Miből van pénzük az embereknek, legtöbb ember hol dolgozik, hogy ilyen jól meg tud élni, ilyen jól fizetnek az állások?
Tescoban vagyok pénztáros. Időnként felmérést kell készítenünk, pl van amikor a vásárló irányítószámát kell megkérdeznünk. Múlt héten a foglalkozásra kellett rákérdezni. A 40 ezer Ft fölött vásárlóknál ez lett a statisztika:
-48 % fullsztekk home officer
-32 % fullremot full szinyór developer
-17 % full full engineer gyakoris cickó archeológus oklevéllel
-3 % nem válaszolt, de a főnökasszony ismerte őket, állítólag IT-sek.
#9 Azért kíváncsi lennék rá, hogy ki fogja a gyerekedet tanítani, gondolom a hasznos munkád fizetéséből telik a több száz ezres magániskolára :)
Amúgy az hogy emberek vannak bevásárlóközpontokba az nem jelenti azt hogy mindenkiből folyik a pénz. Valamikor meg kell venni az élelmiszereket, meg a szükséges dolgokat még akkor is ha nem jut rá sok pénz.
Persze ott vannak a sok pénzt kereső munkák mint az orvos, mérnök, informatikus stb stb, de ezek a csoportok kb a lakosság 5-10% át teszik ki.
A legtöbb ember ~300 ezres nettóból kell hogy megéljen. Ha csak a pennys árufeltöltőkre gondolsz nekik kb 290 nettó az alapfizujuk, plusz a pótlékok ami 30%(délutános/esti) és 50% os hétvégi.(ki van írva a plakátokra onnan tudom)
8 wc papírt nem eszek. 🤣
Ha te igen jó étvágyat.
Na szia
Az IT-s rohadtul nem fog X7-es BMW-vel járni, max. valami értelmetlenül felvett magas hitellel, vagy ha nagyon speciális területen külföldre dolgozik, de azt is mire eléri, van már vagy 40 éves.
Ehhez a szinthez már jól menő vállalkozás kell.
Az ilyen idióták meg annyira nincsenek tisztában alapvető gazdasági összefüggésekkel, hogy nem értik meg, hogy nem lehet mindenki jól kereső IT-s. Egyrészt, mert áram sem lenne a lakásban, ha a többi munkát nem látná el senki, nem lenne szennyvíz,elvezetés, közlekedés, kórház...stb. Másrészt meg ha mindenki IT-s lenne, lejjebb mennének ott is a fizetések. Ahhoz, hogy valaki jobban éljen, ahhoz az kell, hogy más szarul éljen.
Egy szoftverfejlesztő mérnök a diplomázás évében (sima BSc-vel) már megkeresi a te fizetésed 2-2.5x-esét. Tehát a teljesen kezdő.
Onnantól meg ez még elég meredeken emelkedik. Senior fejlesztő (5+ év gyakorlattal) 1-1.5M nettó között keres ma Magyarországon.
Ez csak egy példa. Rengeteg lehetőség van még, amivel sokat lehet keresni.
A pedagógusi pálya nem ilyen.
Őszintén nem értelek titeket, hogy hagyjátok magatokkal megcsinálni azt, amit épeszű ember nem hagyna.
Amennyit a hírekből és pár ex-pedagógus ismerőstől hallok a témáról, egyszerűen nem értem, hogy lehet valaki ekkora lábtörlő. Ha csak a tizedét tették volna meg velem a munkám során, már rájuk borítottam volna az asztalt és rájuk basztam volna az ajtót, még akkor is, ha tudom, hogy ezzel elintézek magamnak egy pályaváltást is, mert semmilyen állami intézménybe nem vesznek majd fel. 5-10 évig egyetemen tanuló, jóeszű emberek vagytok, könyörgöm. Megéri egy életen át szopni hivatástudatból? Ne mondja nekem senki, hogy nincs semmi más, amit tudnátok szeretni szakmátokként vagy amihez tudnátok idővel érteni!
Nevetséges, hogy hagyjátok magatokat. Azon pedig, hogy mi lesz a kölkökkel és honnan lesz minimális tudásuk, majd aggódnék akkor, ha a szüleik is aggódnak és mellém állnak. Addig le vannak szarva.
Nézd, én az életem nagy részében minimálbér körül kerestem. Ahhoz igazítottam az igényeimet. Nem 2 év alatt, hanem 10 év alatt rendeztem be belőle a lakásom úgy, ahogy mindig is szerettem volna. Nem jártam nyaralni, mert nem volt miből. Még most sincs autóm, és valószínűleg soha nem is lesz. Ettől még járok hetente egyszer bevásárolni busszal, hogy feltöltsem a kifogyó készleteket. Ez még nem jelenti azt, hogy gazdag vagyok.
A faluban élők többsége is telepakolja a bevásárlókocsiját, mert ott ahol él, nincs bolt. Neki még azért is utaznia kell, hogy megszerezze a napi betevőt. Nyilván nem fog minden nap utazni 25 kilométert ezért, hanem amikor ott van, sokat vásárol. Ez még nem jelenti azt, hogy gazdag.
"Két diplomával pedagógus vagyok, 10 éve dolgozok és 240.000 Ft a nettó jövedelmem."
Nyilván nem nyugtat meg, de én 36 éve dolgozom, több szakmával, hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkezem. Jelenleg 283 ezer nettó fizetéssel. Ezt osztom be.
Csak a gyerekem havi fix költsége, és akkor még nem ruháztam fel:
30 ezer kajára (kora reggel utazik suliba, késő este ér haza edzésről)
8 ezer sportklub tagdíj
11 ezer edzések havi díja
2.400 iskolába járás bérlete
1.500 osztálypénz
Add össze és tekints vissza a nettó fizetésemre!
Azt már hozzá sem teszem, hogy örülök annak, van egyáltalán hol dolgoznom ennyi pénzért.
Ha valakiket sajnálok, azok a kisnyugdíjasok, a különböző ellátásokból élők (ápolási díj stb.), a dolgozni akaró munkanélküliek.
Nekik még ennyi sincs...
"ugyanúgy költekeznel, mint régen,"
Hát én pont nem ezt látom. Nekem azt tűnt fel, hogy ahova én járok, ott már fizetéskor sincs tömegnyomor.
Kevésbé szerencsés mérnöki területen dolgozom, azert ha megnyugtat bárkit is akkor az ITs berektől messze vagyunk mi is. Par jól kereső mernök szakma van, de az IT az a top
.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!