Környezetemben azt vettem észre, hogy aki nem tanult tovább középiskola után, hanem elment gyárba dolgozni, most sokkal előrébb tart, mint ahol én tartok jelenleg. Gondolok arra, hogy nekik van megtakarításuk, saját kocsi stb. és gyakorlatilag bármi, ami kell nekik gond nélkül meg tudják venni. Ellenben nekem alig van valami megtakarításom, saját kocsiról még álmodni se tudok, és pl egy új telefonra is fél év alatt dobtam össze a pénzt nagy nehezen.
4 évem ment el az egyetemen, hogy szerezzek egy olyan diplomát, amivel olyan állást tudok szerezni, hogy még a szülőktől való különélés is lehetetlen. Egy ismerősöm érettségivel gyárban kétszer annyit keres, mint én diplomával. Ez normális dolog?
Annyit még hozzátennék, hogy Nyugat-Magyarországról van szó.
Ez a mérnök-szakmunkás ellentét már a rendszerváltás előtt is megvolt, az egyre növekvő szakember hiány következtében pedig csak még tovább élesedett. Régen a Műszaki Egyetemet évi 50 gépészmérnök hallgató kezdte el, ma már ez a szám 400 felett van... panaszkodnak is az oktató ismerőseim, hogy ilyen létszám mellett nem lehet minőségi oktatást nyújtani.
Másfelől viszont a nagyobb cégeknél egy idő után semmiképpen sem juthatsz feljebb a ranglétrán, ha nincsen diplomád. A kis cégeknél pedig akkor fogsz sokat keresni, ha te magad vagy a tulajdonos. Összességében tehát megéri tanulni, csak a szakmát az alapoktól kezdd: tanulj szakmunkástól.
2020. dec. 28. 20:59
52/73 anonim válasza:
Életkörülmény függő. Ny Mon vagyok mérnök. Olyan ismerőseimhez képest akik mondjuk szakmával és egy év gyakorlat szerzés után kapásból kimentek Ausztriába dolgozni ingázva azokhoz képest le vagyok maradva. Sőt , mire végeztem nekik lassan meglett a saját lakásuk is. És a 2000 euróval évi 14x továbbra sem tudok versenyezni. Aki nem ment ki de vállalkozást felépített addigra az is jóval előrébb jár hozzám képest anyagilag. Valószínűleg őket nem is fogom utolérni. De ezen példákat leszámítva azért jobb a helyzetem mint egy betanított munkásnak vagy sok alkalmazott szakinak. Egy a lényeg, hogy nincs már akkora mérnök hiány mint régen. Nagy vonalakban jobban jársz vele mint ilyen képesítés nélkül. De nem kell csodálkozni ha egy szakember netán anyagilag beelőz mert ez egyre könnyebben fordulhat elő. Kereslet és kínálat dönt a piacon.
2020. dec. 28. 22:49
53/73 anonim válasza:
És azt vállalom, hogy egy tömeg diplománál sokkal jobb jelenleg most egy szakma.
2020. dec. 28. 22:52
54/73 anonim válasza:
A diploma egy könnyebbség tud lenni, hogy jobb munkád legyen magasabb fizetéssel. Ennek az az ára, hogy tanulnia kellett az embernek még évekig, amikor a diploma nélküli kortársak már dolgoztak végig. Ez bevételkiesés a diplomásnak, és egy komoly befektetés.
Utána viszont jobbak a lehetőségei. Viszont egy élelmes diploma nélküli egyén áthidalhatja azt az előnyt, amit másoknak a diploma nyújt. Magyarul "élelmes diplomátlan" > "életképtelen diplomás".
2020. dec. 28. 23:35
55/73 anonim válasza:
Kedves Szalagmunkás, ha értesz a mérnöki munkákhoz, akkor meg kéne tervezni egy házat, majd kéne írni egy applikációt, valamint össze kéne dobni egy őj data centert, mikor kezded?:D
2020. dec. 29. 08:15
56/73 anonim válasza:
55: Most azt gondolod, hogy ezzel nekem olyanokat mondtál amit ne tudnék megcsinálni? Ki kell ábrándítsalak.
2020. dec. 29. 08:19
57/73 anonim válasza:
A "Szalagmunkás" megszólítást meg szerintem ne erőltesd! Akármennyire is próbálsz lenézően írni, nálunk a gyárban pont, hogy nincsenek szalagok.:) Kevered kicsit a helyet, na mindegy... viszont amíg gépkezelésért megkapom úgy a nettó 450 ezreket havonta, hogy tulajdonképpen rutinszerűen lenyomom a 8 óra munkát különösebb stressz nélkül és még el sem fáradok úgy igazán, addig nem váltok munkakört. Jaaa és ezeket a gépeket ne úgy képzeld el, hogy megnyomok 2 gombot és kész. Annál kicsit több a teendő, mert pl. robotokat kell kezelni és gépen dokumentálni a folyamatokat...De inkább ez, mint a stressz és a mérnöki munka (nem mintha azt nem lehetne betanulni és megcsinálni)
2020. dec. 29. 08:23
58/73 anonim válasza:
A diploma akkor előny, ha azon a területen is dolgozol. Anyukám 22 éves kora óta pénzügyi területen van, azon belül is 27 éve a bankszakmában, eleinte ügyfelezés, de kb majdnem mindenhol volt már, egy ideje legfőképp a könyvelésben, annak is egy átfogóbb részében. Nincs sajnos diplomája, viszont a szakmában nagyon erős, csak azért nem tudnak neki vezető pozit adni, mert nincs meg a papírja. mondtam neki, hogy csinálja meg, de annyira stresszes és fárasztó a munkája, hogy egyszerűen időben nem fér bele és rámenne az amúgy is törékeny egészsége. Kicsit bánja is, meg nem is, hogy nem csinálta meg anno fiatalon, viszont elég hamar jöttem, meg akkor még nem az volt a nézet, hogy csak akkor lehetsz valaki, ha diplomád van. Egy jó szakmával jól lehetett keresni, csak hát van egy plafon, ha alkalmazottkánt csinálod...
2020. dec. 29. 08:25
59/73 anonim válasza:
Akkor elmagyarázod nekem, hogy melyik routing protocolt választanád a fabric interconnectec között? Valamint hogy melyik tűzfal gyártót részesítenéd előnyben? Előre is köszönöm a válaszod
2020. dec. 29. 08:44
60/73 anonim válasza:
Istenem, még a varázslatos, titkos helyen dolgozó gépkezelő troll is megjelent.... innentől kezdve semmilyen beszélgetésnek nincs értelme. :D
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!