Mit csináljak ha a munkanélküliség teljesen kikeszít?
Fiú vagyok panelba lakok a szulokkel 27 éves letemre meg mindig. Nincs munkám csak alkalmai munkák voltal eddig. Valami borzalmas egy sz..os szuk panelszobában tolteni az egesz napomat heteket, honapokat. Az önéletrajzokra nem válaszolnak a telefont nem veszik fel. A végzettségem az hegesztő de nincs benne tapasztalatom sajnos illetve van egy logisztikai ügyintező szakmám is illetve angol középfok. Sok helyre jelentkeztem raktárosnak is de sok raktár kint van a országutakon amit kocsi nélkül lehetetlen megkőzelíteni es buszok sem közlekednek ott. A másik meg a fizetés hogy nagyon nem akarnak fizetni a munkáltatok. Barátnőm es haverjaim nincsenek tehat ezalatt az idoszak alatt beszgetni sem tudok kivel. Egesznap eszek meg alszok meg tevezek.
Semmi otletem nincs.
27/f
#23-as vagyok. Eddig nem értettem egyet a károgókkal, de nem lehet hogy a te igényeid magasak egy hangyányit?
Ne legyen stressz, ne legyen 3 műszak, közel legyen, keveset kelljen dolgozni, cserébe fizessen milliókat! Ha valamelyik nem teljesül, oda te be se teszed a lábadat, mert nem vagy rabszolga. Na ilyen hozzáállással nem fog menni az álláskeresés!
Én műszaki diplomával elköltöztem az ország túlsó végébe minimálbérért. Elhiheted, hogy nekem sem ez volt álmaim netovábbja, de tudtam, hogy valahol el kell kezdeni. Az, hogy elvállalsz egy 3 műszakos állás, nem jelenti azt, hogy örök életedre ezt kell csinálnod. Csinálod egy-két évig és máris van egy referenciád, amivel sokkal könnyebben tudsz továbblépni jobb munkák terén.
Ne idegesíts már. HEGESZTŐ SZAKMÁD VAN!!! Hol élsz te, hogy nem találsz melót? Nyilván kezdőként nem fogsz nettó fél millás fizut leakasztani, de valahol el kell kezdeni. Dolgozol, félreteszel, tanulsz a kollégáidtól, eszközöket szerzel, maszekolni kezdesz szabadidődben és amikor a maszek már többnek látszik, mint a teljes munkaidő, akkor vállalkozást alapítasz és hegesztőként dolgozol tovább a saját vállalkozásodban. Később akár másokat is bevonsz, alkalmazottaid lesznek.
A munkáltatók megvannak lőve Budapest környékén. Nem találni lakatost, hegesztőt, villanyszerelőt pl. szolgáltatókhoz, mert nem tudják felvenni a versenyt fizetésben az építőiparral, vagy külfölddel. Egy vagyont kifizetnek alvállalkozóknak, hogy a kis fis-fos melókat megcsinálja valaki. A vállalkozók meg nem győzik a munkát.
Ha te jelen helyzetben ilyen szakmával nem találsz munkát, az azt kell hogy mondjam, sajnos a te szegénységi bizonyítványod.
Fentieket biztos forrásból tudom. Egyrészt szolgáltatónál dolgozom és állandóan küzdünk a munkaerő toborzással és a vállalkozókkal.
Másrészt a férjem alap végzettsége hegesztő. Utána lediplomázott, mérnökként dolgozik, de hétvégente és olykor esténként eljár egy céghez hegeszteni úgy, hogy a benzin költségét állják és az eszközöket biztosítják, csak menjen... Havi 100-150 ezer forint ebből is csurran-cseppen tisztán.
Itt jön az, hogy el kell tudnod adni magad. Jelentkezel. Egyértelműen látszik az önéletrajzodban, hogy nincs hegesztői szakmai tapasztalatod. Ha behívnak, már sejtheted, hogy hajlandóak betanítani, hiszen látják hogy nincs tapasztalatod, még is behívnak interjúzni.
Elmondod, hogy sajnos nincs szakmai tapasztalatod, de az oktatás során ebben és ebben nagyon jó voltál, ez és ez érdekel, szívesen tanulsz meg új technikákat is, szereted a szakmát, talpraesettnek, feladat orientáltnak tartod magad jó probléma megoldó készséggel. Örülnél, hogyha tapasztalt szakembertől tanulhatnál, blabla. Csupa hangzatos mondat, ami remélhetőleg így is van. Ha van másik hegesztő is a csapatban, márpedig multiknál, szolgáltatóknál általában szerencsés helyzetben van, szimpi lesz a hozzáállásod és kevesebbet kell neked fizetni, mint egy olyan embernek, akinek 2-5 év tapasztalata van, akkor fel fognak venni. Így működik ez a piac.
Az önéletrajz mellé érdemes már rögtön csatolni is a jelentkezéshez egy motivációs levelet, amiben tudatod, hogy ugyan nem felelsz meg minden feltételnek, de...
Legyél kicsit talpraesettebb na!
Mondjuk a hegesztő nem rossz szakma, állítólag sokat lehetne kersni vele, hiány van belőlük, és kb mindenhova kell. A logisztikai ügyintéző szakma angol nyelvtudással pedig szintén egy igen jó irány, egyáltalán nem lebecsülendő - mint ahogy volt aki korábban itt írta hogy sz-ros logisztikusid van csak"
Nem rossz szakma, ANGOL nyelvtudással párosítva pont ér is valamit.
Alapvetően én nem ítélem el, mert hosszú ideje nem talál munkát. Sajnos saját bőrömön tapasztalva mondom, hogy sajnos a hosszú idejű álláskersés is bizony van olyan régió ahol sajnos valós probléma, akárki akárhogy próbálja bemagyarázni, hogy nem, meg hogy válogatni lehet a munkákba. Sajnos nem mindenhol. Ez még alapvetően alapesetbe nem is elítélendő.
DE:
felvet egykét kérdést, hogy akkor esetleg próbáltál tenni ellene szakmailag? A munkanélküliség mellett a szakmai dolgok fejlesztésére is lehet koncentrálni.
Először is két szakmás van. Milyen módon szerezted, milyen képzési rendszerbe? Fizetős felnőttképzéss? vagy mindkettő iskolarendszerű? 2015-től két államilag támogatott iskolarendszerű szakma ingyenes (esti felnőttképzésbe is). Emellett az elmúlt évekbe (míg az OKJ-t meg nem szűntették tavaly dec 31-gyel) a Munkaügyi Központ is orrba-szájba nyomatta a szakmai, NORMÁLIS, RENDES szakmai képzéseket is. Esetleg próbáltál munkaügyi központ által szervezett képzésre bejutni? Én kettőt is elvégeztem általuk, pénzügyi meg számviteli ügyintézői rész képesítéseket (egyik a másikkal jó, kieégszítik egymást). Szakmai képzéssel próbálkoztál ilyen módon például? A szabad idődbe (hiszen munkanélküli vagy) próbáltál saját autodidakta módon fejleszteni, fenntartani a szakmai tudásod? (szakmai blogok, fóruok, csoportok, szakanyagok olvasgatása, böngészése)
Esetlegesen ha képzed magad saját magad önképzéssel, önéletrajzot kicsit át pofozva mondjuk gerilla kompentecia alapú önéletrajzzal pályázni, direkt szakmai tudást kiemelve, önképzést kiemelve lehetne lökést adni az esélynek
"Azert nem alkalmaznak hegesztőként mert nincs 2-5 tapasztalat de azt a 2-5 evet hol szerezzem meg hogyha a legtobb helyen elvaras?"
Hát haver, majd ha már az éhenhalás szélén állsz, rájössz, hogy muszáj hazudni!
Addig meg bérelj gépet, ha már venni nem tudsz, és vállalj lakatos munkát, kerítésjavítást, hegesztéis munkákat stb.
Gondolom arról sem volt eddig fogalmad, hogy elmehetsz te postásnak is vagy takarítónak heti 40 órába, és mellette lehetsz egyéni vállalkozó is félállásba fele annyi adóteherrel (havi huszonöt ezer).
Van egyébként bármi fogalmad a munkajogról, szerződés / foglalkoztatási formákról, lehetőségekről?
Ha nem mozdulsz ki nem is lesz, csak a bambulás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!