Na ettől a szinttől már a fejem is fáj...
Ne etessétek a trollt.
"Ne etessétek a trollt."
Egyetértek. Ne etessük inkább ezt a kamu PhD-t vègzett nagyképű trollt, aki odáig van magával. Nyilvánvalóan komplexusos, és ezt vetíti ki másokra, ezért pontozza le több kamuaccról is 0%-osra azt a válaszolót, aki csak az igazat írta meg neki nyers stílusban, meg ezért törlik minden válaszát.
S29
Miért hiszed, hogy kamu? Többen vagyunk a kérdés alatt doktoranduszok/phd-sek, a legtöbb dologban egyetértünk vele.
Mi az, ami szerinted kamu abból, amit írt?
Nem veszekedni akarok meg bohócemojikkal csapkodni egymásra, hanem értelmesen beszélgetni.
#31 Sejtem, de attól még szeretném érteni, hogy mire alapozza az (egyébként szerintem sem helytálló) megállapításait.
Elhiszem, hogy ha nincs benne, nem lát rá, de azért beszélgetünk, hogy eloszlassuk a szakmánkkal kapcsolatos tévhiteket.
#31 érdekes, hogy komplexusokról papolsz, közben pont a te kommentjeidből áradnak kisebbségi komplexus jelei, valszeg ezért is a te válaszaidat törölték eddig. A nagy PhD(?) fokozatoddal érdekes, hogy görcsösen próbálod egy anonim fórumon bizonygatni, hogy te ki vagy, és térdeljünk le eléd, tiszteljünk téged. Egy PhD végzettről azt gondolná az ember, hogy széles látókörű, nincs oka bizonygatni egy anonim fórumon, hogy ő kicsoda. Ez nekem külön vicces is, hogy itt tét nélkül anonim módon válaszol mindenki, semmi okod nincs rá, és semmi értelme névtelenül mindenképp magyarázni görcsösen, hogy hát te doktor vagy, tiszteljünk már meg és boruljunk eléd. Ehhez képest még szűklátókörűség is megfigyelhető nálad, mert te eleve azt a teóriát hajtogatod már sokadik kommentedben, és a korábban töröltekben is, hogy én valszeg sose jártam egyetem közelében, biztos takarító vagyok stb... és még te vagy a doktor 🤡
Honnan tudod, hogy mit csináltam? És ha én csak rájátszok a frusztráltságodra és élvezettel trollkodok, mert látom, hogy ez téged idegesít, akkor mi van? Honnan tudod mit végeztem? Mire vagy nagyképű? Itt csak te mocskolodtál, erre kaptad ezeket a válaszokat.
Én valahogy azoknak az embereknek hiszek ebben a hogyan lett valaki milliárdos témában, akik névvel arccal kiállnak, elmesélik a brandjük történetét, és 10-ből 9-nél ott kezdődik a sztori, hogy otthagyta a gazdasági szakot, mert semmit sem adott neki, és milyen érdekes, hogy aki tanítja a bizniszt, az valamiért nem milliárdos, biztos van kivétel, csak a többség nem ezt mutatja.
"az egyetemi oktatók meg éheznek"
Ezt meg pl. kijelentette nálunk sopánkodva egy professzor egyik előadáson, hogy ilyen netto 200 ezer forintokért alàzkodik meg a többség, mert itthon semmire sem becsülik a kutatói munkát, erről kb ennnyit, és a mi karunkon (pedig nem bölcsészkar) a tanárok 20 éves lerobbant, szétrohadt autókkal parkoltak az udvaron, és ez rendre a hazai szinten top10-ben lévő egyik egyetemen volt, csak úgy mondom, mielőtt szzal jönnél, hogy vslami ótvar suliba voltam.
Valamiért nem nekem akarsz válaszolni, de értem, hogy mi az egyik problémád.
Az egyetemi oktatókat hivatalosan közalkalmazotti bértábla szerint fizetik. Tanársegédi szinten ez valóban egy rettenetes összeg és érdekes mód (legalábbis abban az intézményben, ahol én tanulok és tanítok) a doktoranduszok ösztöndíja magasabb ennél az összegnél, ez pedig okoz feszültségeket.
Az egyik ok, ami miatt egyébként önmagában is megéri ilyen alacsony bérrel az egyetemen maradni, az az erőforrások használata. Ha adott egy pályázat és az egyetem képviseletében pályázol rá a kutatócsoportoddal, akkor sokkal több esélyed van elnyerni. Megvan hozzá az infrastruktúra és a kapcsolatok. Másrészt, a sok egyetemi projekt, diplomamunka és szakdolgozat gyakorlatilag a fizetetlen, helyetted is elvégzett munkát biztosítja. Ez az egyetem felé járni szokott tanítási kötelezettséggel is (nem csak a doktoranduszoknak), de egyrészt, azt ki lehet szervezni demonstrátoroknak és a doktoranduszok kötelezően megszerzendő kreditjei közé, másrészt azért nem olyan megterhelő. Szóval aki marad éhbéren az egyetemen, azért annak is megvan erre a maga oka. Gyakorlatilag egy rettenetesen biztonságos közeg, ha anyagilag nem is.
Ami hiányzik viszont ebből a képletből, az az, hogy a legtöbb egyetemi dolgozónak (nem a nyugalmazott oktatókra kell gondolni, hanem a pörgős 30-as, 40-esekre) máshonnan is származik bevétele. Pályázati pénzekből be lehet húzni alsó hangon 100-200 000 forintot, ha valaki pörgeti és vannak is diákjai. Sokan szabadúszóként dolgoznak mellette vagy félállásban, a doktoranduszok között is sokan munka mellett csinálják, én is.
A fizetésem (félállás révén) nyilvánvalóan ergya, de a kettő együtt azért elég szép összeget ad ki (gyakorlatilag az egyetem is ad 300 000 ftot és a munkahelyem is). Tény, hogy nem 40 órában dolgozok, hanem inkább 50-60-ban, de azért nem annyira rossz nekünk.
Doktori után meg... Az egyik részét már említettem, aki marad. A másik részét viszont tárt karokkal várják a multik. A vegyészeket a gyógyszeripar, a közgazdászokat a fintech, a mérnököket főleg az autóipari cégek, az informatikusokat meg gyakorlatilag mindegyik az említettek közül. Ha felmégy LinkedInre, találni fogsz nagyon sok olyan hirdetést, ahol bizony elvárás a tudományos fokozat.
Ennek egyszerű az oka: feljogosít téged önálló kutatásra és annak vezetésére. A cégnek érdeke olyan szakembereket is alkalmazni, akiknek van ilyen jogosultságuk. Te adod a szakértelmed és a végzettséged, amivel megteheted azt, amit egy mezei lead nem, ők meg a feneked alá tolják a munkaerőt és a vadonatúj, milliárdokból felépített eszközöket. Ez azért eléggé megérős például egy research engineernek.
Az emberek többségének a fokozatszerzéssel eltöltött évek munkatapasztalatnak számítanak, vagy egy az egyben vagy részlegesen (mondjuk a négy éves képzésből 2-nek). Gyakorlatilag ha semmi sem jön be a tervekből és valaki ott folytatja utána az életét, ahol msc végén abbahagyta, akkor sem úgy kezelik már, mint azt, aki elment egy alapszakra és ott eltöltött 3-4 évet. A doktori képzés nem a tanulmányok címszó alatt szerepel az önéletrajzban, hanem a munkatapasztalatnál. És ahogy a demonstrátori tevékenység is nagyon nagy jolly joker egy pályakezdő önéletrajzában, úgy egy több éves tudományos múlt is, publikációs listával bármelyik multinál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!