Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A terjedő home office miatt...

A terjedő home office miatt csökkenhet a budapesti és a vidéki fizetések közötti különbség?

Figyelt kérdés
Egyre több cégnél lehet home office-ban dolgozni. Budapesti székhelyű nemzetközi cégeknek már lehet akár Nyíregyházáról is dolgozni. Fognak emiatt legalább a home office-ban végezhető munkakörök esetén emelkedni a vidéki városokban a fizetések? A munkaerőpiaci versenyhelyzet növekedése nem indokolná?

2022. febr. 17. 01:05
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
25%

Szerintem ez nem ennyire egyszerű, mert ugyan elképzelhető, hogy eltudod végezni Sopronból a nyíregyházi munkádat zömében, de oda azért alkalomadtán mégis csak be kell menni. Azt nem tudod megtenni akármilyen élethelyzetben, hogy utazol egy napot két aláírásért. Fiatalon, függetlenként nem gond, persze. Ezért ahogy más is írta, jelentős hendikeppel indulnak az interjúkon az ennyire távoliak munkavállalói és munkáltatói oldalról is. Arról nem is beszélve, hogy nagyon kevés olyan vállalat van, ahol kijelentették, hogy végleg átállnak a teljes HO-ra/távmunkára. Hogy vállaljon az ember Békéscsabáról budapesti munkát, ha benne van a pakliban, hogy 2 hónap múlva már heti 2-3-szor be kell menni az irodába?

Szóval nagyon gyerekcipő ez az egész még ahhoz, hogy ennek bármilyen hatása is legyen a bérekre.

Nekem is vannak ismerőseim, akik így dolgoznak, de azért közel sem ez a jellemző. Van olyan multis pár is, akik Budapest mellett élnek, oda jártak dolgozni, 2 éve otthonról nyomják és gondolkoznak, hogy elmerjenek-e költözni távolabb, mert ott jobb eséllyel kapnának olyan családi házat, amilyet szeretnének és meg is tudják fizetni. Nem mernek, mert ugyan 2 éve HO-znak, még is állandóan hintáztatják őket, hogy lehet vissza kell menniük egy napon az irodába.

2022. febr. 17. 12:31
 12/14 A kérdező kommentje:
Vannak bizonyos munkakörök amelyek fullosan végezhetők home officeban, sőt a nyugodtabb munkakörülmények miatt még előnyösebb is a home office. A munkáltató pedig jelentős összeget megtakaríthat a kisebb iroda fenntartásával. Én tudok olyan cégről ahol a vírus előtt még be kellett járni, de a vírus alatt olyan jól bevállt a home office és annyival javult a teljesítmény, hogy már nem tervezik a bejárást visszahozni.
2022. febr. 17. 12:51
 13/14 anonim ***** válasza:

#11: Nem értek egyet. A Covid pozitív hozadéka, hogy rengeteg cég rájött, hogy működik a teljes homeoffice. Se szeri se száma manapság a teljes HO állásoknak és sok olyan cég van, ahol bár már vissza lehet menni az irodába, mégsem várják el. Én is homeoffice-ban vagyok, a cég több, mint 300 Km-re van. Eleve így vettek fel és őszintén már nem is érdekelne olyan hely, ahol be kell járni.

Ha alá kell írni valamit, azt le tudjuk rendezni postán is. Az meg, hogy évi 1-2 alkalommal oda kell utaznom, teljesen belefér.

Egyébként a hibrid rendszer a lehető legrosszabb megoldás. Akkor már inkább kelljen minden nap bejárni!

2022. febr. 17. 13:02
 14/14 anonim ***** válasza:

Node ezért mondom, hogy nem minden fekete és fehér. Azért mert tud az ember olyan cégről, ahol van 100% HO a mai napig, attól még nem jelenthető ki az, hogy ez általános és azoknál a cégeknél, ahol ez így van éppen, 100%-ban így is marad.

Én nem mondtam, hogy működik, vagy nem működik. Azt sem mondtam, hogy ez jó, vagy rossz. Azt mondtam, hogy KEVÉS ilyen cég van még mindig ahhoz, hogy ez a bérekre hatással legyen általánosságban. Az meg nyilván nem mindegy, hogy milyen szektorról beszélünk, illetve milyen életkörülmények között él az ember. Valakinek évente kell 2 alkalommal utaznia, másnak hetente kétszer. Ha családom van, beteg anyukám, nekem van ezer más elfoglaltságom, stb. akkor nekem nem fér bele, hogy hetente 400 km-t utazzak oda-vissza akár kétszer is, míg egy merőben más élethelyzetben simán belefér. Szóval NEKED lehet hogy megfelel így, de attól még másnak nem biztos. Ugyanígy van olyan ember is, aki utál otthonról dolgozni (pl. én).

Szóval néhány szektor cégeiről beszélünk, ott is jellemzően a nagyobb multikról és ott sem feltétlenül egy komplett vállalatról. Pl. ahol termelés megy, ott nem dolgozhat mindenki HO-ból, míg a cég felsővezetői, irodistái, kvázi kiszolgáló személyzete simán. Én azt gondolom, hogy ez jelenleg kevés ahhoz, hogy a bérekre jelentős hatása legyen.

2022. febr. 17. 13:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!