Azonnal ki akarok lépni egy cégtől, mi a teendő?
Elvállaltam egy munkát, de azok után, ami történt a cégnél, egy percet sem akarok ott maradni.
A munkaszerződésben az van, hogy 3 hónap próba idő, aztán fel lehet mondani a szerződést.
De hogy van ez? Bemegyek, és elmondom, hogy menni akarok, aláírok valamit, és mehetek?
Mi van akkor, ha szívat azzal, hogy "majd megcsinálja a papírokat", de nem történik semmi??? Akkor menjek a rendőrségre?
El akarok húzni onnnan. 1 hetet voltam ott.
Nincs benne semmi a elgondolkodtató, mivel nincs egy normális szakma a kezemben, amivel tudnék olyan munkát vállalni, amivel egy normális helyre kerülök. Amit végigcsináltam, azok szezonális munkák voltak, ez lett volna hosszabb távú
Legutóbb 2021-ben dicséretes diák voltam. De halasztottam a tanulásban, hogy pénzt gyűjtsek. Pont azért, hogy ne anyámékra szoruljak.
Másrészt nem tudod, mi történt velem ennél a cégnél, nem hiába vagyok ennyire megijedve.
Már várom, hogy folytassam a tanulást, ez az eset is rádöbbentett, hogy mennyire fontos az iskolai végzettség.
Esetleg húzzák a kilépést sokáig, vagy random megfenyegetnek. Ezek nem tisztességes emberek.
De bízom abban, hogy le tudok onnan lépni. Már az sem érdekel, ha nem fizetnek ki.
Próbaidőn vagy még?
Mi történt, hogy ennyire fosol?
A munkaszerződésed 3 hónap próbaidőt tartalmaz. Ezt írtad.
A próbaidő lejárta előtt mind a munkavállaló, mind a munkáltató INDOKLÁS NÉLKÜL a munkaviszonyt felmondhatja!
Nem megszünteti, hanem felmondja!
Felmondani írásban kell egy munkaviszonyt. MINDIG!
Ha Te mondasz fel, akkor Neked kell megírnod a felmondást. Ez ennyire egyszerű:
Cég neve, címe
Alulírott Buga Jakab (zárójelbe a személyes adataid) az X. Y. naptól fennálló munkaviszonyomat a mai napon felmondom.
Dátum és az aláírásod
Két egyező példányban írod meg. Az egyiket odaadod a munkáltatónak, a másikon pedig dátummal ellátva átveteted vele. Az átvétel dátuma azért fontos, mert az igazolja, hogy még próbaidő alatt lépted meg a felmondást, tehát nincs felmondási időd, a felmondás átadását követően már távozhatsz is a munkahelyről mindenféle következmény nélkül. Ha kaptál céges dolgokat, azokkal mindenféleképpen számolj el (lepapírozva), mielőtt kilépsz az ajtón!
A cégnek innentől kezdve 5 munkanapja van arra, hogy a leszámolási papírokat elkészítse, a bérszámfejtést megcsinálja, és ezeket biztosítsa részedre. Nem vagy köteles személyesen bemenni érte. Ha nem teszed meg, a cég legkésőbb az 5. munkanap köteles a nyilvántartásában szereplő címedre kipostázni ezeket. Ha készpénzes bérfizetés volt, nem banki utalásos, akkor a béredet is köteles postán továbbítani.
Abban az esetben, ha a cég a törvényben előírtaknak nem tesz eleget (előző felsorolásokat a törvény írja elő, nem én találom ki őket), panaszt tehetsz a kormányhivatalokban található munkaügyi felügyelőségen. Ők az illetékes hatóság munkaügyi problémákkal kapcsolatban, nem pedig a rendőrség...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!