Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A gazdasági/üzleti szakoknak...

A gazdasági/üzleti szakoknak miért van nagyobb presztízse, mint pl. a bölcsészetnek és társainak?

Figyelt kérdés
Ha valaki elvégez egy gazdasági szakot, általában valami SSC jellegű, betanított irodai munkánál fog kikötni. Meg ezek a szakok tele vannak kamu, haszontalan tárgyakkal. Ezzel nem lesz igazából közgazdász az ember, ahhoz alkalmazott közgazdaságtant kéne végezni.

2022. máj. 8. 01:51
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
100%

Két téves állítás van már magában a kérdésedben is (1. A közgazdászok általában nem SSC-be mennek; 2. Lévén az angol "business economist"-ra nincs megfelelő magyar kifejezés, azok is közgazdászok, akik üzleti képzésen végeztek - jellemzően pont az alk. közgázt végzettek hivatkoznak magukra "elméleti" közgazdászként), és a kommented se javított a helyzeten. Vagy nagyon nem értesz ezekhez a területekhez, vagy szimplán provokációról van szó. Megelőlegezem az előbbit.

Ezek a szakok adnak egy szakmai műveltséget, ezáltal mondjuk nem a főnöködnek kell az első napon elkezdenie magyarázni neked, hogy mi a különbség egy tárgyi eszköz és egy forgóeszköz között, meg egyáltalán miért eszerint csoportosítjuk ezeket és miért nem aszerint, hogy milyen színűek. Lehet, hogy bagatell, és magát a munkafolyamatot végre lehetne hajtani enélkül is, de egy multi számára fontos az is, hogy értsd, hogy mit és miért csinálsz, mert nagyban növeli a hatékonyságot. Emellett fontos az is, hogy az első pillanattól kezdve ugyanazt értsétek adott kifejezések alatt, mert anélkül te nem érted, mit akar a főnököd tőled, te pedig nem tudod elmagyarázni neki, hogy hol akadtál el. E téren nyilvánvaló a különbség egy közgazdász között, és egy olyan bölcsész között, aki a "gazdaság" szó hallatán legelésző tehenekre asszociál.

Másrészt a bölcsészek túlnyomó többsége (tisztelet a kivételnek) csapnivaló matekból, és azért ment bölcsésznek, mert soha az életben többet nem akar matekozni. A közgazdászok által betöltött pozíciók nagy része, ha nem is követeli meg azt, hogy a magasabb szintű matek a mindennapjaid szerves része legyen, azért eléggé arra épül, hogy számokkal kell dolgoznod. Egy bármilyen közgazdász diploma pedig feltételezi, hogy ha nem is vagy egy matekzseni, nem esel kétségbe, ha két számot össze kell szoroznod egymással akár Excelben is.

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a bölcsész szakok kevésbé értékesek, csupán másra jók, és máshol hasznosíthatók.

2022. máj. 8. 20:21
 12/35 anonim ***** válasza:
100%

"De pont ezaz, hogy ezek olyan munkák, hogy el tudná végezni akárki. Aktatologatás"

Persze :D Miközben az emberek javarésze egy mondatot nem tud helyesen leírni, nemhogy egy nyomtatványt kitölteni...

Én a gazdasági diplomámmal egy építési vállalatnál dolgozom, ami külföldi projektekben is részt vesz, idegen nyelven koordinálok dolgokat a kinti vezetőkkel, szállásokkal, és közben a hazai dolgokat is intézem, legyen szó bármiről, egy munkaeszköz beszerzésétől a munkaszerződésekig.

Na, ez az aktatologatás. Hagyjuk már, nálunk pl. egyetemen gazdasági szakon kötelező volt a két idegen nyelv, sokan még, mint ismétlem, még a magyaron sem tudnak megszólalni, szerinted hányan tudnák ellátni a munkámat? :D

2022. máj. 8. 20:28
 13/35 anonim ***** válasza:
100%

Egy ideje itt a gyakorikérdéseken már minden végzettséget divat lett degradálni. Kezdődött a bölcsész és társadalomtudományi szakokkal, de már a gazdasági szakok is ki lettek szemelve. Hamarosan jöhetnek a műszaki szakok is.

Kíváncsi lennék, hogy mit dolgoznak azok, akik ezeket a kommenteket írják.

2022. máj. 8. 20:43
 14/35 A kérdező kommentje:

“ Én a gazdasági diplomámmal egy építési vállalatnál dolgozom, ami külföldi projektekben is részt vesz, idegen nyelven koordinálok dolgokat a kinti vezetőkkel, szállásokkal, és közben a hazai dolgokat is intézem, legyen szó bármiről, egy munkaeszköz beszerzésétől a munkaszerződésekig.”

Magyarul ügyintézés. Pont ez a bajom, hogy ezekkel a szakokkal csak ilyen szervezgetős-ügyintézős pozíciókban lehet elhelyezkedni

2022. máj. 8. 21:38
 15/35 anonim ***** válasza:
84%
És ez miért baj számodra? Ha ezen a területen van igény dolgozókra, akkor mi értelme andrológiára meg ko-médiára menni?
2022. máj. 8. 21:45
 16/35 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, nyugtass meg, hogy te valami 17 éves 11. osztályos vagy, aki mendemondák alapján próbál tájékozódni a felsőoktatásról és a munka világáról
2022. máj. 8. 22:28
 17/35 A kérdező kommentje:
Én is üzleti szakon kezdtem, de nekem nem jön be. Számomra ez túlságosan megfoghatatlan. Át akarok menni alkalmazott közgazdaságtanra
2022. máj. 8. 22:58
 18/35 anonim ***** válasza:
100%
Én nemzetközi gazdálkodáson végeztem majd külföldön egy “Economic policy and development” mestert rátoltam, most policy analyst vagyok egy szervezetnél, ha ezt a munkát megcsinálod így utánam lemegyek hídba :D
2022. máj. 9. 10:02
 19/35 anonim ***** válasza:
100%
Attól, hogy neked megfoghatatlanok, ezek nem hasznavehehetetlen szakok. Az alkalmazott közgazdaságtan is lehet valakinek megfoghatatlan, vagy túl elméleti.
2022. máj. 9. 10:07
 20/35 anonim ***** válasza:
84%
Manapság csak a profit számít, ezért azok a szakok érnek valamit, aminek köze van a termeléshez/értékesítéshez. A bölcsészet jó hobbi, de semmi több.
2022. máj. 9. 14:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!