Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A gazdasági/üzleti szakoknak...

A gazdasági/üzleti szakoknak miért van nagyobb presztízse, mint pl. a bölcsészetnek és társainak?

Figyelt kérdés
Ha valaki elvégez egy gazdasági szakot, általában valami SSC jellegű, betanított irodai munkánál fog kikötni. Meg ezek a szakok tele vannak kamu, haszontalan tárgyakkal. Ezzel nem lesz igazából közgazdász az ember, ahhoz alkalmazott közgazdaságtant kéne végezni.

2022. máj. 8. 01:51
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
77%

“A mérnöki munkák többsége is olyan, amit egy ügyesebb technikus is megcsinál.“

Ugye viccelsz? Ha nem, akkor fogalmad sincs a gépészmérnökök matematikai tudásáról, amit igenis alkalmazni kell a használati eszközök megtervezéséhez.

Amúgy a kapitalizmusnak köszönhetően virágzik a marketing. Cserébe viszont butul a társadalom.

2022. máj. 9. 18:47
 22/35 anonim ***** válasza:
27%

Nem, a gazdasági szakoknak nincs presztízse. A közgazdászokból is rengeteg van, így az sem feltétlenül jó választás.

Inkább a mérnöki és orvosi szakok a megbecsültek.

2022. máj. 10. 00:18
 23/35 anonim ***** válasza:
83%
A piackutatás az pl mióta szervezkedés meg aktatologatás? De ez csak az egyik példa, PSZ-ről sokan befektetés és risk területre mennek az sem arról híres, hogy lógatod a lábad. Ha már gazdasági szakon vagy legalább tájékozódj már, hogy mégis milyen munkák vannak a területen. De ott van a Business Analyst, Marketing analyst (data) , ezek mind mind sok elméleti tudást is igényelnek. Persze itthon nem olyan fejlett szerintem az oktatás de külföldön ezek nagyon nem könnyű szakok. Ha jó karriert akarsz és beszéled a nyelveket mindenképp mestert külföldön csinálnék (Hollandia, Ausztria, Svédország).
2022. máj. 10. 02:38
 24/35 A kérdező kommentje:
Mit számít, ha akkor is csak egy gazdasági szak és nem közgazdasági? Nem leszek igazi közgazdász. Méghogy marketing analyst, pff…
2022. máj. 13. 21:10
 25/35 anonim ***** válasza:
25%
Hát puffoghatsz, egy magyar no-name egyetemen (mert mind az) elvégzett alapszakkal nem fogsz nagy karriert csinálni. Aki sikeres akar lenni az üzleti életben mesterképzést csinál, és akkor tud valamihez kezdeni is ami nem "aktatologatás" javaslom ne siránkozz hanem tanulj, menj el egy külföldi summer school-ra , erasmusra, mélyülj el abba amit tanulsz. Ha meg nem tetszenek az üzleti szakok minek mentél olyanra? Ja, gondolom emelt matekra már nem volt tudás.
2022. máj. 13. 21:43
 26/35 anonim ***** válasza:
14%
Mert egy gazdasági, pénzügyi szakot nem mindenki tud elvégezni, a bölcsész karon lévő szakok nagytöbbségéhez nem kell túl sok ész+a bölcsész diplomák nagy része, még wc papírnak sem alkalmas, ahhoz túl kemény, másra meg nem jó. Egy gazdasági, pénzügyi képzés diplomájának, van presztízse, és értéke.
2022. máj. 16. 14:20
 27/35 anonim ***** válasza:
83%

26:

Nehogy azt hidd. Én 3 féle szakon tanultam, 2-n diplomát is szereztem, egy informatikai, egy gazdasági és egy bölcsész szakon. Utóbbi volt magasan a legnehezebb, nem is tudtam elvégzni.

Gazdasági szakon olyan arcok voltak, hogy csak néztem. Pl. védésnél nem tudta mi az a roa mutató, miközben ott volt a diáján. Egy évfolyamtársam meg sehogy nem bírta felfogni mi az az arbitrázs. Alig tanultam valamit, és 4-es átlagom volt, 5-ös védésem. A matek egy vicc volt az informatikai szakhoz képest. Ezzel szemben a bölcsész szakon jól megszórták az embereket nyelvészetből.

Igazából pont a gazdasági üzleti szakok azok, pl. kereskedelem-marketing, pénzügy-számvitel, gazdálkodás éa menedzsment, illetve ezek mesterszakjai azok, amelyeket szó szerint bárki el tud végezni, legfeljebb a gyengébbeknek többet kellene tanulnia. Nem ettől keresettebbek, mint a bölcsész szakok. Hanem attól, hogy ezek közelebb allnak a versenyszféra igényeihez. De annyira nem, hogy ha ezeket elvégzed, öledbe hullik egy jó állás, ezeken a szakokon keményen építened kell magad, a kapcsolataidat, illetve jó helyre menni gyakornoknak, nem árt a felsőfokú szintű angol nyelvtudás mellé még egy másik idegen nyelv folyékonyan, stb., stb. Igazából ha egy bölcsész ugynaezt megcsinálja, akkor elérné ugyanezt, csak neki nehezebb dolga van, mert neki annyira nem lébecolás maga az egyetem.

2022. máj. 16. 14:34
 28/35 anonim ***** válasza:
7%
Villamosmérnök képzést ajánlom minden dísz diplomás bölcsésznek, közgazdásznak. Megtudnátok mi a magyarok istene.
2022. máj. 16. 16:40
 29/35 anonim ***** válasza:
85%

#28: Miért kéne mindenkinek mérnöknek tanulni? :D Csak azért, mert neked láthatóan nehezen ment?

Mindenkinek más a nehéz, ez beállítottság kérdése.

#27: Az én párom is informatikus (meg mérnök is), és ő is azt mondta, hogy ő meg az én bölcsész szakomat nem tudná elvégezni. A (német) nyelvészet nálunk is nehéz volt, én emlékszem, hogy 1 hét tanulás után mentem át 2-essel a vizsgán, és annál a tanárnál kb. 70-80%-os bukási arány lehetett.

Ennek ellenére nekem a bölcsész szakok szerintem könnyebben elvégezhetőek, mint más szakok, mert arra van jobban ráállva az agyam...most gazdasági szakon tanulok, és nekem az nehezebb, bár ebben az is benne van, hogy már munka mellett csinálom.

2022. máj. 16. 17:40
 30/35 anonim ***** válasza:
75%
Ezt csak azért mondta mert szeret. xDDD
2022. máj. 16. 21:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!