Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hova tudnék elmenni dolgozni...

Hova tudnék elmenni dolgozni egy érettségivel?

Figyelt kérdés

2019-ben érettségiztem le. Utána elkezdtem munkákat keresni, fel is vettem egy gyárba. Hamar kiderült, hogy a gyár nem nekem való. Nem igazán bírtam a műszakozást sem, illetve a monoton munkát sem. Ezen kívül voltam egy boltban eladó, de 3 hónap után besokalltam, nagyon rossz volt a beosztás. 9 órás nyitástól voltunk bent este hétig. Gyakorlatilag ott éltem, és aludni mentem haza.

Most 9 hónapja vagyok munkanélküli, viszont anyámék azt modnták hogy ha nem kezdek el dolgozni akkor kiraknak otthonról.

De mégis mit lehet dolgozni? Érettségivel nem akarok gyárba menni mert nem bírja a szervezetem a műszakokat illetve úgy érzem a többség buta ott.

Arra gondoltam, hogy irodába kellene dolgoznom de nem igazán látok ilyen hirdetéseket. Hogy lehetnék egy irodába dolgozó?

2021. júl. 26. 17:18
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
84%

Akkor leírom én, mert eddig itt mindenki csak kerülgette a forró kását, meg finomkodott össze-vissza

Annyi a porbléma, hogy te nagyjából egy gőzölgő szarkupacot érsz a munkaerőpiacon, viszont ennek ellenére te próbálod meg szabni a feltételeket a munkáltatók számára.

Te egyáltalán nem vagy semmi féle alkupozícióban. Tudod ez úgy működik, hogy minnél több mindenhez értesz, minnél több speciális tudással rendelkezel, úgy szabhatod te a jobbnál jobb feltételeket magadnak. Na az érettségi az nem ez a szint

Amúgy meg 2021-ben a lőtéri kutyát nem érdekli az, hogy neked érettségid van tekintettel arra, hogy egy bő 20-30 éve gyakorlatilag a 8 álntalánost váltotta ki. Gyakorlatialg szinte mindenki rendelkezik vele.

Nem igazán van olyan munka, ahova nem elég a 8 általános, hanem pont egy érettségi kell, de annál meg nem több.

Nem igazán van olyan munka, hogy gépbe adatfelvívő ember. Ezt épp az csinálja meg, akinek van aznap egy 1,5 órás üresjárata. Nem fog egy cég sem napi 8 órában tartani egy irodában azért, hogy te adatokat vigyél fel, amikor épp kell.

Egyébként úgy, hogy semmi szakmád, semmi képesítésed, semmi speciális tudásod nincs szinte esélytelen az, hogy irodába kerülj egy cégnél. Nagyon max valami önkormányzati ctrl c+v embernek vesznek fel mindenkori minimálbérért, csak azzal meg az a gond hogy annyiért a kilincset nem fogom meg, nemhogy még csináljak is esetleg 8 órában valamit

Vázolnám a lehetőségeidet:

- Bemész dolgozni gyárba

- Tanulsz

Pont. Más nincs

2021. júl. 27. 16:23
 22/38 anonim ***** válasza:
98%
Kérdező, mert gondolom a szüleid azt mondták, azért.
2021. júl. 27. 17:53
 23/38 anonim ***** válasza:
89%
#22 felsőoktatás alapfeltétele.
2021. júl. 27. 18:00
 24/38 anonim válasza:
89%
2017be kezdtem dolgozni erettsegi utan. Az egyetem nem jott be, igy egy gyorsétteremben kezdtem, utana egy cipoboltban voltam elado, majd helyettes, majd üzletvezető. Feljebb leheg lepkedni a rangletran, csak kitartonak, es ugyesnek kell lenni. Felajanlottak egy irodai munkat a cégen belul, de kaptam egy masik lehetoseget, hogy allatokk foglalkozzak. Ha nem vagy kitarto, akkor elehedj meg a muszakozassal, es a gyarral.
2021. júl. 27. 18:44
 25/38 anonim ***** válasza:
6%
Egy érettségivel dolgozok egy gyárban havi nettó 450-500 ezrekért. Tisztában vagyok vele, hogy sok diplomás nem visz haza ennyit. És még van feljebb lépési lehetőség is. Persze 12 és 4 műszak, de a világon semmi gondom nincs vele, jobb mint az 1 műszakos irodai.
2021. júl. 27. 20:15
 26/38 anonim ***** válasza:
84%

Ez melyik gyár?

2021. júl. 27. 20:20
 27/38 anonim ***** válasza:
96%
#27 ne erőlködj, nem fogja elárulni, csak trollkodni jár ide és minden témába beröfögi amiben szóba kerül a gyári munka. Egyébként én sem tartom elérhetetlennek amit leír, némi túlórával. Jobb gyárakban.
2021. júl. 27. 20:23
 28/38 anonim ***** válasza:
77%

Észrevettem. De abban reménykedem hogy egyszer leírja. :)

2021. júl. 27. 20:39
 29/38 anonim ***** válasza:

Üdv!

Én nem olvastam végig az összes kommentet, kb. úgy 15-öt, de az adott kb. egy képet a vitáról.

Nekem kérdésem lenne, hátha figyeli még valaki ezt a topicot:

VALÓBAN OLYAN SZÖRNYŰ A GYÁRI MELÓ? TÉNYLEG AKKORA POKOL, ÉS RETTEGNI KELL TŐLE?

Én is sajnos csak érettségivel (+2 OKJ, de ezeknél valóban, ha még nem is tanul mellé az ember autodidakta, még tudást se adna =[) rendelkezem. Talán annyi az előnyöm, hogy 1-2 munkát fel tudok mutatni : voltam irodában is - na az valóban az a sztereotipikus "általános irodai adminisztrátor" volt, annyi volt az előnye, hogy egy rendszergazda mellett tényleg élőben el kezdtem azt tanulni, amit OKJ alatt kellett volna -, ill 3 évig programoztam/foglalkoztam mikrokontrolleres munkákkal egy cégnél. (meg volt még 1-2, de most nem ezek a lényegek).

Én egyébként azért nem szereztem diplomát, mert sajnos kibuktam az egyetemekről. =( 3× is megpróbáltam, én szerintem a magam részéről amit tudtam, megtettem, de a matektanárok élvezettel szórtak ki. =[

Most megpróbáltam utoljára egy másik szakot, arra viszont nem vettek fel.

Szóval én most nekiültem, és el kezdtem felhajtani sorra azokat az álláslehetőségeket, amiket be lehet vállalni az én papírjaimmal, ill. amiket meg merek pályázni a tudásommal.

És természetesen ezek között egy marék ilyen gyártósori operátor, összeszerelő, meg volt amúgy forrasztó is (ami tetszett is volna egy kicsit, de aztán a távolság miatt család részéről addig ment a hiszti, amíg mondtam, hogy oké, keresek tovább).

Én férfiasan bevallom, minden ilyen szalagmunkát azért nem vállalok be, mert pl. 10-ből 9 eljátsza (ezeket legalább telefonba elmondták EDDIG), hogy csak minibálbérre jelent be, a többi meg zsebbe... ami hát lényegében az, hogy feketén fizet. Vagy egyszerűen nincs egálban a megélhetéssel (ami nálam egy egyszobás albi + rezsi + biztos, egészséges kaja + valami minimum alap, amiből pl. háztartási eszközöket biztosítok).

Szóval olyan munkát magam is visszautasítok, aminél amúgy vagy a jelenben, vagy a jövőben csövezhetnék. A munkának az a lényege, hogy ne csövezzek.

De kezdenek képbe jönni olyan szalagmunkák is, amik helyben is vannak - mindenki nekem eddig azt mondta, hogy Baranya iparilag a béka segge alatt van, de mintha mégis lehetne 1-2 lehetőséget találni -, rendesen bejelent, meg másban is vállalhatónak tűnik.

Illetve pl. ma észrevettem egy olyan melót is (helyi), ami "egyműszakos". Én nem is tudtam, hogy ilyen is van!

Sajnos ma már este találtam rá, és a cégről nem találtam semmi megfoghatót, így önéletrajzot se tudtam ma beadni (én nem igazán szeretek ugyanazzal az általános önéletrajzzal mindenkit bombázni, inkább "rászabom" a cégre/gyárra), de holnap reggel fél 9-kor tervezem hívni őket.

Nade, én mindig olvasom, hogy mennyire kiégeti az embereket a gyári munka, meghogy a 3 műszak a poklok-pokla..... nyilván, én is tudom, hogy nem jó, így is azért jópárszor kellett éjszakázzak, vagy a tanulás miatt, vagy felvételi miatt, vagy project miatt, számtech-es dolgaim miatt...

De azt pl. sokszor úgy kellett elviseljem, hogy stressz is volt mellette, meg kilátástalanság is.

És én pl. el tudom képzelni, hogy a monoton munka nem is lenne olyan rossz. Én azt éltem meg eddig, amikor szellemi munkát kellett végezzek dömpingben, hogy más sincs, csak stressz, stressz, stressz, anyázás, murphy törvénye mindig beüt, etc.-etc.

A szalagmunka az ilyen szempontból nem pont, hogy nyugalmat, biztonságérzetet ad?

Egyetem alatt egyszer kipróbáltam úgy kb. egy szűk fél évig egy gyári diákmelót. Ami TUDOM, hogy nem ugyanaz, mintha most főállásban beállok "rabszolgának".

De pl. nem emlékszem, hogy az olyan szörnyű volt. Ami rosszra emlékszem onnét, az az volt, amikor úgy jött ki a "lépés", hogy egyetem/tanulás -> munka -> egyetem/tanulás, és ezek között semmi időm nem volt aludni, és a csavarválogatás közben szó szerint volt, amikor nyitott szemmel pár-pár másodpercre bealudtam, és akkor nagyon rossz hatásfokon is dolgoztam kb. egész nap. Az nem volt kellemes.

A környezet egyébként kivételesen jó volt, jobb beszélgetéseim voltak ott, mint a szaktársaimmal, v. kollégiumi társaimmal. De abba szerintem egy jó adag kivételes szerencse, meg az is benne volt, hogy diákmeló...

Szóval... igazából nem tudom hová rakjam a dolgot?

Úgy érzem, hogy vagy van valami, amit én nem látok át, naiv és "hülye vagyok az élethez", hogy elviselhetőnek képzelek el egy szalagmunkát;

Vagy az én megérzéseim a jók, és ez tényleg kicsit fel van fújva?

Valaki nem tudná leírni esetleg RÉSZLETESEN, hogy neki mik a SAJÁT tapasztalatai? Minél több konkrétummal? Hogy hogyan élte/éli meg a gyártósori melót?

Előre is köszönöm!

2021. júl. 27. 22:19
 30/38 anonim ***** válasza:
97%

Gyartosor az szar. Marcsak azert is, mert ott KELL allnod, keves helyen ulnod... folyamatosan...

Volt egy melohelyem, ott 30an voltunk egy teruleten, volt egy sorvezeto amolyan teruletert felelos "vezeto", aki bsztatott ha lassu vagy mert minden lepest egy masik koveti. Ha lassu egy lancszem, lelassul az egesz termeles.

Pisi kakiszunetet kezfeltartassal jelezted, odament a sorvezeto beugrott a helyedre elmentel kullantani. Visszamentel levaltottad... es igy tovabb. Kajaszunet 20 perc, kartyaval csipp, lejarat elott kartyaval csipp. Ha tobbet ucsorogtel akkor az ajto lereteszelt es csak a sorvezeto tudott kiengedni... termeszetesen nem tetted zsebre amit kaptal....

Fizu atlag, nyilvan a felelosseged sem olyan mint egy utasszallito pilotajanak...

Munkaidokeret.... a 20 perceidet szepen ledolgoztattak szombatonkent... amikor csak azert kelsz fel hogy a kifizetett 20 perceidet seggingyen ledolgozd.

Nagyjabol ennyi...

Persze ez egy pelda, ahany ceg annyi verzio... hol tobb hol kevesebb meloval.

Erdemesebb szakmat kitanulni es mondjuk hiaba egy gyarban, de mondjuk gepkezelonek lenni... az is tud szr lenni, de ennel ezerszer jobb.

Meg a penz is. Foleg ha ertesz is hozza nem csak nyomod a zoldet.

2021. júl. 27. 22:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!