Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért népszerű ennyire a...

Miért népszerű ennyire a pszichológia szak?

Figyelt kérdés
Miért akarnak az emberek tömegei kortól és nemtől függetlenül pszichológia szakra menni? Önmegvalósító kismamák, munkaviszonnyal rendelkezők levelezőre, a többiek nappalira. 10x-es túljelentkezés, a ponthatár a maximum körül, a diplomával elég korlátozottak a lehetőségek. És most a családban is bejelentette a gyerek, hogy ő az akar lenni. Tőle nem merem megkérdezni, nem akarom megbántani az álmait. De mostmár érdekel, hogy miért.

2023. jan. 15. 09:20
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
92%
#18 Ha a 14-es vagy, akkor magyarázd már meg, honnan veszed ezt az orbitális baromságot. Igen, vannak irányok, amiket lényegében legalább egy évtized kitanulni. Csak az egyetem után kötelező teljes állásban munkaviszonyt folytatni pl. egészségügyi területen. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az ilyen képzésekbe szinte senkit nem vesznek fel egyből az egyetem után, tehát dolgoznod kell több évet, plusz magához a szakképzéshez is kell egy rendes, 40 órás állás. Szóval mondd már meg légyszi, hogy hogyan lehet pszichológusként egy évtizedig nem dolgozni, mert marhán érdekelne ez a lehetőség így szakmabeliként. :)
2023. jan. 20. 21:01
 22/25 anonim válasza:
93%

Azért ennyire népszerű a pszichológia szak, mert a legtöbben nem tájékozódnak arról (illetve az alapképzésre jelentkezés során nem kapnak megfelelő tájékoztatást), hogy mennyi időbe és pénzbe kerül majd az 5 éves egyetem elvégzése után a rengeteg ugyan elméletben nem kötelező (gyakorlatban viszont megfelelő fizetés elérése szempontjából elengedhetetlen) képzések. Az alapképzés adta diplomával Magyarországon lehetetlen elhelyezkedni, tehát 2 államvizsga stb. lényegében a semmiért, dupla szenvedés. Az osztatlan képzés ebből a szempontból optimálisabb lenne. Igen, jól mutatnak a filmekben a pszichológusok, ahogy egy bőrfotelben ülve, elegáns ruhában tartják a terápiákat, vagy fehér köpenyben fogadják a pácienseket a rendelőikben, azonban a valóság közel sem ennyire csillogó és mesébeillő. Ha valakinek nincs meg a megfelelő anyagi háttere a képzések finanszírozására, illetve annak az 5-10 évnek a túlélésére, amíg minden képesítést meg nem szerez az aránylag méltányos fizetés megszerzéséhez, az nagyon nehéz helyzetben lesz.

Üdv: egy mesterképzésen végzős klinikai irányban tanuló pszichológus hallgató.

2023. jan. 21. 20:09
 23/25 anonim válasza:
100%

Én majdnem 27 evesen kezdtem az egyetemet, de érettségi óta érdekelt a szak. Csak valami mindig közbejött.

Szeretek az embereknek segíteni, magánéletemben is szívesen meghallgattam másokat, szívesen segítettem, próbáltam utat mutatni. Ugy gondoltam ez az en hivatásom. Igy is lett.

2023. febr. 7. 08:05
 24/25 A kérdező kommentje:
Nagyon érdekes válaszok, köszi mindenkinek. Én mindenkit felértékeltem, aki bármilyen érdemi választ is adott, akár egyetértek, akár nem. De biztos lesznek olyanok akik egyetnemértésük jeléül jól lehúzzák az értékes válaszokat.
2023. febr. 7. 13:22
 25/25 anonim ***** válasza:
75%

Leírták már előttem, de azért én is hozzászólok.

Szerintem majdnem minden embert érdekel a pszichológia valamilyen szinten, akár csak annyira, hogy "miért teszi Mari, azt, amit?". :)

A képzésekkel viszont nincs képben a legtöbb jelentkező, sokaknak meglepetés, hogy az öt év egyetem után nem tarthatsz terápiát pl. egy depressziósnak, ahhoz még sok-sok év tanulás és sok-sok pénz kell. Pont ezért van nagy lemorzsolódás a BA és az MA után is, akinek nem ez az álma, nem elég elhivatott, az nem fog éhbérért elmenni dolgozni, mellette csinálni a szakképzést, módszereket, önismeretet, szupervíziót, hogy aztán egy szép napon meg is élhessen belőle.

Aki írta, hogy "addig se kell dolgozni", nem tudom mire gondolt, azon túl, hogy valamiből fizetni kell a képzéseket, követelmény is a jelentkezéshez a teljes állás... És az önéletrajzban is elég bénán nézne ki, ha valaki csak az egyetemet és a további képzéseket tudná beírni, a munkatapasztalat ki lenne húzva. :D

Az is igaz, hogy sokan úgy jelentkeznek erre a szakra, hogy nekik is nagy szükségük lenne segítségre, amivel persze önmagában nincs baj, csak az a fontos, hogy tényleg eljusson az illető terápiára, mielőtt még kliensekkel foglalkozna.

2023. jún. 3. 12:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!