Közigazgatás vagy fizikai munka? Melyikkel járnék jobban?
Idén végzek az NKE ÁNTK közigazgatás-szervező szakán és riasztó, hogy milyen alacsony fizetések vannak meghatározva a bértáblában.
Nem akarok elhelyezkedni közszférában, viszont nem értek semmihez, így max betanított munkára vesznek fel. Nem tudom, megérné e inkább elmenni egy gyárba vagy árufeltöltőnek vagy ilyesmi helyre, de ilyen helyeken is magasabb a fizetés.
Nem lesz jobb a tanárok és a közalkalmazottak, köztisztviselők bére.
Hitelből megy az ország jelenleg. Egy a 2008as sokkal komolyabb válság van, csak el van tolva időben a választások utánig. Ehhez kell a rengeteg hitel és az árak befagyasztása, a kamatok befagyasztása.
Amikor annyira nem termel a gazdaság, úgy elszáll az infláció, h be kell fagyasztani az árakat, különben nem tudnak enni az emberek, akkor nagy baj van. Rekord magas az államadósság is.
Ha a fidesz nyer nyilván nem 2/3al akkor az eu forintot nem fog már adni, saját gazdaságunk meg kb. semmire se elég. Brutális lesz.
Ha az ellenzék nyer, akkor adhat az eu pénzt, viszont kormányzási válság lesz, mert minden intézmény, pénz a fidesz kezében van és az ellenzéknek se lesz nyilván 2/3 és mire az alkotmányos válságból kilábal az ország, a ner-t leépíti az sok sok év és közben már rég üres a kassz. Brutális lesz.
Tehát senki nem fog a tanárok, közalkalmazottak stb. bérének emelésével foglalkozni. Hogyan? Miből?
Ráadásul milyen a közszféra? Minden a protekció, a belterjesség. Nagyon gyakori, h felvesznek valakit aki semmihez nem ért, lehet rendes végzettsége sincs (simán le tudják papírozni) mert valakinek a rokona, ismerőse és van 1-1 ember aki meg dolgozik 2-3-4 helyett és nem is pofázhat, mert központosítva van minden, így 1-1 várost 1-1 kerületet pár főigazgató ural.
Bele vannak keseredve a dolgozók, mert 3-3,5-4-5 évet tanultak és nem keresnek annyit, mint egy árufeltöltő, kasszás, portás, szalag melós, segéd munkás stb stb. De még ezért a kevés pénzért is nyalizni kell, be kell állni a hierarchiába.
Azért nagy különbség van egy árufeltöltő és egy szalag munkás között.
Kis, jó csapatba egy építkezési segédmunkás között és pl. egy klíma szerelő brigádban egy segédmunkás között.
Én diplomáztam, közalkalmazottnak el tudnék menni, férfi vagyok - állítólag nagyon keresik a férfiakat -
Volt, h beadtam a jelentkezésem és elutasították, 3 hónapig üresen tartották azt a státuszt, mire megjött a protekciós, akit felvettek, igaz, h nincs szakirányú végzettsége se és egy idős kiégett nő, de protekciós.
Máshol azzal égették ki a csapatot, h bsc és msc emberek dolgoztak és az igazgató berakta az egyik ismerőse gyerekét, akinek sminkes végzettsége van. Mennyire megalázó már annak aki 5 évet tanult, h az a közvetlen munka társa, aki semmit se tett érte. - Egyszerű , aláírja, h 5 éven belül elkezdi a diplomát. Majd ha letelik az 5 év átrakják egy időre másik státuszra, majd vissza.
Elvileg kötelező meghirdetni közigálláson a munkákat a közszférában. Na hát én megyeszékhelyen lakom, itt az elmúlt pár évben pl. egy szoc. munkás állást se hirdettek, úgy, h tudom, h komplett csapatok cserélődtek le.
Van ismerősöm aki ebbe őrült bele. Megcsinálta 4 év alatt a diplomát. Felvették 220 nettóért, úgy, h utazik a melóba kocsival, kap benzinpénzt, de így is 25 ezre megy a benzinre csak a munkába járással. tehát 200 alatt van a nettója. Utazással 11 órája megy el a melóban.
Másik haverom meg elment lidl-be és többet keres és kevesebb a konfrontációja és sokkal kevesebb vele szemben az elvárás.
Ez a 200 alattis ember meg csak azt hajtja, h de hát ez diplomás státusz, azért csak diplomás ember vagyok. De közbe ki van égve. Meg 20 évet bele kell raknia, h 300 fölé menjen a bére jelen helyzetben.
Sokan meg várják, h majd jobb lesz, de ez 30 éve is így volt, 20 éve is, akkor is várták.
Meg ilyen sz*rba még nem volt az ország az elmúlt 30 évbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!