Ha megszűnt a munkavállaló lakhatása, és több 100km-re kell költöznie, akkor a munkáltató kötelezheti felmondási időre?
Először is megpróbálnék beszélni a munkáltatóval - hátha tud megoldást a lakhatásra.
Másodszor: ha nincs semmi megoldás, akkor lehetősége van a munkavállalónak is AZONNALI hatályú felmondásra, de csak akkor, ha a munkavégzés folytatása lehetetlenné válik (egészségügyi ok, költözés, stb) DE! ezt akár bizonyítania is kell tudni, ha arra kerül a sor.
Esetedben pl. egy albérleti szerződés felmondása, stb.
Az viszont nem biztos, hogy ezt el is fogják fogadni, hiszen elképzelhető, hogy azt mondják - keress másik albérletet.
Azt azért megkérdezném: hogyhogy hirtelen, váratlanul szűnt meg az albérleted?
Egy normális albérleti szerződésben azért szoktak adni min. 1 hónap felmondási időt.
Nem volt szerződésed?
Volt szerződés a párom és a főbérlő ( a párom rokona) között, de én abban nem voltam benne.
Szakítottunk a párommal, és mivel ő költözik nekem is mennem kell a héten.
Amint ez kiderült jeleztem a munkáltató felé, hogy nem megoldott a lakhatásom.
Másik albérletet egyből néztem, de a fizetésemhez mérten nem találtam a közelben albérletet. 160 ezer forint a havi bérem, és Pest környékén ilyen rövid idő alatt nem találtam számomra megfizethetőt. Pláne, hogy mindenhová kell a kaució, nekem még nincs félretett pénzem.
Tudom, hogy a részemről ez így nem törvényszerű, de jelenleg nem tudok hol lakni, a híd alól meg csak nem mehetek dolgozni.
Egyébként az éven 5 nap szabadságot vettem ki, szóval elvileg még van 15 nap szabadságom. Úgy tudom azt kivehetem a felmondási idő alatt is
Azért írtam, hogy elvileg, mert egy héten 6napot van nyitva az üzletünk, én abból 4-5 napot dolgoztam, a többi napon a kolléganőm volt. Ha akarta beírhatta ezeket a napokat szabadnapnak.
Korrekten fizetett ki mindig, de pl. Bérpapírt se kaptam soha hiába kértem.
Valamint állítása szerint én aláírtam a szerződést, viszont én ilyenre nem emlékszem, átkutattam az egész lakást, nem találtam saját példányt.
Egy tervezetet kaptam Messenger üzenetben, de azon csak az ő aláírása van, még csak pecsét sincs rajta.
Feltételezem, hogy talán aláírta helyettem a bérpapírokat stb, ezért sem vagyok biztos a szabadságot illetően, hiszen kitudja mit csinált a hátam mögött. Persze ezek csak feltételezések.
Attól tartok, hogy megtagadja tőlem az előző havi fizetésemet, kárpótlás fejében.
Ebben az esetben megteheti?
Elnézést, ha zavaros csak nagyon feldúlt vagyok.
Nem a munkáltató kötelez erre, hanem a munka törvénykönyve.
Ez egy olyan szerencsétlen szitu, amire csúnyán azt szokták mondani hogy "egyéni szoc probléma".
Igazából addig működött a közös megegyezés, amíg ki nem derült, hogy a kollégám karanténba került 10napig. Sajnos ekkor még nem írtunk alá semmilyen papírt ami ezt igazolná.
Amint ezt megtudta, rögtön a felmondási idővel jött, és azzal, hogy nem fizeti ki az októberi béremet sem.
"Volt szerződés a párom és a főbérlő ( a párom rokona) között, de én abban nem voltam benne. Szakítottunk a párommal, és mivel ő költözik nekem is mennem kell a héten."
Nos, hát ez így elég gáz - ez bizony az azonnali hatályú felmondáshoz nem lesz elég: SEMMIT nem tudsz bizonyítani.
"Párom" nem egyenlő egy férjjel, ott azért már jogviszony van, bizonyítható, stb. - épp ezért innentől az azonnali hatályú felmondás "felejtős".
Mindenképpen csak a munkáltatóval való egyezkedés lesz a célszerű: pl. adja ki a szabadságodat, te meg addig tudnál albérletet keresni.
Vagy tudok egy másik megoldást, ott kaució sem kell - bár nem túl olcsó.
Van olyan munkásszálló, ahol akár 3-4 napra is megszállhatsz és nem kell kaució sem - átmeneti megoldásnak talán jó lehet, amíg rendeződnek a dolgaid:
vagy ez olcsóbb és talán jobb is, azt nem tudom...
esetleg ez:
Rendben, köszönöm a segítséget.
Megpróbálok vele még egyszer megegyezni.
Egyébként táppénzre elmehetek felmondási idő alatt?
Ha nagyon nem tudom addig megoldani a lakhatást, akkor ezt tudnám még csinálni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!