Miért mondják azt, olyan jól fizetnek a mérnöki állások?
Mindenki azt állítja nagyon megéri alkalmazottként mérnöknek lenni, kiemelkedőek a fizetések.
Ehhez képest ami a valóság, hogy nagyjából 0-50e Ft-al lehet maximum többet keresni mint egy gazdaságis pozícióban, egy HRes, akiknek az egyetem egyenlő 3 év bulival, náluk is a nettó átlagfizetés 100e Ft-al marad el maximum.
Pl MSc + 3 év (+gyakornokság) villamosmérnöki tapasztalattal 450e Ft a nettóm, meg vannak velem elégedve, tippre cégen belül a saját bérplafonomon vagyok. Legtöbb ismerősöm is hasonló bérsávban van foglalkoztatva a szektorban. Ezzel szemben 1-2 éve végzett gazdasigis ismerős 400at keres. Volt HRes barátnőm egy éve 350 körül kapott (akkor még én is kevesebbet) és magasabb fizetésért váltott. Kezdő orvosok fizetése azonos (tőlük nem irigylem). Miért mondják, hogy ez olyan kiemelkedő fizetés? Az a kiemelkedő, hogy valaki szakmunkás papírral meg egy gagyi céggel villany / víz / gázszerelőként, esetleg burkolóként keres simán havi 800e-1M Ft-ot.
Ez az 50-100e Ft lehet valakinek soknak hangzik, de amikor az ember lakást venne, esetleg autót, pont ott van vele, ahol a part szakad. 15 év helyett 12 alatt gyűjti össze a lakásra valót....
35# vagyok. Ez rendben, de mint már itt is említették, a bérek alakulásának többnyire semmi köze a belefektetett energiához, illetve ritka esetekben persze igen. A piaci helyzet diktál. Most szakmunkásból van rendkívüli hiány, teljesen értelemszerű, hogyha valaki szakit akar, azt meg kell fizetni (és ki kell várnia a sorát --> esetleg aki többet fizet, oda megy előbb, újabb ár-/bérfelnyomó tényező).
Ha most mindenki villanyszerelőnek kezdi el képezni magát, akkor néhány év múlva rengeteg villanyszerelő lesz a piacon, ami le fogja nyomni a bérüket. Ez ennyire egyszerű.
Mérnök hiány volt sok területen, sokáig. Ezért mindenki, akinek volt egy kis reál érzéke, elindult a műszaki területek felé pályaválasztásnál. Azt eredményezte, hogy van munkaerő, vagyis nem lehet kimagasló béreket elérni, ha nem teszel le kimagasló munkát cserébe. Amikor én kezdtem az egyetemet, mindenhol azt mantrázták, hogy elképesztő mérnök hiány van. Az volt, akkor.
Nyilván ez most nagyon sarkos nézőpont, de ha mindig azt nézném, hogy éppen mivel lehet 2-300 ezer forinttal többet keresni a jelenlegi fizetésemnél (alkalmazottként), és mindig próbálok alkalmazkodni, menni a tömeggel, akkor 4-5 évente teljesen átképezhetném magam, elhelyezkedhetnék újra és újra szakmai tapasztalat nélkül kis túlzással pályakezdőként és mire beérik az áhított bérem, kezdhetem előröl.
Megjegyzem újra. Az, hogy nem képezem tovább, vagy át magam, az az egyéni döntésem. Ha szeretném bármikor megtehetem.
Most ez hülyén hangzik, de szerintem a kiegyensúlyozott élethez hozzátartozik a megelégedés is. Jól esne, ha kétszer ennyi lenne a bevételem? Persze! De vannak most anyagi problémáink? A legkevésbé sem. Akkor miért nézegessem állandóan azt, hogy másnak mije van, mennyivel többet keres, mennyit dolgozott ezért, stb.? Nekem jobb lesz ettől? Vagy neki rosszabb?
Mondhatnám azt is, hogy attól, hogy másnak is jó fizetése van, attól még az enyém nem lesz sz*r. :)
Egyébként kifejezetten sok mérnök van a baráti társaságunkban(főleg a saját szakterületünkről nyilván) Budapest táján és mindenki köszöni jól megél akár egyedül, akár párostól. A mi bevételeink Budapest, illetve Pest megye viszonylatban egyáltalán nem számítanak kimagaslónak prémiummal sem. Az, hogy kettőnkre jut két autó, amit nem nekünk kell tankolni, az ritka, ez tény.
Na de akkor fogalom meghatározás: Mivel a "jó fizetés" fogalma erősen szubjektív. Szerintem a jó fizetés az, amiből jut a lakhatásra, a megélhetésre, a mindennapokban nem kell azon agyalni, hogyha elromlik valami miből fizetem ki és még megtakarításra is futja. 450-500 ezer forintból ez megvan. De kinek mi.
Bocsánat, a válaszom 39-nek szólt igazából. :)
41 voltam.
Nézegettem a középiskolákat, és villanyszerelőből csak fél osztályt tudtak feltölteni tavaly. Komolyan fontolgatom, hogy a gyerekemet oda adjam. Ami ellene szól, hogy mivel ilyen kevés gyerek megy oda, bárkit felvesznek, gyakorlatilag a legalja. Azt meg nem feltétlenül szeretném, hogy a kortársakra legérzékenyebb időszakát egy csőcselékkel töltse.
Sajnos ez is egy szempont, ezért is halnak ki egyébként jó szakmák.
Bocsi az offért.
45: ismerek olyat, aki elekronikai szakközépbe járt (most máshogy hívják ezeket), aztán elvégzett egy Bsc-t egy közepes egyetemen, és utána ment villanyszerelőnek. Mivel mindenféle papírja/képesítése megvan (vagy ha nincs, könnyebben levizsgázik, mint Szerelő Béla), nem a legalja munkát kapja (illetve nagyobb választékból csemegéz), és ha éppen olyan meló van, akkor családi házban húzza a drótót, de ha olyan van akkor erősáramú munkákat is csinálhat amihez komolyabb papír kell.
Azt mondta elmehetne egy multihoz is villamosmérnöknek íróasztal mellett ülni egész nap, de "szakiként" jobban keres és sokkal inkább azt csinálhatja amihez kedve van.
Meg azt hozzatennem, hogy ahhoz, hogy ugy tudjam vegezni a munkam ahogy, es ne csak kabelhuzasra hanem tervezesre vagy ipari programozasra is alkalmas legyek, kellett az a munkatapasztalat ami mernoki diploma nelkul nem elerheto. Ha nem dolgoztam volna mernokkent, nem tartanek itt a villanyszerelessel sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!