Fizetésről való társalgáskor miért mindig bruttó bérben szokás gondolkozni?
Gondolom mindenki ismeri a szituációt, hogy amikor felmerül valakinek a fizetése, akkor mindig bruttóban gondolkodnak az emberek, holott az illető csak a netto-t kapja kézhez, abból tud gazdálkodni. Azért a kettő nem kicsit eltérő összeg, lássuk be.
Nem tudom hogy vagytok vele, de engem kifejezetten idegesít, amikor azon megy a hangulatkeltés, hogy valaki gyártósoron megkeres 300-at, de mégis eljátssza, hogy mekkora szegénységben él. Most azon túl, hogy nem illik más bukszájában turkálni, kérdem én: 300-at kap kézhez? Ugye, hogy nem. Amikor néha megemlítem, hogy oké, de hát a netto-t kapja meg, ami jóval kevesebb, akkor megkapom, hogy nem az a lényeg... Akkor mi a lényeg? (Nincs indoklás rá) Miért van az, hogy én ezeket a beszélgetéseket sosem tudom "felfogni"? Miért jó bruttóban beszélni a bérezésről, miközben a nettot kapja kézhez? Mindenki? Ráadásul ha semmi adókedvezménye nincs az illetőnek, akkor nem kis különbség lehet a kettő között, ami teljesen más perspektívába helyezi.
Mert egyedül a bruttó a fix.
Honnan tudja egy leendő munkáltató, hogy te milyen kedvezményekre vagy jogosult, ami befolyásolja a nettódat...???
GYerekek, betegség miatti adókedvezmény, életkor miatti kedvezmény, és még vn vagy tucatnyi lehetőség.
Ezt egyedül te magad tudhatod.
#1: már megbocsáss, de aki elvégezte a 8 általánost, annak nem okozhat nehézséget a nettó kiszámítása.. Főleg, hogy millió kalkulátor van fenn a neten...
pl. nettober.com
A híreket meg a KSH-t pedig ne kárhoztasd. Pontosan leírják, hogy BRUTTÓ átlagbér. Akinek eggyel több IQ-ja van a hangyáénál, az felfogja, hogy ebből lejön az adó + járulékok.
Ugyanakkora bruttó fizetésre nem mindenkinek ugyanakkora a nettója.
Ha Te keresel mondjuk br 500 ezret akkor a nettód 332500 Ft (ha nincs semmilyen kedvezményed). Viszont nekem mivel van családi adókedvezményem a két gyerekem miatt 372500 Ft a nettóm. Vannak más kedvezmények is amik befolyásolhatják a nettódat.
A cégeknek könnyebb bruttóban gondolkodni mint ötféle nettóban kiírni a fizetést.
Lehet az is egy szűrő az alkalmazásnál amikor az alkalmazott internetes kalkuláltor ki tudja e számolni a nettó bérét.
6: akkor a saját társaságodban, környezetedben kell a hibát keresgélni.
Nekem ezzel soha nem volt problémám.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!