Kényszeríthet munkaszerződésmódosításra a munkáltatóm?
6órás munkaviszonyom van, minimális, törvényben határozott emelést kaptam csak. További emelés elkerülése végett felmerült a munkaidőm óraszámának csökkentés, 4 órás munkaviszonyra. Köteles vagyok ezt elfogadni, illetve akarom mondani, ezt megteheti a munkáltató? Elvileg ez nekem hátrányt okoz, hiszen kevesebb ledolgozott időhöz vezet. Hátrányomra, tehát számomra negatív következménnyel járó szerződés módosításához van joga?
Úgy tudom, így szabályellenes, vagy nincs igazam?
Köszönöm a válaszokat, előre is!
A kirugas a koznyelvi ertelemben azonnali hatalyu szerzodesbontast(felmondast) jelent. Ezt nem teheti meg. Ehhez alapos indok kell, pl lopas,rongalas tobb fegyelmi etc. Munkaltatoi felmondast azonban megtehet ha gazdasagi erdekre hivatkozik. Ez a leepites. Ezt meg korabban mar leirtam.
Barmilyen szerzodesmodositas a felek kozos megegyezésén alapul. Te nem vagy koteles elfogadni foleg ha hatranyosan erint. Ket dolgot tehet a munkaltato, marad minden ahogy volt vagy felmond(nem kirug)
Úgy emlékszem, meg is köszöntem.
Akkor ismét köszönöm.
Ha nem írod alá, akkor a legrosszabb esetben felmond.
Ekkor az új MT szerint indokolni köteles a felmondás okát. Ami nem lehet akármi.
Lehet súlyos kötelezettség szegés, károkozás, stb. De nem lehet az, hogy nem vagy hajlandó csökkentett munkaidőben dolgozni.
Ha mégis megteszi, sima liba a munkaugyi bíróságon.
Szóval, állj ki magadért nyugodtan. Nem kenyszerithet ilyesmire.
Semmilyen munkaugyi pernek nincs ertelme ha az elbocsatas oka leepites gazdasági erdekre hivatkozva. Persze ha elkuld 10embert erre hivatkozva majd felvesz 10masikat akkor nyilvan megkerdojelezodik a dolog..
De eleve gazdasagi erdekre hivatkozva modositana szerzodest.
16#
Nagyon szépen köszönöm, ez volt az én gondolatom is, megerősítettél, hálásan köszönöm a választ! Ez megnyugtatott most!
Emberek!! ÉMn nem írtam alá a szerződésmódosításomat (csökkentett bér) erre azt modnták kírúgnak!!
mondtam rúgjanak ki!!
de nem rúgtak ki, ellenben a csökkentett bért kezdték el fizetni aláírt új szerződés nélkül is...
NA AKKOR???
mindenki azt mondta (jogász is!!!) hogy nem csökkenthet bért addig amíg alá nem írtam.
nem írtam alá és akkor is bért csökkentett!
NA AKKOR??
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!