Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért mondják azt, olyan jól...

Miért mondják azt, olyan jól fizetnek a mérnöki állások?

Figyelt kérdés

Mindenki azt állítja nagyon megéri alkalmazottként mérnöknek lenni, kiemelkedőek a fizetések.

Ehhez képest ami a valóság, hogy nagyjából 0-50e Ft-al lehet maximum többet keresni mint egy gazdaságis pozícióban, egy HRes, akiknek az egyetem egyenlő 3 év bulival, náluk is a nettó átlagfizetés 100e Ft-al marad el maximum.

Pl MSc + 3 év (+gyakornokság) villamosmérnöki tapasztalattal 450e Ft a nettóm, meg vannak velem elégedve, tippre cégen belül a saját bérplafonomon vagyok. Legtöbb ismerősöm is hasonló bérsávban van foglalkoztatva a szektorban. Ezzel szemben 1-2 éve végzett gazdasigis ismerős 400at keres. Volt HRes barátnőm egy éve 350 körül kapott (akkor még én is kevesebbet) és magasabb fizetésért váltott. Kezdő orvosok fizetése azonos (tőlük nem irigylem). Miért mondják, hogy ez olyan kiemelkedő fizetés? Az a kiemelkedő, hogy valaki szakmunkás papírral meg egy gagyi céggel villany / víz / gázszerelőként, esetleg burkolóként keres simán havi 800e-1M Ft-ot.

Ez az 50-100e Ft lehet valakinek soknak hangzik, de amikor az ember lakást venne, esetleg autót, pont ott van vele, ahol a part szakad. 15 év helyett 12 alatt gyűjti össze a lakásra valót....

2021. nov. 3. 13:33
1 2 3 4 5 6
 31/53 anonim ***** válasza:
86%

#30: És vajon hol a hiba, a szakmai skillek messze átlag felettiek? Mert nyilván van, különösen az első példánál, mert ilyen szakemberért kapkodnak a cégek (épületgépészetben annyira nem vagyok otthon)

Azért a 600k magyar viszonylatban nem rossz bér, sőt. Nem a nyugati bérekhez kell mérni. Vagyis lehet, de akkor a megélhetést, ingatlanárakat is.

2021. nov. 4. 08:28
 32/53 anonim ***** válasza:
92%

Én azon gondolkozom, hogy azért, hogy ilyen 450-500 ezres fizetést átlagban egy mérnök elérjen azért megéri-e egyáltalán ennek tanulni?

Elvégez egy 11 féléves mérnök képzést majd átlagosan olyan 25 körül dolgozni kezd átlagosan mondjuk nettó 300-ért.

Nehogy megszólják a mamahotelért elmegy legalább egy garzonba és 120+rezsit kifizet érte. Mellette a szolgáltatási díjak, benzin stb az egekben.

Ebből nagyon nehezen jön össze bármi is belátható időn belül, egy panel 30-35 millió már sok esetben.

2021. nov. 4. 09:22
 33/53 anonim ***** válasza:
100%
#32 üdvözöllek Magyarországon.
2021. nov. 4. 09:53
 34/53 anonim ***** válasza:
91%

#32 Ott, hogy a cegek is kockaztatnak. Inkabb kinyogik a megrendelo elott porig egve a projektet. Nem arra torekednek, hogy egy referenciakent is felmutathato jo gepet csinaljanak, hanem attoljak a gepatveteli szakaszokon azokat a kotvany berendezeseket. En is dolgoztam olyan cegnel, ahol egy, a gyartasert alapjaiban felelos gepelem konstrukcionalisan hibas volt. A vevo a gep eloatvetelet 100 darab hibatlan gyartasahoz kototte. Nyilvanvalo volt hogy a gep az adott celra alkalmatlan, de a 100 darabot talan meg tudja csinalni ugy, hogy egy reszben adaptiv szabalyozast irunk a PLC programba. Eloatvetel megvolt, kifizettek. Utana jott a probagyartas napi 1000 darabbal. Ez volt 3 eve. Azota is szivnak vele.

Jovo heten is egy olyan gepcsoporthoz megyek ami rosszul lett megtervezve, es 1,5 eve minden muszak elejen ujra be kell allitani a gepet, ugy tud 50%-os normat. Rendbe kell kapni mert jovore 100 ezer darabos havi szamot kell produkalni. Szet fogom boritani, ha kell a gepvazig az egesz szart, mert nem alkalmas a feladatra. Programot pedig ujrairom, nem a regit toldozgatom.

Ez reszben a gepter ezok hibaja, reszben a vevoi oldalrol az atvetelert felelos mernok delegacio hibaja. Mindket oldalon alulfizetett, a felsooktatasban ugyan reszt vett, de onallo munkara es rendszer szintu muszaki szemleletre alkalmatlan emberek vannak. Ez altalanossagban elmondhato a Kozep-europai iparrol. Es mindez azert van, hogy a gepgyarto es a multinal a manager azt az evi par millios koltseget ami a berkulonbozetbol fakad.

#32 Akkor eri meg, ha az adott emberben a muszaki vena es a sajat munkaja managelesenek kepessege is megvan. A muszaki vena a legtobbnel hianyzik. A gepeszmernokok nagy resze azt sem tudja mi az a pozidriv vagy eppen belso kulcsnyilas, es az miert jobb adott esetben a hatlapnal. Nem tudjak melyik alatet mire valo. Es mivel a szakmai kepzesek is gyengek, az a munkakultura, hogy a geplakatos vagy a villamos technikus a tervezo hianyossagait csuklobol potolja, nem letezik. A szaki fel fogja tenni a kezet, hogy a terven ez nem igy volt, nincs rajta, stb. A ceget meg nem erdekli, ha nem esik szet addig mig kier a megrendelohoz, akkor az a mernok mar jo munkat vegzett. Es eleg neki a 300 netto. Aki meg elker 800-at (es feltetelezzuk hogy ert is hozza), ugy megtervezi, osszerakja, hogy 10 ev mulva sem kell hozzanyulni, csak karbantartani. De erre a szintre a mernoki kepzest elvegzok csak par %-a fog eljutni.

2021. nov. 4. 10:11
 35/53 anonim ***** válasza:
86%

Most én vagy nagyon elvagyok tájolva, vagy komolyan nem értem miért számít olyan rossz fizetésnek alkalmazott mérnökként nettó 450-500 ezer forint.

A férjemmel mindketten mérnökök vagyunk. Kettőnk alapbére 5-6 éves szakmai tapasztalattal 1,1 millió forint.

Nekem ehhez még hozzájön havi 20 ezer forint egyéb juttatás, illetve 3+1 havi prémium és céges autó magánhasználatra is.

A férjem 2+1 havi projektpénzt kap évente és céges autót magánhasználatra is.

Mindezért cserébe napi 8 órát dolgozunk, a ceruza kiesik a kezünkből délután 4 órakor. Nekem pénteken már korábban. Ritka ha hívnak munkaidőn túl, vagy esetleg bent kell maradni valamiért tovább.

A saját, már tehermentes lakásunkban élünk a Budapest táblától 800 méterre és minden amit felépítettünk az elmúlt 5-6 év műve. A következő 5 éves tervben szerepel családiház vásárlása az agglomerációban és azt kell mondjam ez sem tűnik olyan ördögtől való, távoli tervnek.

Soha nem volt anyagi problémánk, rohamosan gyarapodik a megtakarításunk, nem stresszeljük agyon magunkat, cserébe folyamatosan képezzük magunkat és igyekszünk előre lépegetni.

5-6 éves tapasztalattal, 5-6 év munkájával, alkalmazotti jogviszonnyal úgy kéne éreznem, hogy sz*rul keresünk, vagy rosszul élünk? Én komolyan nem tudom ki melyik világban él, vagy kikhez hasonlítja magát... Ilyen megélhetés mellett azért nem kell ráparázni az életre.

Persze mindig lehetne több és több és jól is jönne, de őszintén, aki ilyen bevételből él... Ennél a kategóriánál már mit számít +1-2 százezer forint? Annyival több lesz a megtakarítási számlán havonta. Igazán életszínvonalbeli ugrást már nem hoz, többlet, picit előbb el lehet érni az anyagi célokat, ennyi. Már rég nem arról van szó, hogy a létfeltételek megteremtsük.

A másik kérdés, hogy engem miért zavarjon, hogy valaki gazdasági diplomával majdnem ugyanennyit keres? Áldásom rá. Nekem is van egy gazdasági végzettségem, a belem majd kifordult, mire megszereztem. A mérnöki képzés után vicc kategóriába sorolnám, még is belehalnék, ha nekem napi 8 órában ilyenekkel kéne foglalkoznom. Nem sajnálom tőlük. Mindenki a saját háza táján söprögessen, a saját szakmájában hasonlítsa magát különböző szakterületű szakemberekhez. Én tudom, hogy a szakmámban lehet jobban is keresni, de nem napi 8 órás munkával és kvázi stresszmentes élettel. Így elégedett vagyok a bevételeimmel, bevételeinkkel. Miért zavarjon, hogy mondjuk IT területen kétszer ennyit lehet keresni, vagy villanyszerelői vállalkozással meg sokszorosát? A világ nyitva áll, bármikor átképezhetem magam, ha van kedvem, és affinitásom, vagy bármikor vállalkozásba kezdhetek. Az, hogy nem teszem, egyedül az én döntésem.

2021. nov. 4. 10:31
 36/53 anonim ***** válasza:
100%

Kedves utolsó!

Megkérdezhetem, hogy pontosan milyen mérnöki területen dolgoztok?

2021. nov. 4. 10:48
 37/53 anonim ***** válasza:
85%
Persze. Én építőmérnökként végeztem és létesítmény üzemeltetésben/ létesítmény fenntartásban dolgozom, a férjem pedig munka- és tűzvédelmi területen tevékenykedik.
2021. nov. 4. 11:10
 38/53 anonim ***** válasza:
66%

Gazdasági terület hosszútávon jobban keresett, fizetett mint a mérnöki pálya.

Én pénzügy BSc-vel és ellátási lánc menedzsment MSc-vel 2 év tapasztalattal kapok 480 nettót + cafeteria-t, Budapesten. Teljesen home-office munka.

2021. nov. 4. 11:14
 39/53 anonim ***** válasza:
35%

#35 Azert keves, mert a hozzaadott ertek es a hozzaadott ertekhez szukseges tudasbazis megszerzese joval tobb idot igenyel, mint egy szakmunka eseteben. Ti tanultatok erettsegi utan 5 evet es meg dolgoztatok 5 evet, mire eljutottatok oda, hogy KETTEN atlepitek az 1 millios bevetelt az alap berrel. Egy olyan szakember akinek van az epitoiparban gepiparban egy kis sutnivaloja, ezt egyedul megkozeliti a 20-as evei kozepen. Szoftverfejlesztok, gazdasagi szakemberek szinten.

Az egyeb juttatasok, a 4 havi bonusz fizetes pedig eleg egyedi pelda meg multi kornyezetben is. Egyaltalan nem jellemzo. Tovabba ahhoz, hogy ti elerjetek ezt az egzisztenciat, szuksegetek volt egymasra. Ahhoz munkakortol fuggetlenul kell egy kis szerencse is, hogy erre alkalmas partnert talalj.

Meg egy osszehasonlitas ami a 450-es mernok fizut kicsit arnyalja: ocsem villanyszerelo, 630 bruttoval bejelentve, 23 evesen. Neha dolgoznak szombaton, zsebbe kap napi 25-ot erte. Hetkoznap tulora 50%-al van neki fizetve. Videken. Ehhez kepest egy budapesti 450 netto msc-vel, 2 ev tapasztalattal jo fizetes? Nem.

2021. nov. 4. 11:54
 40/53 anonim ***** válasza:
79%

Itt mindenki milliókat akar keresni, és 20 éves korára százmilliós házban lakni egyedül.

Értem én, hogy a vállalkozó többet keres. Már aki, mert sokan belebuknak. Neki ott van a rizikó, hogy mi van, ha holnap nem lesz munkája, ezt bevállalta, hát én nem irigylem tőle. Tény és való, hogy alkalmazottként azért nehezebb meggazdagodni, mert ott aztán minden fillért le kell adózni, a vállalkozó meg tud svindlerkedni a számlákkal. Amit egy alkalmazott nem tud. De ott van az is, hogy lebukhat. Apám vállalkozó volt, elég jól élt, de folyton aggódott, mi van, ha jön az adóhatóság, mi van ha ... Folyton kínlódott az ostoba beosztottakkal, munkaidőn túl is ezzel foglalkozott. Ahogy a 36-os írta, neki du 4-kor kiesik a ceruza a kezéből, hazamegy, és nem érdekli az egész munka.

És a villanyszerelő is szakképzett, ő is tanult, lehet, hogy egy mérnök többet, de nem hullik senkinek az ölébe a milliós fizetés.

Én pénzügyi területen vagyok, én is 450. körül keresek, a férjem IT-n, ő is ennyit, és elvagyunk a pénzből. Tudom, hogy a rendszergazda, szoftverfejlesztő meg a pénzügyi igazgató ennél többet keres, de engem nem zavar, mi elvagyunk ennyi pénzből. Nem keres minden junior beosztott milliókat. És ha nem tanultam volna, akkor közmunkabérért lennék takarítónő, szóval nem kell folyton elégedetlenkedni. Aki meg elégedetlen, az tegyen ellene.

2021. nov. 4. 13:48
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!