Azonnal ki akarok lépni egy cégtől, mi a teendő?
Elvállaltam egy munkát, de azok után, ami történt a cégnél, egy percet sem akarok ott maradni.
A munkaszerződésben az van, hogy 3 hónap próba idő, aztán fel lehet mondani a szerződést.
De hogy van ez? Bemegyek, és elmondom, hogy menni akarok, aláírok valamit, és mehetek?
Mi van akkor, ha szívat azzal, hogy "majd megcsinálja a papírokat", de nem történik semmi??? Akkor menjek a rendőrségre?
El akarok húzni onnnan. 1 hetet voltam ott.
Rendben, megírom a felmondást. Azt is értem, hogy kipostázzák majd a papírokat. De ott helyben is alá kell írnom valami kilépőt, nem?
- Tehát beviszem a felmondási papírt, amit megírok.
- ott aláírom a kilépő papírokat
- kipostázzák nekem aztán, amit kell?
Egy másik kommentre.
Nem írom le, hogy mit csináltak velem. Nem valószínű, hogy olvassák az oldalt, de talán igen, és nem akarok bajt. Egy dolgot akarok, minél gyorsabban eltakarodni onnan. Ezért kérdezek ilyen hevesen a kilépésről.
Nem törvényszerű hogy kipostázzák, lehet személyesen kell majd befáradni érte.
Másrészről azt hogy bejelented a felmondást, nem jelenti azt hogy feltétlen a HR-en mindenki eldob tollat ceruzát, és elkezdi a te kilépőpapírjaid azonnal megírni.
Ez érthető.
A kilépőpapír és amit kipostáznak, az két külön dolog?
A kilépőpapírt ott irom alá, kapok egy példányt, és a többit kipostázzák?
Ugyan az.
Nem mindig postázzák ki. Mondhatják hogy menj be érte. Általában ha aláírod de még nem kapod kézbe az azért van, mert nincs végleges formátumba. Nincs rajta a pecsét, vagy a főnök aláírása, mert éppen nincs ott hogy aláírja stb...
Még egy kérdésem lenne. A szerződést nekem egy munkatársa adta oda, - pár napja - akinek aláírva odaadtam a cég példányát.
Mondhatja azt a főnök, hogy nem kell kilépési papír, mert nemrég kaptam meg a szerződést, és nem vitte be az adatokat a gépbe, vagy ilyesmi?
De mikortól kezdődik a bejelentés: amikor aláírom a papírt, neki be kell jelenteni azonnal?
Vagy mielőtt aláírtam volna, már azelőtt be vagyok jelentve?
"Nem mindig postázzák ki. Mondhatják hogy menj be érte."
Nem mondhatja!!!! Maximum megkérhet rá. Ha valaki nem áll egy céggel jogviszonyban, a cég nem kötelezheti Őt már semmire.
Nem érted? Ha önként és dalolva valaki szívességből nem megy be a leszámolási papírokért és/vagy a béréért, akkor a cég KÖTELES! a címére postázni legkésőbb a felmondást követő 5. munkanapig...
Ha a felmondás után Neked rögtön elkészítik a leszámolási papírjaid, számfejtik a béredet és ki is fizetnek, akkor nyilván ott aláírod a velük kapcsolatos iratokat, és viszed magaddal a saját példányodat. A történet ezzel véget is ért.
Nyilván ez a ritka. Tehát a munkáltatónak a felmondást követően 5 munkanapja van arra, hogy ezeket elkészítse. Ha nem mész be értük (nem vagy köteles), akkor postáznia kell!
"Mondhatja azt a főnök, hogy nem kell kilépési papír, mert nemrég kaptam meg a szerződést, és nem vitte be az adatokat a gépbe, vagy ilyesmi?"
A munkaviszonyt a munkáltatónak igazolnia kell annak megszűnésekor. A kilépő papírra rá kell írnia, ha volt munkabérből letiltásod. Ki kell adnia az álláskeresési járadék igényléséhez szükséges igazolásokat is, a bérszámfejtésről szóló papírt is, valamint a fizetésed biztosítania kell.
Ez az Ő dolga a munkaviszony megszűnésekor. Ezzel szembe nem mehet önkényesen.
A biztosítottat (munkaviszonyos munkavállalót) a munkakezdés előtt be kell jelenteni a NAV-hoz. Ha nem jelentett be a munkaviszony kezdetén, az az ő baja, az ő mulasztása, nem a Tied. Még csak nem is a szerződés aláírásához kötődik a bejelentés időpontja, hanem a munka megkezdése előtt kell, hogy megtörténjen.
Miért parázol ennyire egy felmondástól????
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!