így, meg kínában, a nyugati államokban szakérteleme és tapasztalat a döntő nem pedig a tekintély
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!