Szerintetek mennyi az a havi összeg, amiből meg lehet élni?
Tehát konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek mennyi az a havi összeg, amennyiből átlagos szinten fent lehet tartani egy háztartást, egy 4-5 fős családnak?
Gondolok itt a rezsire, autóra, kiadásokra, kisebb nyaralásokra, szórakozásra stb. Ne nagyban gondolkodjatok, hanem egy átlagos, normál polgári szintben.
Ja és az összeg 1 főre értendő, például a családfőre.
Az összeg 1 főre értendő? Vagyis az az 1 fő tartja el az egész családot, ami 4-5 fő? Így érted a kérdést?
Pl. apa-anya és 2-3 gyerek (gondolom, így 4-5 fő, nem pedig háziállatokkal) és mondjuk csak az apa keres pénzt és akkor így mennyiből tudnának megélni átlagos szinten?
Az, hogy mi átlagos, eléggé nézőpont kérdése. De legyen akkor mondjuk egy kétszintes kertes házuk (hitel nincs rajta), annak a rezsije, legyen egy átlagos családi kocsijuk (mondjuk egy pár éves kombi Ford Mondeo vagy egy kombi Toyota Auris). A gyerekek iskoláztatása, étkeztetése, tankönyvek, stb-stb... A család mondjuk évente 2-szer (de legalább 1-szer minimum) elmegy nyaralni vagy a Balcsira vagy a szomszédba Kroátiába a tengerpartra. Ezen felül néha elmennek moziba megnézni a gyerekekkel valami mesefilmet vagy csak a szülők valami felnőttesebb filmre (a gyerekek addig otthon maradnak vagy ha nagyon picik, lepasszolják őket a nagyszülőknek vagy valami egyéb rokonnak, barátnak). A moziban persze mindenképpen kell venni kólát és popcornt.
Elmennek néha gyereknapokra, gyerekrendezvényekre, vidámparkba, majálisra, utcabálokra, állatkertbe, strandra is, ott ugye vattacukor, édesség, cukorka, palacsinta, lángos, sós perec, stb-stb... Ezek "átlagos" dolgok, hiszen nem kaviárt és homárt esznek a gyerekek, nem Dubaiban lakik a család és a családi kocsi sem egy Koenigsegg Agera vagy egy Bugatti Veyron. 🙂
Otthon néha grillparti is van, átjönnek a szomszédok, rokonok vagy a gyerekeknek szülinapi/névnapi zsúr, amire osztálytársak/barátok jönnek. Kislufi, kis játszóház, jó nagy torta, szendvicsek, ez az amaz...
A családi kombit néha szervizelni/tankolni is kell.
Aztán mindezeken felül valamennyit még sikerül is félretenni.
Talán ezt az egészet, amit most leírtam, lehet úgy nevezni, hogy "átlagos". Ahol nem úsznak aranyban, mint az olajsejkek, üzletemberek vagy a sportolók, de azért jól megélnek és élvezik az életet.
Ha egy ilyen családmodellt nézünk és mondjuk csak a fater keresi a lóvét, akkor mindehhez egy olyan nettó 500-600-700 ezret szerintem mindenképpen haza kell vinnie a pereputtynak.
De tudok konkrét példát is mondani.
Amíg Édesapám élt, addig főleg az Ő keresetéből éltünk 4-en. Ő, én, a mostohaanyám és a mostohaöcsém. Az Elmünél mint villamosüzemmernök rendszeresen 400-500 ezreket hozott haza. Illetve ott volt a mostohaanyám pedagógusi fizetése, ami lehetett talán olyan 100 és 150 ezer között valahol. De ha ezt levesszük, akkor is ott volt faterom fél millió körüli fizetése.
Minden számla időben ki volt fizetve, nemhogy kaja volt itthon, de csoki, édesség, chips, stb. is. Simán tudtunk venni otthonra 1-2 lapostévét, számítógépet, Playstation-t. Autó is volt persze. Lett először egy Suzuki Swiftünk 1999-ben, utána 2006-ban egy Toyota Corolla kombink, illetve mostohaanyámnak egy Toyota Yarisa, néha elmentünk nyaralni vagy egyéb programokra. Párszor a Hungaroringre az F1 szabadedzésre is kimentünk.
Nem éltünk nagy lábon, nem Amerikában laktunk, nem mentünk állandóan külföldre, nem S osztályú Merci volt a családi kocsink, nem jártunk az öcsémmel magánsuliba, szóval közelében nem voltunk az ilyen újgazdagnak nevezett rétegnek. De jól éltünk, megéltünk, amire kellett, arra azért volt pénz és nem szűkölködtünk. Talán mondhatom azt, hogy átlagosan éltünk. Legalábbis nekem ez az volt.
1999-től 2013-ig éltünk így 4-en, ugyanis idén 8 éve, hogy Édesapám elhunyt. Utána a mostohaanyámmal és az öcsémmel is lassan megszakadt a kapcsolatunk. De az tény, hogy ahogy éltünk, az annak volt köszönhető, hogy Apám nem 100-120 ezret keresett, hanem a többszörösét.
Jelenleg most ott tartok, hogy a párommal élek az örökölt családi házunkban. Én alig 200 ezret keresek, ő álláskereső. Néha az apja besegít a nyugdíjából, ami olyan 140-150 ezer körül lehet. Éhezni azért bőven nem éhezünk, sőt nekem van egy Suzuki Swiftem is. De hónap végére rendszeresen elfogy a pénzünk, nem járunk nyaralni, mindenféle programokra, nincsenek gyerekeink és grillpartikat sem tartunk itthon. Hatalmas gondban lennénk, ha a jelenlegi helyzetünkben még 2-3 gyereket is el kéne tartanunk...
5 fős családnak a minden szempontból átlagos szinten élni nem pesten hanem egy vidéki városban jelenleg kb 7-800 ezer forintba kerül.
Az hpgy ezt 2 vagy 1 ember hozza össze lényegtelen.
23-as!
"Az hpgy ezt 2 vagy 1 ember hozza össze lényegtelen."
Ha több ezer emberből 2 tudja összehozni ezt az marhára nem átlag.
Mi 4-en élünk. Apám keres 280-at, anyám kapja az 50k-s rokkant nyugdíjat + a családi 2 gyerek után. Simán átlagos színvonal élünk, sőt mondanám hogy afelett, mert nyáron járunk standra nem egyszer, jó kajákat eszünk, nem rég tudtunk fürdőszobát újjítani(természetesen hitel felvétele nélkül.)
Nem tudom ez a havi 500k alsóközéposztály kategória, hogy jön ki az embereknek, mert Mo-n az átlag BRUTTÓ bér 440k körül van.
23as vagyok
25-ös:
Szerintem te marhára el vagy tévedve......
Kérdezd már meg szüleidet mennyi a rezsi? Fával fűtötök amit kaptok?
Vagy hogy van ez?
Az Isten háta mögött éltek?
Egyáltalán te miről beszélsz?
"Simán átlagos színvonal élünk, sőt mondanám hogy afelett"
Az kemény....
26-os.
Hát nem pesten, ahol még a legutolsó, leélt félszobas lyuk is 150k-nál kezdődik.
Családi házunk van, amin semmilyen törlesztő részlet nincs. Amíg nem jönnek a nagy hidegek gázzal fűtünk, télen pedig fával, amit VESZÜNK és nem kapunk.
Amugy Nógrád megyében élünk.
"Kevésből is meg tud valaki, sokból is sokan csórók."
Hülyeség az egész elméleted. Sokból könnyebben teszel félre szerintem, mint a kevésből úgyhogy szerintem ne erőltesd ezt a kevésből leszel a király dolgot!
26...
330 meg a családi. Ebbol éltek 4en átlag felett.
Okéjó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!