A munkahelyeteken akikkel azonos/hasonló munkakörben, vagy egy részlegen dolgoztok, tud játok egymás fizetését/alapbérét? (csak így engdedi kiírni)
Az előző munkahelyemen ismertük egymás törzsbérét akik ugyanazt a munkát csináltuk, nem volt konfliktus belőle.
A mostani munkahelyem szupertitkosan kezeli, tiltaná a dolgozóknak, hogy megmondják kinek mennyi a törzsbére (a jutalékokat meg főleg), azzal indokolva, hogy bérfeszültség lenne, ha tudnák. Pont így van belőle feszültség, mert van egy valaki a játszmázik és ő az aki a bérét is titkolja. A többiek nagyjából tudják egymásét, persze nem minden hónapban beszélik meg hogy ki mennyit kapott (vannak pótlékok, jutalékok, így nincs két ugyanolyan hónapja senkinek bér szempontjából)
Bérfeszültség csak akkor van, ha igazságtalan az "elosztás".
Én dolgoztam olyan helyen, hogy kb. egyforma teljesítményt hoztunk. Senkit nem zavart, hogy a másik is körülbelül annyit keresett. De amikor volt közöttünk olyan, aki csak nyomkodta a telefonját, kávézni és pisilni járt ki sokat, attól még a keveset is sajnáltuk, és zúgolódtunk. :(
Ha egyforma a megítélés, elvárás és a bérezés is annak megfelelő, akkor nincs bérfeszültség.
Most olyan helyen dolgozom, hogy 6 kollégámból kettőre még a zsebkendőmet sem bíznám rá, nem hogy a munkát, annyira alkalmatlanok. Na itt már van bérfeszültség, mert dolgozunk helyettük is, mikor szinte ugyanannyit keresnek.
Én sose mondom el másoknak, és a többiekére se vagyok kíváncsi.
"Ahol korrektül, arányosan, igazságosan fizetnek, ott nincs értelme titkolni."
--> csak az a baj, hogy mindenki számára mást jelent majd az "igazságos" fizetés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!