Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Sokan miért adják elő hogy jó...

Sokan miért adják elő hogy jó a szakmunka, felesleges diplomát szerezni?

Figyelt kérdés

Én egyetem előtt dolgoztam egy évet az építőiparban, egyáltalán nem egy nagy élmény. Jó fizikumú vagyok, gyerekkorom óta sportolok, de 10-12 óra fizikai munka után volt hogy csak bezuhantam az ágyba.

Jól lehet vele keresni, legalábbis jelenleg, de ennek van ára. Egészség károsító hosszútávon, fél analfabéta kollégák, legalja munkakörülmények, problémás megrendelő.

Ideig óráig el lehet ezzel lenni, de évtizedek alatt mentálisan és fizikálisan egyaránt lenyomorítja az embert, nem a nyugodt élet zálogam

2022. szept. 25. 06:54
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
85%

Én jelenleg burkoló vagyok/mellette tanulom a szakmát felnőttképzésen. Felvettek volna az egyetemre mert a pontom megvolt hozzá. Egy problémám volt az egésszel. Engem csak a történelem érdekel/érdekelt. Nincs affinitásom elmenni programozónak, vagy pénzügyesnek. Történészként itthon pedig nem lehet keresni kb semmit. Szóval elkezdtem nézegetni a szakmunkákat, tájékozódtam, olvastam róluk meg ilyesmi. Megtetszett a burkolás szóval elmentem beiratkozni a képzésre és még mindig nagyon tetszik. Jelenleg egy nagyobb cégnél vagyok mint "pályakezdő". 8 órás bejelentett munka, egész jól fizet, túlóra nincs, csak a burkolással kell foglalkozni és nem kell belenyúlni a többi szakma munkájába. Láss csodát: a munkatársaim egyáltalán nem félanalfabéták. Asszem még eltöltök itt 3-4 évet aztán átmegyek egyéni vállalkozóba.

Tudom, feleslegesnek érződhet, hogy leírtam egy részletet az életemből viszont abból a szempontból fontos, hogy jobban meg tudjam valaszolni a kérdést.

Én szakmunkásként egyáltalán nem tartom feleslegesnek a diplomát. Szerintem egy nagyon jó dolog ha valaki rendelkezik diplomával. Megmutatja, hogy emberünk mennyire kitartó és milyen fontos számára a tanulás. Viszont itt van két dolog amit nem árt ha megjegyzek.

1. Az olyan embereket nem tudom komolyan venni akik azért mentek egyetemre mert "lesz egy szakom aztán majd jó lesz valamire". Ez azt mutatja, hogy fogalma sincs mit kezdjen magával az egyetem elvégzése után. Ez kicsit kiábrándító. Szintén nem tudom komolyan venni azokat sem akik elvégeztek egy piacképes diplomát, de utálják amit csinálnak. Csak azért végezték el a szakot mert majd jó pénz lesz belőle. Természetesen megértem, hogy a pénz nagyon fontos, de mit ér ha utálod a munkádat és undorral jársz be dolgozni. És sajna vannak olyanok akik ezen kilátások mellett verik magukat a diplomájukra. Közben gyűlölik amit csinálnak.

2. Habár ez nem szerepelt a kérdesben, de fontos megjegyezni, hogy a diplomás nem egyenlő az értelmiségivel. Egyetemet végzett ismerősöm mondta a minap, hogy az egyetemi hallgatók 80%-a segghülye és azt sem tudja merre van arccal. Én ezt nem tudom megerősíteni hisz nem járok egyetemre. Viszont azt is mondta, hogy attól hogy valski elvégzett egy egyetemi szakot még nem lesz értelmiségi. És ezzel egyet tudok érteni. Szerintem az "értelmiségi" jelzőt nem egy konkrét szak elvégzése után kapja az ember. Attól lesz valaki értelmiségi, hogy nyitott a tanulásra, a kultúrára, érdeklik a világ dolgai és van konkrét véleménye a legtöbb fontos témában amiket ha kell akkor értelmesen elő tud adni. Ezek alapján én azért elég sok diplomával nem rendelkező értelmiségit ismerek.

A vegére: még mindig hagsúlyoznám, hogy a diploma nagyon fontos, nagyon hasznos dolog. Viszont értelme csak akkor van ha érdekel is az a szak amiből diplomáztál.

2022. szept. 25. 12:32
 22/23 anonim ***** válasza:
6%
Az értelmiségi lét egy másik szint. Egy tanárom mondta, hogy ő is lentről érkezett és az osztályváltást meg kellett csinálnia. Nekem is meg kellett. De én szerettem ezt az életet és könnyen elfogadtak, mert közéjük való vagyok. Ez tényleg fontos szempont. Sokaknak ezzel van baja, nem érzik jól magukat a közegben.
2022. szept. 25. 14:15
 23/23 anonim ***** válasza:
100%

Azért maradjunk annyiban hogy diplomák között és szakmunkák között is óriási a különbség.

Vannak diplomák amivel kb semmit se tudsz kezdeni pl turisztika, vendéglátás, KoMédia , filozófus és társai. Egyszerűen a versenyszférának nem kellenek ilyen képzések.

Vannak fontos képzések amik erősen allulfizetettek, tanárok vagy épp ápolók. Arról nem beszélve hogy az ápolóság gyakran kemény fizikai munka tud lenni ugyan úgy.

Meg vannak a jól fizető IT, gazdasági, mérnöki és egyéb képzések amik fontosak és jól fizetnek, ellenben nem tesznek tacsra.

Ugyanez igaz szakmunkáknál is, egy fodrász, egy körmös mondjuk nem végez se veszélyes se kemény fizikai munkát, ellenben azokkal akik mondjuk burkolók vagy festők.

2022. szept. 25. 21:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!