Van lényeges különbség a BSc-t végzett, teljes állásban dolgozó alkalmazott, és ugyanilyen munkakört betöltő, ugyanilyen végzettségű MSc hallgató órabére között?
A hallgató nem tud heti 40 órát dolgozni, csak 20 körül, és a tanulmányok a cég részéről is megkívánják a rugalmasságot, viszont a diákmunkára vonatkoznak adókedvezmények, ezért nekem nem egyértelmű a válasz. 25 év alatti hallgató vagyok, most keresek munkát, és úgy szoktam számolni, hogy megkapom körülbelül ugyanazt az órabért.
Ezzel kapcsolatban mik a tapasztalataitok? Naív vagyom hogy ennyit szeretnék? Vagy jól gondolom, hogy jogos kérés a leendő munkáltatóimmal szemben, hogy piacképes végzettséggel, értékteremtő munkával többet szeretnék keresni, mint egy betanított munkás, vagy egy BSc-t sem végzett diák?
Reális elvárás, de sajnos ritkán teljesül érdemben.
2 kezű normális ember alig van a munkaerőpiacon mérnöki állásokra, uh aki kicsit is kompetens veszi fel a cég és tolja előre. Érzésre 50e Ft bruttó különbség lehet ugyan abban a munkakörben BSc-t és MSc-t végzett között, de több nem.
Karrierben azért jobb lehetőségek vannak a magasabb végzettséggel, hamarabb léptetnek elő, több felelősséget bíznak rád, azzal lehet többet keresni végső soron.
Mit végeztél és hol?
Amúgy a kérdéskifejtésed elég zavaros. Még diákként szeretnél elhelyezkedni? Mert akkor gyakorlatilag biztosan nem fogod megkapni a végzettek által keresett pénzt, hiába kerülsz sokkal kevesebbe a cégnek. Egyrészt hatalmas berfeszultseget keltenek, amit a managementek nem engednek, másrészt általában a gyakornokok nem azonos felelősségű munkát végeznek mint a teljes állású dolgozók. Sokkal szabadabban kezeli őket a cég cserébe az alacsonyabb fizetésért, kevesebb (semmi) határidő, egyszerűbb feladatok.
A kérdés nem arról szólt, hogy érdemes-e MSc diplomát szerezni. A kérdés az, hogy MSc tanulmányok alatt mekkora órabérre számíthatok a főállású, BSc-t végzett emberekéhez képest (mérnöki terület).
Egyébként vannak helyek, ahol MSc az elvárás, sőt olyat is találtam, ahol a PHD előny, vagy elvárás.
A tapasztalataim szerint nem fogsz többet kapni.
Azaz nem, nem kap jelentősen kevesebbet az aki bsc-vel rendelkezik msc helyett, sőt lehet semmi különbség nem lesz. De ha akarod, hitegesd magad, hogy neked kétszer annyit adnak majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!