Mit tudok tenni akkor, ha mindenhonnan elutasítanak, mert fiatal pályakezdő vagyok, de máshogyan nem tudok tapasztalatot szerezni, csak akkor, ha felvesznek?
2020. májusa óta keresek munkát. Hetente 5-6 helyre biztosan jelentkezem, abból örülök, ha egyről visszaszólnak, persze a válasz: nem. 2-3 havonta van 1-2 telefonos, maximum 1 személyes interjúm, ott nyilván hitegetnek, majd közlik, hogy nem. 2-szer is volt fizetett próbanapom, ahol mondták, hogy innen biztos, majd jött a telefon, hogy mégsem...nem vagyok elég tapasztalt.
Emellett persze folyamatosan mondják, hogy biztosan nagyok az elvárásaim, és mint fiatal csak lusta vagyok dolgozni. Mindenhova jelentkezek, amit az adott állás elvárásai megengednek. Szó szerint mindenhova.
Kezdek lelkileg belebetegedni, hogy nem találok munkát, ez a végtelen kör (jelentkezek munkára-elutasítanak tapasztalat hiányában-hogyan szerezhetek tapasztalatot-jelentkezni kell munkára, és előlről) felemészt.
Az elején válaszoltunk rendesen. Többek között én is. Erre megkaptam, hogy kb hülye vagyok, te voltál ott és nem adnak munkát. Akkor mit vársz? Ajánljon valaki itt munkát neked? Vegyelek fel az én cégemhez?
Ha ennyire nincs munka ahol laksz, akkor szedd a sátorfádat és költözz 1-2 megyével arrébb, ahol jobbak a lehetőségek.
A munkát nem osztogatják, hanem meg kell szerezni, a hirdetés csak azért van felrakva, hogy tudd hol keresd a lehetőséget!
Nincs tapasztalatod? Hát akkor két lehetőséged van:
1 - Közlöd hogy mivel nincs tapasztalatod így a próbaidő plusz 6 hónapig ingyen is vállalod a munkát (garantáltan felvesznek).
2 - Körbejárod a munkakört, hogy nagyjából mit kell ott csinálni, és kamuzol egy munkahelyet ahol már csináltál ilyet. Ha tudsz beszélni róla, nem fognak lerázni, mert az első két három hét mindenhol ismerkedés, betanítás.
Ennyit tehetsz!
Mégvalami ami fontos hogy tudd:
Azokat a munkákat hirdetgetik, ahová már szóbeszéd útján, vagy ismerős által nem találnak embert, szóval a hirdetéseket / interjúkat tedd a legutolsó helyre, és innentől akárhol is fogod meg a kilincset vagy veszed el a nyugtát kérdezd meg hogy :
- Milyen itt dolgozni?
- Mit kell csinálni?
- Te vagy ön hol jelentkezett a munkára?
Ja és most néztem ilyen végzettséged van illetve vizsgád.
Ahol nem feltétel, oda ne is közöld se a nyelvtudásod, se az érettségidet.
Azért ne, mert a kollégáid nagy valószínűséggel 8 általánost végeztek, vagy szakmunkást, (vagy azt se) és egy ilyen "közegben" többnyire kikezdenek egy tanultabbat és ezt a munkáltatók is tudják, és inkább olyat vesznek fel aki beilleszthetőbb a kollégák közé, és nem "nagyfejűbb" mint azok akik már évek óta ott dolgoznak.
Mivel lány vagy így számodra a "női munkák" az esélyesebbek.
Ez a korosztályod és a végzettséged miatt a magyar munkaerőpiacon kb annyit jelent hogy:
- Takarító
- Konyhai kisegítő (bármelyik gyorsétteremben)
- Árufeltöltő
- Raktári összekészítő
- Postai levélkézbesítő
- Élelmiszerboltban csemegepultos (ha nagyon szerencséd van).
- Piacon eladó zöldségesnél
Kb: Ennyi jut sajnos így ebben a helyzetben.
Még valami ami eszembe jutott, ha nem sikerül főállású szerződéses munkát kifognod, akkor kereshetnél alkalmi azaz nap végén fizetős munkákat is.
Hivatalosan ezt alkalmi munkának hívják napi megbízási szerződéssel, és napi bejelentéssel működik, úgy, hogy a munkaadódnak elmondod az adataidat, és ő felhívja a 1818 as kormányzati számot, és azon bediktálja a sajátmaga és a te adataidat és hogy erre a napra munkát ad neked.
A törvény szerint ezt havonta 15 alkalommal teheti meg és mindössze napi ezer forint adójába kerül.
Amikor megalkuszol ebben a jellegű munkában akkor napi 6-8 ezernél többet ne nagyon mondj, mert a szakképzettséget igénylő munkák nettó órabére van jelenleg 1000-1500 ft körül.
Sose kritizáld a munkát, a kollégákat, a körülményeket, meg úgy kb semmit se, mégha provokálnak akkor se.
Vedd szivességnek hogy dolgozhatsz nála. (munkaalázat).
Azért írom ezeket le neked, mert a tapasztalataimon alapul, és még hasznodra vállhat, ha megfogadod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!