Miért nem találok ennyire munkát? Miért kell mindenhova ennyi minden? Mi baj van velem?
""Frissen"" végeztem okj-val, tök szuper, munkát keresek. Egy a gond, hogy szakmán belül nincs kereslet semerre, szóval hogy ezt "megoldjam", keresek szakmán kívüli melókat. Szuper! Majd látom a hirdetéseket:
1. "Takarító kollégákat keresünk azonnali kezdéssel", leírás: 3 év releváns szakmai tapasztalat, "Tisztítás-technológiai (takarító) szakmunkás végzettség".
Nyilván pályakezdőként nincs tapasztalatom, takarító végzettségem meg végképp nincs DE jelentkeztem, majd elutasítottak pont emiatt.
2. "Anyagmozgató targoncás", leírás: "érvényes, 2013 után frissített targonca vezetői engedély", 2 éves tapasztalat.
Nincs semmiféle jogsim, de jelentkeztem, nem reagáltak 2 hónapja.
3. "Részmunkaidős Bolti Eladó", leírás: "közgazdagási ágazati végzettség, pénztárgép ismerete és 1 év releváns tapasztalat".
Nincs, nincs és sosem volt, de jelentkeztem. Eredmény: "Sajnáljuk, választásunk ezúttal nem önre esett."
4. "Gépkocsivezető" nyilván nem mert nincs jogsim.
5. "Termelési adminisztrátor", feltételekben semmi nincs, se tapasztalatot nem várnak el, se végzettséget se hasonlót, max annyit hogy Excelhez érts. Jelentkeztem, 3 és fél hónapja semmi reakció onnan se.
6. "Minőségbiztosítási vezető/asszisztens/technikus", leírás:
"Felsőfokú szakirányú (minőségbiztosítási/élelmiszermérnöki/agrármérnöki) végzettség", "5-10 év minőségügyi területen szerzett tapasztalat". Nyilván nem.
7. "Ingatlan tanácsadó/közvetítő", szintén elvárás valamilyen MNB vizsga megléte, 1 év hasonló területen szerzett tapasztalat, jogsi.
8. "Autóvillamossági szerelő", leírás: "autóvillamossági szerelő szakképzettség elvárt" Nincs.
9. "csomagfeldolgozó/kézi rakodó raktáros", ingyenes céges buszjárat a közelembe se kerül, bejárni, vagy épp albérletet kivenni meg annyiba kerülne, amit nem engedhetnék meg magamnak, emellett az utazási idő is hatalmas lenne, DE ezektől független jelentkeztem: 2 hete válaszoltak, hogy "Sajnáljuk, de..."
10. "Tésztakészítő munkatársat keresünk gombócüzembe",
11. "Összeszerelő munkatársat keresünk *ezt_azt* gyártó üzembe", meg még kb 5 hasonló, leírás: "Hölgyek jelentkezését várjuk!", "Csak helyiek jelentkezését várjuk", ezek ellenére jelentkeztem, majd a válasz "Női kollégákat keresünk, így nem tudunk alkalmazni", "Helyi kollégákat keresünk, így nem tudunk alkalamzni", válaszoltam hogy a bejárást meg tudnám oldani, erre nem kaptam választ 1 hónapja.
12. KFC/Meki/egyéb ilyesmi hely, a legközelebbi 130 km-re van ami alsó hangon 2és fél, 3 óra út + helyivel odajutni, amiknek a költsége több lenne mint a fizetésem Valaha, DE így is jelentkeztem hátha, a KFC-től kaptam egy elutasító emailt hogy, a meki, burgerking és egyebektől még azt se.
Jelentkeztem a kecskeméti merci gyárba, ajánlással, hónapok után kaptam emailt, hogy lezárult a felvételi időszak és nem kerültem be.
Jelentkeztem a gödi samsung gyárba irődai és gyári munkára, telefonon értesítettek, hogy nem kerültem be.
Jelentkeztem ruhaboltokba is, szintén azért utasítottak el, mert "női dolgozót keresnek", vagy mert épp "A ki-bepakolást megoldják a fiúk hátul, nem kell több".
Jelentkeztem az *ahol lakom* melletti kisvárosban lévő gyárba, nem vettek fel.
Jelentkeztem egy másikra, oda felvettek, 1 hetet voltam ott, majd az egyetlen ember aki betudott volna engem tanítani felmondott, mondván "sz*r a meló és keveset fizetnek, én ezt befejeztem", majd mivel nem volt Senki aki betaníthatna, elbocsátottak engem is próbaidőről, így megint ugyanoda, ahol voltam.
Jelentkeztem emailben egy pest melletti melóra, azt írták már nem aktuális a hirdetés de küldtek egyet ami igen, arra is jelentkeztem, írtak emailt hogy küldjem még el a telefonszámom és felkeresnek, ennek kb fél éve és azóta sem csörrent meg a telefon, legalábbis nem tőlük. Rengeteg elutasított, de annál is több "nem lereagált" jelentkezésem van, úgy, hogy 2 barátom, anyám, apám, párom, anyósom, munkanélkülisek, a városban 2 boltban dolgozó (nő) ismerős is folyamatosan küldik, ha találnak valamit, kérdezgetnek másokat hogy tudnak-e valamiről, már tettem ki hirdetést hogy akár alkalmi melót is keresek, de ígyse. Volt, ahova azzal indokolták hogy elutasítanak, mert 40 km-re laktam. Konkrétan a 40 km miatt, amit akár le is tudnék bicajozni, ha nem busszal mennék. Majd mint kiderült, 2 hónapra rá bezárt teljesen a hely, szóval feltételezem nem ez volt a tényleges oka az elutasításnak. A legutóbbi az volt, hogy említették, épp *pozíció*-ban hiány van a városházán, érdeklődjek, "hátha". Beutaztunk párommal hogy "érdeklődjünk", majd annyi választ kaptunk, hogy igen, jelenleg nincs ember arra a pozira, DE így se vesznek fel embert, mert nem tudnák kifizetni.
Jelenleg már annyi pénzem sincsen, hogy a tb-met fizessem, minden félretett tartalékomat feléltem az elmúlt több mint egy évben, legalábbis tavaly júlis eleje óta keresek, így már több, mint egy éve van ez és nem jutok semerre sem. Voltam egy diákmelós szövetkezetnél is, hátha ott tudnak valamit kezdeni velem akár így, hogy nem vagyok diák, de ott is csak annyit mondtak, hogy "Sajnálom, de nem tudunk segíteni". Beszéltem egy 40-es férfival a környéken, ő mesélte hogy neki is hasonló volt mikor ő kezdett, csak míg ő kb 40 jelentkezés után már talált munkát, amit csak a környéken adogatott be, addig én több száz jelentkezésnél járok, országosan, akár az ország másik felében is. Jelenleg a anyósom is így van, ahol dolgozott, tavaly megszűnt, csak őt felveszik ilyen "Hölgyeket keresünk" alkalmi munkára is, amire engem nyilván nem.
Én ezeken felül már nem tudok mit csinálni, az emailem elküldött üzenetek része "Álláshirdetésre való jelentkezés" tárgyú emailekkel van tele, ha bemegyek a munkaügyibe már azzal kezdi az (ismerős) csaj, hogy "Még nincs semmi", ha ráírok haveromra, ő is azzal kezdi hogy semmit se talál, még magának se. Hogyha hamarosan nem találok/találunk valamit, én inkább kiugrok egy kamion elé. Ezt már nem lehet bírni, már belebetegszem abba, hogy nincs semmi, ami meg lenne, elutasítják vagy nem reagálnak...
Igen, veled van a baj. Ha szakmádon kívül keresel, akkor pont ugyan annyit érsz a munkaerőpiacon, mint aki érettségit (vagy 8 általánost) végzett csak. Akkor az ennek megfelelő szintű állásokból tudsz válogatni, valaki már linkelt betanított munkákat.
Ha ott, ahol laksz nincs a szakmádnak megfelelő munka, akkor költözz oda, ahol van.
Ha az OKJ-s szakmád semmit sem ér, akkor csinálj meg egy másikat, kettőt támogat az állam. Csak most először nézd meg, hogy mire van munkaerőpiaci igény és utána dönts, hogy mit tanulsz.
Kicsit úgy tűnik, hogy van egy erős "mindenki hibás rajtam kívül és én ezért szenvedek". Egy jobb interjúztató ezt ki fogja szúrni és ezért nem fog felvenni mert sokszor ilyenekből lesznek a toxikus kollégák. Próbálj változtatni a hozzáállásodon.
Felsoroltál egy csomó munkát, ahonnan elutasítottak, mert nincs meg a képesítésed. De az pl nem derült ki, hogy milyen OKJ-t végeztél. Lehet, hogy az egyszerűen nem piacképes.
Érettségid van? Beszélsz valamilyen idegen nyelvet? Ezzel a kettővel már nem olyan nehéz munkát találni.
És igen, az is lehet, hogy az önéletrajzod nem jó. Pl. nem szerencsés, ha 1 oldalnál hosszabb. Az elején szembetűnően és tárgyilagosan kell felsorolni a képesítéseket és korábbi munkahelyeket, mert ha ez nem tűnik elő rögtön, talán el se olvassák végig.
#10 megpróbálom megint, hátha.
#11 szakmán belül kerestem jó ideig állást, majd elkezdtem szakmán kívül IS állást keresni. Mármint, nem értem, hogy pl gyári összeszerelős melókra, vagy épp (a példában is említett) "KFC/Meki/egyebek", vagy "gombócgyár", "egyéb összeszerelő" munkás helyekre hogy ne lenne pl megfelelő... "képzettségem"? Egyébként meg, én egyetlen szóval nem írtam, hogy "mindenki hibás rajtam kívül és én ezért szenvedek", ezt Te írtad és ezt Te gondolod és itt jön megint az, hogy a magyarok többsége szemmel láthatóan nem elégszik meg azzal, hogy segítően szól hozzá valamihez, kibírhatatlan vágy hajtja, hogy még oda szóljon valamit, amivel vitát kezdeményezhet. A "tanulj mégegy okj-t" dologgal 2 baj van, az egyiket lent kifejtem, a másik pedig, hogy a változás óta (mmint mióta változtattak az OKJ rendszeren) alig veszik valamibe rengeteg helyen, ha valaki egy(vagy több) OKJ-val megy oda.
"Ha ott, ahol laksz nincs a szakmádnak megfelelő munka, akkor költözz oda, ahol van." Hogyha nincs pénzed még a TB-t befizetni se, hogy költöznél el X helyről Y helyre (feltéve, hogy fizettél, hogy Y helyen lakhass pl albérlet(legyen ez egész albi, szoba vagy ágy))? Puszta kíváncsiságból kérdezem.
#12 ha írsz privátban egy emailt, elküldök egy satírozott változatot (mert nyilván a Saját nevem, telszámom, lakcímem nem akarom elküldeni GYK-n senkinek).
#13 "besétálsz pár gyárba ahol van felvétel és kész", ez már 1960 óta nem így működik, és ezt a 76 éves papám mondta, ahogy felolvastam neki ezt a kommentet. Ez a második hozzászólásod, ami csak támadó jellegű és/vagy hülyének nézi az embert.
#14 Így van, kb 50%-ban olyanokra Is jelentkeztem, amikre nincs megfelelő képzettségem/tapasztalatom, mert nem csak itt, facebook csoportokban és még a "nyugdíjbiztosítási folyósítónál" (nem tudom, ez-e a helyes megnevezés) is, hogy (csak egy példa a múlthétről) "Nekem nem volt ehhez végzettségem csak egy érettségim, jelentkeztem, felvettek, aki ott volt betanított pár hónap alatt, aztán elment nyugdíjba és onnantól kezdve én vettem át a helyét. Persze ha segítség kell vagy valamit nem értek, nem tudok, akkor a kollégák elmagyarázzák, onnantól meg már menni fog." (messenger üzenetből másolva), vagy épp innen GYK-ról: "0 tapasztalattal és odaillő végzettség nélkül kerültem közmunkában bérszámfejtésre 3 éve, bele lehetett rázódni, nem voltam egyedül így, de még a rendes dolgozok közül is csak 2-nek volt meg a végzettsége, a másik 2 teljesen más végzettséggel rendelkezett." (forrás a lenti linken), vagy épp apámnak, aki egy ideig raktározott, a targonca vizsgáját-jogsiját-mindentamiehheztartozikot fizetett neki a cég, feltéve, hogy az azt követő 1-2 évben (nem tudom pontosan meddig) ott dolozik náluk. Tovább is sorolhatnám a példákat, de minek.
A piacképességgel épp ez volt a nagy "mese", hogy amikor rábeszéltek az okj-ra azt mondták, teljesen jó és mindenhol szükség van rá, így neki(k) hittem, ha már az azt megelőző 4 évet odajártam. Később mikor melót kezdtem keresni a vége felé, akkor tapasztaltam, hogy nem úgy van ahogy mondták. De persze nem én voltam az egyedüli, a 21 fős osztályból senki nem tudott elhelyezkedni vele.
Érettségim van (az OKJ arra épül), nyelvet beszélek, angolt (középszinten), csak épp Nyelvvizsgám nincs, ami pedig feltétel, ahol nyelvet várnak el, ráadásul van, ahol elvárt a C1. Ilyen helyre már jelentkeztem (olyanra is, ahol nem volt elvárás a C1), Pl. telefonos ügyfélszolgálatosra, tech supportnak, még tanársegédnek is volt hogy jelentkeztem egy suliba, mikor még az elején voltam (elején, azaz az első 4 hónapban talán?).
Az önéletrajzom 1 oldalas, épphogy megvan 1 teljes oldal, talán kevesebb is ha betűméretet lentebb veszed pl akkorára mindet, mint ami itt GYK-n van. A " ""Frissen"" végeztem okj-val, tök szuper, munkát keresek." részből merítve, tapasztalatom nincsen, a legtöbb amim van az érettségin és okj-n kívül, az a nyárigyakorlat amit beírtam, de az se valami nagy szám, ezen felül még beleírtam olyan apróságokat is, mint versenyek amiken voltam, meg hogy van ECDL-em. Tárgyilagosan, egyfajta (rövid) listába szedtem, mivel foglalkoztunk, ebből adódóan mihez értek, majd az "erősségek/előnyök" (nem tudom pontosan minek nevezzem) részbe beleírtam, hogy könnyen tanulok és alkalmazkodóképes vagyok. Ennél se többet, se kevesebbet nem lehet már írni (szerintem). Ettől függetlenül jó a tipp, csak már kimerítettem.
#15 Az előző kommentelőknek válaszoltam ebben a hozzászólásban, megtalálod a kommented elejére a választ. A végére pedig, mi szükség van arra, hogy megnevezzem, milyen OKJ-t végeztem? Nem változtat semmit sem a kérdésen, sem a munkakeresésben itt GYK-n, de ha valóban annyira tudni szeretnéd, akkor végeztem egy rendszerüzemeltető, és egy rendszergazda OKJ-t.
Közben most láttam, hogy jött mégegy komment.
#16, amit lentebb írtam a tegnapi interjúval kapcsolatban, ilyenek történnet általában. Vagy amit példába is írtam egy hozzászólásban, hogy voltam ott kb egy hétig (egyébként gépkezelőnek), majd az egyetlen aki betaníthatott volna elment, így engem is kitettek.
Hosszú hozzászólás lett, remélem minden kommentre választ adtam.
Ezen felül, egy múltheti sztorival kapcsolatban, hétfőn voltam (szakmai) interjún. Minden kérdésre jó választ adtam, kaptam egy feladatsort amit kértek, töltsem ki, megtettem és elküldtem, azt mondták csak egyetlen hiba volt benne, az is csak egy elírás. Beszélgettünk, tetszettem nekik, még az utazással se lett volna probléma mert home office lehetőséget kínálnak, így nekik is kedvező, hogy nem kell bérletet fizetni (busz/vonatra). Az interjú végén megbeszéltük, hogy már akár hétfőn tudnék kezdeni, mert még azon a héten volt ügyintézni valóm (a személyimmel történt valami és cseréltetni/újíttatni kellett) és megbeszéltük, hogy emailben leírják majd a részleteket, HA rám esik a választás,de az interjúztatót idézve "Szerintem hamarosan a csapatban foglak látni". Mikor intéztem volna a fent írottat, telefonon kaptam emailről értesítést, hogy "Kedves (nevem)!
Mást választottunk a megpályázott pozícióra. Köszönjük megértését!
Sok sikert!"
A tegnapi interjú amin voltam, tippelni se tudok, milyen lesz. Legutolsónak hagyott az interjúztató és megkérdezte, pontosan miért választottam ezt a munkát, miért akarok oda jelentkezni, mert papírok alapján teljesen más irányban tanultam. A válaszom az volt, hogy "Valamiből meg kell élni", ezt követően egy darabig csendben néztük egymást, majd tovább jegyzetelt a papírjára és mikor elköszöntünk, ilyen csüggedt fejjel azt mondta, "Kitartás". Hozzátenném, ez is gyári (szallagon csomagolós) meló, egy tesztet kellett írnunk, majd egyenként személyes beszélgetés.
link az említett forráshoz: https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__karrier-f..
"csak épp Nyelvvizsgám nincs, ami pedig feltétel, ahol nyelvet várnak el"
Maximum állami szektorban. Egyébként a lőtéri kutyát se érdekli, hogy van-e nyelvvizsgád, csak az, hogy beszélsz-e idegen nyelvet. Azt meg az interjún villámgyorsan kiderítik.
"végeztem egy rendszerüzemeltető, és egy rendszergazda OKJ-t"
Ezekkel simán el tudsz helyezkedni egy kis cégnél rendszergazdaként vagy akár még iskolai rendszergazdaként is. De megteheted azt is, hogy vállalkozóvá válsz (ehhez még jó eséllyel támogatást is kapsz) és rendszergazda szolgáltatást nyújtasz cégeknek és magánszemélyeknek. Nem épp bankrobbantás, de meg lehet belőle élni, ha ügyes vagy.
Saját tapasztalat: nekem csak egy szoftverüzemeltető OKJ-m volt és egy érettségim. Mégis felvettek egy céghez amolyan "mindenes" informatikusnak és 4 évig ott dolgoztam. Én tartottam karban a cég gépparkját, összeraktam az új gépeket és emellett fejlesztettem a cég weblapját. Szóval nagyban múlik a dolog a hozzáállásodon és az elkötelezettségen, hogy akarsz-e tanulni és látszik-e rajtad, hogy feltalálod magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!