Egy egyetemi informatikai képzés (pl. proginfó) mennyivel ér többet egy gyorstalpaló programozó tanfolyamnál (pl. codecool) ?
#9 Vagyok, miért lettem lepontozva? Az igazságot lepontozással jutalmazzátok? :D
Komolyan azt hiszitek hogy proginfo szakon megtanultok programozni? jQuery-t oktatnak 2022-ben egyetemen. 🤣
Van egy ismerősöm, aki hasonló helyzetben van, szintén bölcsész.
Esetleg a szoftvertesztelést is kipróbálhatod.
Ha alapszinten megtanulsz programozni, és leteszed az istqb vizsgát, valahová biztosan felvesznek junior tesztelőnek.
Munka mellett meg bővítsd az ismereteidet, ha van céges tanfolyam, járj el rá, hobbiprojektek is segíthetnek.
#12-es jól mondja, az, hogy mit tanulsz meg és mennyire, alapvetően tőleg függ. Az egyetemen egy kicsit szélesebb betekintést kapsz ("több nyelv"), ennek az az ára, hogy csomó olyan dolgot is fogsz tanulni, amire a büdös életben nem lesz szükséged (és ezt előre nem nagyon tudni).
Amit a többiek nem írtak le, de szerintem *nagyon* fontos, az az egyetemen megszerezhető kapcsolatrendszer. Eddig minden munkahelyváltásomban volt szerepe volt évfolyamtársnak, és olyan is volt, hogy sikeres interjú után azért rákérdeztem az ugyazon cég más részlegnél dolgozó (egyébként csak látásból ismert) volt egyetemi ismerősnél, aki azzal jött vissza, hogy ide ne gyere, azért ígérnek fűt-fát mert múlt hónapban kb. mindenki felmondott.
Ez konkrétan ugyan az, mintha azt kérdeznéd, hogy "Megéri érettségit tenni?".
Ott is a válasz az, hogy rengeteg dolgot tudnál a megléte nélkül is csinálni és technikailag az is igaz, hogy nagyon sikeres is tudsz lenni, mert mindenki hallott már csoda történeteket, hogy X ember 8 általánossal elment takarítónak L céghez, majd 10 év múlva ő vezeti a céget.
Ilyenkor általában azokról az esetekről elfeledkezünk, akik elhasaltak és küszködnek a 8 általánossal, mert az ő eseteiknek nincs akkora hírértéke és soha sem jut el a fülünkhöz.
Meg persze mindenki azt hiszi, hogy ő a saját filmjének a főszereplője és haljlamos azt gondolni, hogy "Én jobb leszek az átlagnál.", "Én kiemelkedően fogok telejesíteni", de a szomorú valóság, hogy a legtöbb ember definíció szerint nem lesz jobb az átlagnál.
Így jobb ha minél több esélyt adsz magadnak az életben és könnyebbé teszed a saját dolgodat.
A példánál maradva az érettségi sok kaput kinyit, de semmit sem zár be. Rengeteg 8 általánost végzett ember találkozik azzal a jelenséggel, hogy simán tudna végezni egy-egy munkafolyamatot, de érettségihez köti a jelentkezést, így labdába sem tud rugni.
(Itt is ez van. Rengeteg helyen szükségtelenül diplomához van kötve a jelentkezés, meg persze sok helyen szükségesen is.)
Ezen felül az érettségi az egy alapműveltséget is ad.
Remélem ez a példa jól szemléltette a diploma fontosságát. Nélküle is meg lehet élni és lehetsz sikeres, de jóval kisebb rá az esély és ha elvégzel egy Bsc-t, akkor minimálisan már be is biztosítod a jövődk. Akkor sem biztos, hogy sikeres leszel, de jobb esélyekkel indulsz és kevésbé méllyen van a "mélypont", amire legrosszabb esetben letudsz zuhanni.
18# Van olyan hely, ahol nem kötelező szakirányú diploma, de elvárnak valamilyen felsőoktatási végzettséget.
Meg a gazdasági tudás is sok helyen előnynek számít. Pl.: Morgan Stanleynél, náluk például elsőkézből tudom, hogy vannak olyna pozíciók, ahol semmit nem kell tudnod a gazdaságról és olyan is, ahol inkább közgazdász szerűség vagy, aki tud kicsit programozni.
Szóval mindenképpen jobb a helyzet, mintha semmid sem lenne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!