Egyedülállóként,hogyan tudnék egy kis reményszikrát találni ház vásárlásra a Csok-al szemben?
Házas vagyok és gyereket is tervezünk, mégsem érzem úgy, hogy hatalmas segítség lenne a CSOK, mert nem írunk alá a semmire 3 gyereket, nem is szeretnénk 3 gyereket, kettő pedig nem "ér semmit" ezekben a támogatásokban. Pest megyében nem is megyünk sokra ennyi pénzzel, ha a nulláról kezdjük...
Két gyerekért megdobnak max egy rakás "kedvezményes hitellel"... hát köszi. :D Azért aki a nulláról kezdi most fiatalként, annak nem ez hozza meg kolbászt a kerítéshez, valljuk be. Azoknak lehet, hogy kedvező, ahol már megvolt a három gyerek, vagy volt kettő és hajlottak a három felé, a támogatások pedig csak ösztönzően hatottak. Én fiatal vagyok, még gyermekvállalás előtt állunk. Az én környezetemben nincs olyan fiatal pár, aki a 10+10, illetve már a 10+15 milliót kihasználta volna, mert egyszerűen nem észszerűek a feltételei. Ez nem nekünk segítség.
Amikor a lakásunkat vettük, akkor még az volt. Az eladók CSOK-kal mentek újépítésű házba. Megvolt a három gyerekük, 27 millióért lehetett kapni egy 110 nm-est a településen. A devizájuk után 7 milliót kaptak a lakásuk árából, plusz felvették a 10+10 milliót és lett egy szép házuk... Na de eltelt három év és mostmár ugyanezek a házak 45 millió körül mennek. :) Mire megyünk most 27 millió forinttal, amiből 10 hitel?
Nekem egy szavam nem lehet, mert mi még pont a felfelé ívelő lakáspiacnál vettük a lakásunkat 3,5 éve. Minimális önerővel, hitelre. Akkor 16 millióért, mostmár ér 26-ot legalább. Jól keresünk, 2 éven belül végtörlesztjük a hitelünket. Innen már könnyebb lesz továbblépni, bármilyen körülmények is uralkodnak majd a piacon. Örülök, hogy így döntöttünk, bár nem volt könnyű, hiszen az akkori vagyonunkhoz képest azért jelentősen eladósítottuk magunkat.
Ha havi 400 ezret félre tudsz tenni, akkor azért közel sem vagy rossz helyzetben. Van 7 milliód, újabb másfél év múlva lesz 14. Nem egy életet robotolsz végig azért, hogy ingatlanod legyen, csak néhány évet.
A CSOK és a babaváró verték fel az árakat, pont a támogatás összegével megegyezően.
Mondok két példát: anno 2010-ben újítottuk fel a balatoni nyaralónkat.
120km-re lakunk tőle és a mi lakhelyünkről járt le a kőművesbrigád MINDEN NAP, hogy megcsinálják! Kb 4-4,5 millióba került MINDENESTŐL!
manapság ezt hol és ki csinálná így meg?
A második eset: apám nővéreméknek 2014-ben vett egy 41nm-es lakótelepi lakást (nem panel) 4,7 millióért. Azóta ugyanilyen lakások, akár ugyanabban a háztömmben 12-13 millióba kerülnek legolcsóbban. A nagyobb 50-60nm-esek már 15-17 millió, a 70nm-esek súrolják a 20 milliót.
Egy 30 ezres, dunántúli városkában élnük, szóval itt nincs különösebben semmi ami indokolná a 3-szoros áremelkedést. Nincs lakáskiadáy, airbnb meg semmi hasonló mégis felmentek ilyen szinten az árak.
Mi is hasonlóan gondolkodtunk, mint a 32.
Én a babavárót fel akartam venni, férjem nem akarta. Most már örülök, hogy így alakult, mert a lakáshitelt is visszafizettük, nincs nyomás egy babaváró hitel miatt rajtunk ( mert nyilván ha nem jön olyan ütemben a gyerek, az is csak egy hitel a nyakadba)
Szabadnak érzem magam és úgy gondolom ez a sok gyerekhez/házassághoz/ lakáshoz/szerződéshez kapcsolódó támogatás sokszor csak stresszfaktir és nem úgy érzi az ember magát, hogy "milyen jó ez a lehetőség", hanem " legyen már vége".
#36: najó, egy utolsó próba... nem az airbnb önmagában okozta a boomot, hanem ELSŐSORBAN (nem kizárólagasosan, csak elsősorban) a befektetési célú ingatlanvásárlás. Ennek volt az airbnb a motorja, mivel lényegesen megemelte az elérhető hozamot, de amikor elindult az árrobbanás, már pusztán a spekulatív befektetők is tovább fújták az árakat, akár lakáskiadás nélkül is. A növekedés végül akkor maradt abba, amikor telítődött az airbnb piac, és a lakóközösségek, önkormányzatok meg elkezdték belengetni, hogy korlátozni szeretnék az ilyen célú lakáskiadást. Az egészre végül feltette a pontot az állampapír plusz, ami már 2019-ben is vonzó alternatívája volt a lakásba fektetésnek 6%-os kamattal. 2020 hatását majd csak jövőre fogjuk igazán látni, de egyértelmű, hogy a turisták hiánya durva hatással lesz az árakra.
És igen, az valóban igaz, hogy ez legerősebben Budapest központját érintette, de nem csak a szigorúan vett belvárost, gyakorlatilag minden jó közlekedéssel rendelkező városrész masszívan érintett volt. Az innen kiszoruló átlagos pénzű tömegek valódi lakhatási kereslete pedig az egekbe emelte a központon kívüli ingatlanok árát is. És mivel Budapesten és az agglomerációjában összesen kb. 3,3M ember él, ami az ország több, mint harmada, ez elég jelentős országos szinten is. De az sem igaz, hogy ez a befektetői hatás kizárólag Budapesten jelent volna meg, a Balaton például ugyanúgy "elveszett" az átlagembernek, de minden minimális turizmussal rendelkező városban lezajlott ugyanez kicsiben.
Abból is kiválóan látható, hogy mennyire nem a CSOK emelete meg az árakat, ha megnézed néhány turizmustól teljesen távol lévő falu ingatlanárait az elmúlt 10 évben: sok helyen még a 2008-as válság előtti szintet sem érte el mostanra az átlagos ingatlanár. Böktem pár "semmi közepi" települést véletlenszerűen: Fegyvernek, Nagyatád, Jánoshalma, egyik sem érte el a 2008-2010 körüli árat mostanra. Itt tudod nézegetni: [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!