Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Manapság már nem éri meg tanulni?

Manapság már nem éri meg tanulni?

Figyelt kérdés

Környezetemben azt vettem észre, hogy aki nem tanult tovább középiskola után, hanem elment gyárba dolgozni, most sokkal előrébb tart, mint ahol én tartok jelenleg. Gondolok arra, hogy nekik van megtakarításuk, saját kocsi stb. és gyakorlatilag bármi, ami kell nekik gond nélkül meg tudják venni. Ellenben nekem alig van valami megtakarításom, saját kocsiról még álmodni se tudok, és pl egy új telefonra is fél év alatt dobtam össze a pénzt nagy nehezen.

4 évem ment el az egyetemen, hogy szerezzek egy olyan diplomát, amivel olyan állást tudok szerezni, hogy még a szülőktől való különélés is lehetetlen. Egy ismerősöm érettségivel gyárban kétszer annyit keres, mint én diplomával. Ez normális dolog?

Annyit még hozzátennék, hogy Nyugat-Magyarországról van szó.

2020. dec. 28. 08:36
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/73 anonim ***** válasza:
88%

"4 évem ment el az egyetemen, hogy szerezzek egy olyan diplomát, amivel olyan állást tudok szerezni, hogy még a szülőktől való különélés is lehetetlen."

Nem a papír a lényeg, hanem az, mihez értesz. Ismerek diplomás árufeltöltőt, ügyfélszolgálatost. Volt munkatársam bölcsész, de angolul nem tudott egy levelet írni, vagy az adott szakmához hozzászagolni.

Hidd el, lehet sokat keres a gyárban az ismerősöd, de nem 9-5-ig dolgozik.

2020. dec. 28. 13:14
 22/73 anonim ***** válasza:
62%
#20 ez zseniális volt. :D Köszönöm.
2020. dec. 28. 13:17
 23/73 anonim ***** válasza:
72%

#20 nekem is nagyon tetszett, igaz ami igaz! :D

Tök jó egyébként, hogy minden kérdésbe behozzuk a külföldi lehetőségeket, pedig itt erről szó sem volt.

De igenis érdemes tanulni, csak nem mindegy, hogy mit. Ezt a helyzetet én is tapasztalom. Tök kellemetlen volt, hogy kezdő mérnökként a felét keresem azoknak, akik középiskola után egyből dolgozni kezdtek és kilátásom sem volt nagyjából... semmire. Tudod hányszor vágták a pofámba gúnyos vigyorral pl. osztálytalálkozón, hogy "na... ezért érdemes volt?". És tudod hányszor gondolkodtam el őszintén azon, hogy "b*sszus... ezért érdemes volt?". 5 éve dolgozom. Még mindig pályakezdőnek nevezem magam, mert nem olyan ágazatban mozgok, ahol le lehetne ülni és azt lehetne mondani, hogy a kezemben a tuti kulcs az anyagi biztonsághoz. Állandóan képeznem kell magam, helyezkednem, lépkednem. Mindezek ellenére a fizetésem tekintetében nincs panaszom és tudom, hogy ennél már csak feljebb lesz akkor is, ha holnap kirúgnak a jelenlegi munkahelyemről.

Mostmár azt látom, hogy amíg én így 5 év után is bőségesen felfelé haladok, addig azok, akik anno a képembe nevettek, stagnálnak, vagy most (a járvány miatt) éppen a lejtőn indultak el lefelé.

2020. dec. 28. 13:33
 24/73 anonim ***** válasza:
37%
Gyárakban jó fizetések vannak. Én is ott szeretnék majd dolgozni. Egy beszerző/belső ellenőr/pénzügy kontroller elég tűrhető fizut kap. Projektmenedzserek, csoportvezetők, osztályvezetők meg még jobban. Na de aki nem tanult tovább középiskola után, esélye sincs arra hogy h gyáron belül ilyen pozícióba kerüljön. De, kinek mi? Középiskola, egyetem alatt végig dolgoztam. Gyártósoron kezdtem, majd szépen feljebb jutottam a gyakornoki ranglétrán. Tapasztalatom szerint a gyártósoron dolgozók előbb lesznek önállóak és felnőttek, míg a diplomások nagy része ezt a 30as korára éri el. Rengetegszer kaptam meg hogy minek tanulok, jó ez. Jó a fizu stb. Majd, hogy a központban dolgozók semmit se csinálnak, aztán felveszik a nagy pénzeket. Eléggé ellentmondásos. Egyébként ahol most vagyok gyakornok, indítanak egy új gyártást, ahova nem kell ember, csupán felügyelő, aki ha észreveszi h hiba van, jelez a mernoksegnek. Egy jelenlegi gyártás lesz átalakítva így. Azon a gyártáson most 4 műszak van és muszakonként 20-23 ember. Ebből 3-3 ember kell csak az új rendszerhez. És szerintem máshol is vannak hasonló fejlesztések. De elég bemenni egy tescoba/sparba/mekibe. Rengeteg az önkiszolgáló kassza és csak egyre több. Ahol eddig dolgozott 8 kasszas, most csak 4. És így tovább. Rövid időn belül a szakma nélküli, betanított munkások nagy részére nem lesz szükség. Mi lesz velük? Mit fognak dolgozni? Elmennek keletre ?
2020. dec. 28. 13:36
 25/73 anonim ***** válasza:
8%

"Mostmár azt látom, hogy amíg én így 5 év után is bőségesen felfelé haladok, addig azok, akik anno a képembe nevettek, stagnálnak, vagy most (a járvány miatt) éppen a lejtőn indultak el lefelé."

azért ez nem volt szép kijelentés még akkor is, ha becsméreltek.

2020. dec. 28. 13:37
 26/73 anonim ***** válasza:
89%
#23. Nagy igazság, hasonlókat láttam a környezetemben én is. Aki 18 évesen nem tanulni ment tovább, hanem dolgozni kezdett, már rég a saját autójával járt, amikor az egyetemistának még csak költségei voltak, bevételei nem. Így nyilván könnyen hasonlítgatják a helyzetüket továbbtanuló társaikéhoz, hiszen előbb indul a karrierjük. Csak ott nem stimmel a logika, hogy 100m sprintet hasonlítanak a maratonnal.
2020. dec. 28. 13:53
 27/73 anonim ***** válasza:
67%

Alapvetően megéri tanulni DE csak olyan szakmát aminek van értelme ÉS ami érdekel is VAGY ha nem is feltétlen slágerszakma, de nagyon elhivatott vagy benne ÉS kiemelkedően jó.

Átlagos emberként átlagos módon egy kevésbé menő szakmát tanulni és abból diplomát szerezni nincs értelme, ezt tapasztalatból írom.

Én földrajz szakon végeztem, BSc diplomám van, de nagyjából a képzés felétől kezdve árjöttem, hogy számomra teljesen értelmetlen ez a végzettség és nem fogok tudni soha a szakmában elhelyezkedni. Akik komolyan vették, továbbtanultak vele ÉS tényleg érdekelte is őket, könnyen el tudtak helyezkedni akár szakmában is, úgy hogy van esélyük továbblépni, jobb fizetésért, magasabb beosztásban.

Viszont az is értelmetlen, hogy most a csapból is az folyik, hogy IT-s szakinak kell menni, programozónak/pénzügyi szférába/villamosmérnöknek és sokan ennek be is dőlnek, holott lehet, hogy nekik semmi affinitásuk nincs ezekhez és rohadtul nem érdekli őket, csak azért tanulják ezeket, mert azt hallották, hogy jól fizető, hiányszakmák. Na ők sem fogják semmire sem vinni.

2020. dec. 28. 13:54
 28/73 anonim ***** válasza:
50%
#25. Amit idéztél, az szerintem nem kárörvendő mondat volt, hanem egy szimpla megállapítás. Nem értelmezhető, hogy szép vagy nem szép, viszont jó eséllyel igaz.
2020. dec. 28. 13:56
 29/73 anonim ***** válasza:
75%

Rokonom mesterleveles ács, már elmúlt 60, de ő is folyamat tanul, mindig van egy újabb technika egy anyag, rengeteget olvas régi és új dolgokról is, a szakmájában kiemelkedő és elismert. Nem feltétlen kell ehhez egyetem, nem keres havi milliókat, de egy-egy szakterületen belül is mindig van tanulnivaló.

A gyárba se mindegy, hogy milyen poziban dolgozol ;) azért sori munkánál jóval többet keresnek a mérnökök, pénzügyesek...stb és oda diploma kell, ráadásul gyári meló 8 órában hétvége nélkül. Van ilyen is. Van aki diákként még a soron dolgozott és most ugyanott minőségügyi mérnök. Persze ehhez az kellett, hogy tanuljon. Szóval akár szakmunkázni megy az ember, akár szellemi munkakörben mindkettőben fontos a tanulás, ha az ember valamit el akar érni.

Persze van aki 18-20 évesen dolgozik, egzisztenciát épít, de idővel általában megragadnak egy szinten, mert mondjuk munka vagy család mellett már nem tudja magát képezni, esetleg elégedett a jelenlegi helyzetével.

2020. dec. 28. 14:15
 30/73 anonim ***** válasza:
16%
Nekem az a kedvencem, mikor a gyárban odajön hozzám egy diplomás mérnök és megkérdezi, hogy ez meg az mi a gépen és hogy működik...
2020. dec. 28. 15:28
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!