Ki mit tesz kis cég etikátlan adóelkerülése esetén, mint munkavállaló?
Egy kicsi cégnél dolgozom jelenleg, és mint az ilyenek általában, minden fillért igyekeznek megfogni, akkor is, ha ezzel hosszú távon veszítenek, és akkor is, ha ez etikátlan / erkölcstelen, adott esetben akár nem is legális.
Nettó fizetésben állapodtunk meg, x forintban. Pontosan ezt az összeget is kapom, de úgy, hogy jogosult vagyok különféle adókedvezményekre, és ezekkel együtt fillérre pont ez az összeg jön ki. Az adókedvezményeket én kapom, nem azért vannak, hogy a főnöknek kevesebb fizetnivalója legyen.
Illetve, ilyenkor az is fölmerül, hogy ha mondjuk az állam megszüntet néhány fajta adókedvezményt, vagy ezek összegét csökkenti, akkor még a kialkudott fizetést sem kapom meg?
Ezeket egyelőre még nem kérdeztem meg a főnöktől, leginkább azért, mert akkor gondolom csúnyán nézne, majd ez pár hét / néhány hónap alatt kirúgásig eszkalálódna, és akkor még ezt az összeget sem kapnám meg, és kereshetnék másik munkahelyet. Vagyis, azt csinál, amit akar, és ezt tudja is, és vissza is él vele.
Gondolom, ha jogosulttá válnék mégegy fajta adókedvezményre, akkor tovább csökkentené a bruttómat, és így nettóban ismét ugyanarra az összegre jönnék ki.
Mások hogyan szokták kezelni az ilyen szituációkat? Lenyelik, és kussban csinálják tovább a dolgukat?
Mi szerepel a munkaszerződéseden??? Ott nem lehet nettót beírni!
VAn egyáltalán szerződésed?
Ha 25 alatti vagy, akkor módosították a szerződésedet, hogy a nettó most ugyanannyi (tehát kevesebb a bruttód)...???
Szóban megegyeztünk a nettóban, a munkaszerződésben pedig egy olyan bruttó összeg szerepel, aminek a nettója a szóban megbeszélt nettónál kb. 30eFt-tal kevesebb. Házasság és gyerek miatt jár 3 féle adókedvezmény (friss házasok, családi pótlék, családi adókedvezmény), ez a 3 együtt nagyjából 30eFt/hó, és így pont ugyanannyi nettót kapok, mint amennyit szóban megbeszéltünk.
Igen, van munkaszerződésem. Igen, tudom, hogy a munkaszerződésbe csak bruttó fizetést lehet beírni.
Ezek alapján az a tippem, ha születne egy 2. gyerekünk mondjuk, akkor a főnök csökkentené a bruttómat, hogy ugyanannyi maradjon pontosan a nettóm. Ugyanakkor az is a tippem, hogy ha megszüntetné az állam egyik-másik adókedvezményt, vagy én nem lennék már némelyikre jogosult (mondjuk mert eltelne az esküvőnk óta 2 év), akkor onnantól már kevesebbet kapnék, mint az a nettó összeg, amiben szóban megegyeztünk.
Szerintem ezeket nem azért adják, hogy a főnöknek havi sok millió helyett sok millió + 30eFt legyen elkurvázni, hanem azért, hogy én vehessek belőle kenyeret meg pelenkát.
Ez olyan, mint amikor csökkentik a liszt áfáját, utána meg felemelik az árát pont annyival, hogy a bruttó ára tökugyanannyi maradjon, és így nem a csöves prolinak (pl. nekem) marad 10 Ft-tal többje, hanem a gyártulajdonosnak marad n*10Ft-tal többje (ahol n=sok millió darab termék).
A nagyon nagy cégeknél az ilyesmi dolgokkal kapcsolatban korrektül csinálnak mindent, cserébe a munka szakmai részében agyonprecízkedik a legfölöslegesebb dolgokat is (egy pontosvesszőről kell írni 20 oldal dokumentációt, meg 3 megbeszélést tartunk róla). A kis cégnél meg gagyi munkát adnak ki a kezükből merjólvanazúgy (ettől szakmailag visszafejlődök, de talán egy kicsit kevesebb a stressz), cserébe etikátlanul fillérb...óak.
Dolgoztam már több helyen is, egyik sem jobb a másiknál, mind másképpen rossz.
Azt sem gondolom, hogy nyugatra menve feltétlenül minden jobb lenne. Kezdve azzal, hogy ott egy magyar emberre nem úgy néznek, mint egy ott születettre, aki ott végezte az iskoláit, onnan való, stb. Emiatt elképzelhető, hogy lenézik, és kicsit más bánásmódban részesítik. Gondolom ez is esetfüggő, kinek hogy sikerül, mennyire van szerencséje.
így jár, aki nettóban egyezkedik. Azt kapod amiben megállapodtatok..
Lehetőleg tanulsz és legközelebb nem fogsz nettóban megállapodni senkivel se.
Olyan nincs h csökkentené a bttodat egyoldalúan!
Nem írod alá és kesz.
"Kamuzol össze vissza..."
Értem. Ezt miből raktad össze?
"Olyan nincs h csökkentené a bttodat egyoldalúan! Nem írod alá és kesz."
Ja, ez mondjuk jogos. Esetleg úgy tudja "csökkenteni", hogy alá is akarjam írni, hogy ha mondjuk a jövőben úgy jön ki a lépés, hogy nagyjából egy időben kapnék valamilyen adókedvezményt - legyen mondjuk 5eFt, illetve fizetésemelést - legyen mondjuk 50eFt, akkor a kettő különbségét (e példában 45eFt-ot) ad pluszban, egy szerződésmódosítással.
"így jár, aki nettóban egyezkedik. Azt kapod amiben megállapodtatok.. Lehetőleg tanulsz és legközelebb nem fogsz nettóban megállapodni senkivel se."
Aha, értem. Szóval mondjuk leülsz egy 229. állásinterjúkörben a kis nyomi cég ügyvezetőjével, és azt mondja, hogy mit szólnál 150 nettóhoz? Erre én azt mondom, hogy nem, inkább legyen 350 bruttó. Erre ő azt mondja, hogy de inkább beszéljünk nettóban, mert úgy sokkal egyszerűbb. (Nem, nem az. A kis nyomi szar cégek sportja, hogy nettóban beszélgetünk, pont a fentiek miatt.) Szóval az ilyen kis szar cégek ügyvezetői nem hajlandóak bruttó fizetésről beszélgetni - szóval akkor mit is tudsz csinálni? Ugyanígy rávehetném arra is, hogy beszélgessünk euróban, amiatt, hogy ha romlik a forint, az én fizetésem ne romoljon, és ebbe ő ugyanúgy nem menne bele.
Igen, elmehetnék egy másik céghez. Ahol egy másik ugyanilyen tenyérbemászó kis segg csinálná pontosan ugyanezt.
Kerdező, te csak ventillalni akarsz itt.
Lépj! Keress normális munkahelyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!