Mekkora lenne az a fizetés különbség amiért otthagynád a szeretett, tanult, de anyagilag kevésbé megbecsült állásodat?
Hiába keresek mérnökként 500 nettó körül 27 évesen, nagyon gondolkozom, h váltani kellene, ha igaz ami ide le van írva. A 35%-os többletért igencsak megérné váltani, pláne, hogy sok helyen kedvezményesen van képzés, a fizetés többlet pedig pár hónap alatt simán visszatermeli a C+E árát.
Mindemellett zavar, hogy mesterképzéssel, 5,5 év kemény tanulás után kevesebbet keresek mint az, akinek teszem azt van 3 év gyakorlata (nekem szakmámban 3-4 év) viszont konkrétan érettségi után egy percet nem fektetett továbbtanulásba.
Amikor ilyen topikokba tévedek, akkor mindig elképesztő, hogy az emberek mit hisznek a mérnöki fizuról, vagy bármi olyan szakmáról ahol sok idő a betanulás. Lehet, hogy kezdőként, vagy mediorként annyit se keresel mint egy jobb festő, de attól ez még egy karrier út, leszel te még senior/staff is vagy manager stb. Persze, valamilyen szinten érthető hogy dühít az, hogy valaki aki sokkal kevesebbet fektetett tanulásba, az keres annyit/többet, de sajnos nem meritokráciában élünk, ilyen mindig lesz.
27 vagy, 500 nettó, kb 3-4 év tapasztalatod, az azért nem egy rossz fizu így. Amennyiben a cégednél nem tudsz belátható időn belül többet kapni, keress másikat. Váltáskor, egy 20-25% mindig rádobható a fizura, és akkor még mindig arról beszélünk, hogy van egy erős medior/belépő senior tapasztalatod és tudásod, az msc megint csak előny a multiknál mikor a bérsávban mozogsz stb.
Természetesen itt minden tőled függ. Gondolom, ha már van két mérnöki diplomád, akkor van igényed a szellemi munkára, nem leszel túl boldog nem ilyen területen.
Nem tagadom, szerintem ez az érzés mindenkit elkap párszor az életben, engem is. Van egy családtagom, villanyszerelő vállalkozó, néha megkereste az én akkori medior mérnök bérem többszörösét is, aztán mikor annyit ért a témához, hogy a "fázis amin jön az áram", akkor szoktam gondolkodni, hogy tényleg megérte szopni a villanytannal annyit.
Viszont én is másztam tovább a ranglétrán, most már keresek kb annyit, de cserébe napi 8-9 óra, elég heti 2 napot bemennem, és a legfonbtosabb, hogy amit dolgozok az leköt. Abban lehet fejlődni. A kollegáim relatív okos emberek, a cég nyelve az angol, szóval abban is fejlődhettem stb.
Szóval amit én mondanék neked, hogy mérlegelj, mi neked az igazán fontos és mi mennyit ér meg. Vaterom kamionos, 4 hetet melózik, 1 hét otthon, benzinkutaton zuhanyzik 2-3 naponta.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!