Van értelme egyetemre menni, amikor egy kamionos, szobafestő többet keres a legtöbb diplomásnál?
Én úgy gondolom, szintén egyetemet végzettként, hogy nem mindenki lehet mérnök, IT-s, orvos, vagy ügyvéd. Vagy anyagi háttér miatt vagy pedig képesség/szorgalom hiánya miatt. (Ez tipikus magyar beállítottság, hogy az kétkezű munkás lenézi a szellemi munkást és ez épp igaz fordítva is. Tisztelet a kivételnek. Ez magán vélemény csak..)
Igény alakítja a piacot, mire van kereslet. Na, már most sokszor nagyon nehéz a végzettségednek megfelelően elhelyezkedni, ha nem a felsoroltak közül van az egyik diplomád. Ahogy szokták nekem mondani, nem piacképes a diplomád, így mit vársz?! Két folyékony nyelvtudással. Mert manapság csak ezek számítanak piacképesnek, pedig ez nem így van! Eddig a legmagasabb ajánlat, amit ennek a háromnak a kombójával kaptam - nagy felelősségvállalással mellette, mert olyan volt plusszban a munkakör, plussz állandó készenlétiség.. - nettó 266 ezer forint. (Persze, se bérlettámogatás, se albérlettámogatás.. pedig multiról beszélünk. Home office pedig egyedüli rémálom. "Úgy is otthon vagy, kitelik az idődből...")
Én azt látom, hogy papír és munkakörtől függetlenül, nagy játékosok a munkáltatók. Nem igazán akarják a többi munkakört megfizetni. (Itt is van kivétel, mert a párom raktáros - egy műszakos munkavégzéssel és szakmunkásival! 2x ennyit keresett ekkor, mint én!) Nálunk elvárás volt a diplomás végzettség, mert " felfogja mit kell csinálni és terhelhető ". De mint tudjuk, hogy ez nem mindig jár a diploma mellé. (Láttam már elszámolt mérnöki munkát...)
Mindenki jó "szakember" lehet a maga szakterületén. Lassan már a fentemlített munkakörökből is tömegképzés van, és ott is elkezdenek majd válogatni a munkáltatók. Ismerős is mesélte, hogy volt már olyan interjún, ahol megszégyenítőnek érezte az ajánlatot, amit kapott. (Pedig mérnöki állásról volt szó.)
Lehet mondani, hogy miért nem megyek a nyelvekkel tovább? Help desken is van éjszakai munka távmunkában 320 ezernél nagyobb ajánlatot nem kaptam. Úgy voltam vele nekem ez már nem éri meg.
Lassan az országban is alakulni fog a helyzet, nem lehet tudni, hogy 10 év múlva mire lesz szükség. De egy szállítmányozás, építkezés sosem fog leállni. Az otthoni munkának is meg van a maga "betegsége".
Hogy a kérdésre válaszoljak. Szerintem nem minden esetben éri meg a mostani helyzet szerint elmenni egyetemre. Egy festő is hazavisz annyit, mint egy IT-s. Csak néhány dolgot ne felejtsünk el... pl festőnek vállalkozónak éri meg elmenni, mert a munkáltató rengeteg vesz el fizetéséből. És igen, egy festő is jól keres az elvégzett munkája után. És igen, felelősség. Amit te viselsz. De! Ne mondjátok nekem, ha egy mérnök elront valamit, akkor ott nincs felelősségvállalás? Ott is kirúgják az embert, ha nem jól végzi munkáját és anyagi kárt csinál..
Ez is munka és az is. Olyan nincs, hogy valakit csak a létezésért fizetnek jól. Nem kell ezeket a munkaköröket túl misztifikálni, csak azért mert sokan nem látnak bele és próbáltok az irigységre hatni azzal, hogy ti a csak gép előtt pötyögtök két órát és dől a lé. Valakinek amúgy se jön be az, hogy folyton a nyakára járnak a határidőkkel, mások hülyeségét elviselje, megrögzött napirendje legyen.
Én 10 év alkalmazotti lét után jutottam el odáig, hogy az a munka, felelősségvállalás, amit eddig szaré hugyért tettem bele a multik zsebébe, azt most már magamnak fogom. Vállalkozni fogok.
Nem az iskolázottság, amivel baj van szerintem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!