A gazdasági/üzleti szakoknak miért van nagyobb presztízse, mint pl. a bölcsészetnek és társainak?
“A mérnöki munkák többsége is olyan, amit egy ügyesebb technikus is megcsinál.“
Ugye viccelsz? Ha nem, akkor fogalmad sincs a gépészmérnökök matematikai tudásáról, amit igenis alkalmazni kell a használati eszközök megtervezéséhez.
Amúgy a kapitalizmusnak köszönhetően virágzik a marketing. Cserébe viszont butul a társadalom.
Nem, a gazdasági szakoknak nincs presztízse. A közgazdászokból is rengeteg van, így az sem feltétlenül jó választás.
Inkább a mérnöki és orvosi szakok a megbecsültek.
26:
Nehogy azt hidd. Én 3 féle szakon tanultam, 2-n diplomát is szereztem, egy informatikai, egy gazdasági és egy bölcsész szakon. Utóbbi volt magasan a legnehezebb, nem is tudtam elvégzni.
Gazdasági szakon olyan arcok voltak, hogy csak néztem. Pl. védésnél nem tudta mi az a roa mutató, miközben ott volt a diáján. Egy évfolyamtársam meg sehogy nem bírta felfogni mi az az arbitrázs. Alig tanultam valamit, és 4-es átlagom volt, 5-ös védésem. A matek egy vicc volt az informatikai szakhoz képest. Ezzel szemben a bölcsész szakon jól megszórták az embereket nyelvészetből.
Igazából pont a gazdasági üzleti szakok azok, pl. kereskedelem-marketing, pénzügy-számvitel, gazdálkodás éa menedzsment, illetve ezek mesterszakjai azok, amelyeket szó szerint bárki el tud végezni, legfeljebb a gyengébbeknek többet kellene tanulnia. Nem ettől keresettebbek, mint a bölcsész szakok. Hanem attól, hogy ezek közelebb allnak a versenyszféra igényeihez. De annyira nem, hogy ha ezeket elvégzed, öledbe hullik egy jó állás, ezeken a szakokon keményen építened kell magad, a kapcsolataidat, illetve jó helyre menni gyakornoknak, nem árt a felsőfokú szintű angol nyelvtudás mellé még egy másik idegen nyelv folyékonyan, stb., stb. Igazából ha egy bölcsész ugynaezt megcsinálja, akkor elérné ugyanezt, csak neki nehezebb dolga van, mert neki annyira nem lébecolás maga az egyetem.
#28: Miért kéne mindenkinek mérnöknek tanulni? :D Csak azért, mert neked láthatóan nehezen ment?
Mindenkinek más a nehéz, ez beállítottság kérdése.
#27: Az én párom is informatikus (meg mérnök is), és ő is azt mondta, hogy ő meg az én bölcsész szakomat nem tudná elvégezni. A (német) nyelvészet nálunk is nehéz volt, én emlékszem, hogy 1 hét tanulás után mentem át 2-essel a vizsgán, és annál a tanárnál kb. 70-80%-os bukási arány lehetett.
Ennek ellenére nekem a bölcsész szakok szerintem könnyebben elvégezhetőek, mint más szakok, mert arra van jobban ráállva az agyam...most gazdasági szakon tanulok, és nekem az nehezebb, bár ebben az is benne van, hogy már munka mellett csinálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!