Miért mondják azt, olyan jól fizetnek a mérnöki állások?
Mindenki azt állítja nagyon megéri alkalmazottként mérnöknek lenni, kiemelkedőek a fizetések.
Ehhez képest ami a valóság, hogy nagyjából 0-50e Ft-al lehet maximum többet keresni mint egy gazdaságis pozícióban, egy HRes, akiknek az egyetem egyenlő 3 év bulival, náluk is a nettó átlagfizetés 100e Ft-al marad el maximum.
Pl MSc + 3 év (+gyakornokság) villamosmérnöki tapasztalattal 450e Ft a nettóm, meg vannak velem elégedve, tippre cégen belül a saját bérplafonomon vagyok. Legtöbb ismerősöm is hasonló bérsávban van foglalkoztatva a szektorban. Ezzel szemben 1-2 éve végzett gazdasigis ismerős 400at keres. Volt HRes barátnőm egy éve 350 körül kapott (akkor még én is kevesebbet) és magasabb fizetésért váltott. Kezdő orvosok fizetése azonos (tőlük nem irigylem). Miért mondják, hogy ez olyan kiemelkedő fizetés? Az a kiemelkedő, hogy valaki szakmunkás papírral meg egy gagyi céggel villany / víz / gázszerelőként, esetleg burkolóként keres simán havi 800e-1M Ft-ot.
Ez az 50-100e Ft lehet valakinek soknak hangzik, de amikor az ember lakást venne, esetleg autót, pont ott van vele, ahol a part szakad. 15 év helyett 12 alatt gyűjti össze a lakásra valót....
Attól, hogy mérnökként jól lehet keresni nem azt jelenti, hogy mással nem lehet ilyen jól vagy még többet.
450 ezres nettó kezdésnek szép és évek alatt feljebb fog menni.
Sok sori munkás, tanár vagy egy árufeltöltő már a felének is örülne pedig sokaknak diplomájuk is van (csak semmit sem ér).
Attól, hogy mérnökként jól lehet keresni, az nem azt jelenti, hogy más szektorokban nem. Most pont a közgázt hoztad fel, meg az orvosokat, de felhozhattad volna a pedagógusokat, diplomás rendészeti dolgozókat is akár (most mondtam valamit). Nem mindegy, hogy milyen referencia csoporthoz hasonlítod magad.
A piac diktál. Ott lehet elérni a legmagasabb fizetéseket, ahol kevés a munkaerő.
Megjegyzem építőmérnökként dolgozom és abszolút nem sajnálom az építkezéseken dolgozó egyénektől a napi bérüket. Megdolgoznak érte, plusz 80%-ban nem tudnak bánni vele, így el is szórják a fenébe az egészet, plusz a jó részét feketén keresik (ha nem az egészet). Miért irigyeljem?
Leírtad az alap béred. Egyéb juttatások? Projekt pénz? Éves prémium? Karácsonyi jutalom? Céges autó? Mert azért itt is vannak mérhető különbségek.
És akkor még azt is felhoznám, hogy nettó 450 ezer forint önmagában sem rossz kereset. Főleg nem heti max 40 órás melóval, ami akár nem is hajszol túlzott stresszbe. Ha van egy párod, aki szintén megkeres még ennyit és egyéb juttatásokat is kaptok, nettó 1 millió forintotok úgy megvan, mint a huzat. Ebből azért szép kényelmesen meg lehet élni. (Persze szintén nem mindegy milyen referencia csoporthoz hasonlítod magad.)
Van egy ismerősöm, aki épületgépész mérnök (végzettségű), de gáz-víz-fűtés szerelőként dolgozik (lehet, hogy valami tanfolyamot még elvégzett hozzá). Azt mondja azért, mert ebből is megkeres annyi pénzt amennyire szüksége van, nem zavarja ha koszos lesz a keze, és a lényeg, hogy nincs főnöke, ha van kedve dolgozik, ha nincs akkor nem.
Lehet ilyet is, és manapság ha éjjel nappal dolgozol, ilyen módon biztos többet megkeresel mint egy irodában ülő mérnök - viszont egy HR-es végzettségű valakinek ez a lehetősége nem igazán van meg.
Annak idején amikor belevágtam a főiskolába én is elhittem, hogy majd milyen jól fogok keresni mérnökként. Aztán 3év gépészmérnöki tapasztalattal és msc végzettséggel a nettóm a 300ezret sem éri el...teljes mértékben csalódtam az egészben, és így már nem is érdekel ez a szakma.
Mai fejjel messziről elkerültem volna a főiskolát/egyetemet és mentem volna autószerelőnek. Az legalább érdekelne is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!