Így élhetek jól nyelvekkel (fordító-tolmács)?
Szóval jelenleg szlavisztikán vagyok, az orosz a fő nyelvem, az már eléggé jól megy, középhaladó szinten vagyok belőle. Az egyetemen tanulok még spanyolt, az sokkal könnyebb nekem, mint az orosz, abból szintén középhaladó szinten vagyok.
Van emellett 1 német DSD felsőfokú nyelvvizsgám, minden modulból C1 Niveau, illetve angolból 3db felsőfokú nyelvvizsgám (IELTS, CEA, Origo).
Legjobban az angol nyelvet beszélem, éveket éltem Skóciában. Ezután jön a német, nemzetiségi gimibe jártam, ott eléggé belénkverték a nyelvet.
Ha végre elvégzem a BA-t, akkor MA-ra fordító-tolmácsra szeretnék menni angol nyelvből és még nem tudom, melyik legyen a másik, de szerintem a német lesz.
Erre van igény? Csomó olyat hallok, hogy válság idején senki nem keresi a "csak" nyelvtudással rendelkező munkaerőt, magánvállalkozást meg nem hiszem, hogy akarnék/tudnék nyitni. Nincs meg egyáltalán az alapításához a keret..
Egyáltalán élhetek így jól? Kb milyen fizetésre számítsak kezdőként, majd később, nagyobb tapasztalattal? (Tegyük fel, nagyon jó lennék a szakmában, könnyen mennek a nyelvek, jól tudok kommunikálni az emberekkel.)
Mindenki azt mondja a mostani szakomra, hogy büfészak és én tényleg nem szeretnék a végén mondjuk a Mekiben kikötni. Nem mintha megszólnám azt a munkát se, egyszerűen csak nekem személyesen nem az a célom, hanem maga a nyelvekkel való foglalkozás, bár biztos más területeken is szép karriert lehet befutni.
Lehetek pl a tolmácsolásból, fordításból és ha maszekba adok nyelvórákat gazdag? (Nem ez a cél, hanem egy alap anyagi jólét, mondjuk havi 250.000-300.000Ft, csak kérdezem, hogy kb mennyi a felső határ ennél a szakmánál?)
Szerintetek milyen nyelvet érdemes még hozzátanulnom? Van egy családi barátunk, aki Magyarországon élő, görög származású orvos, ő mondta, hogy ingyen is tanítgatna engem görögre. Megérné még a görög nyelvet hozzátanulni, vagy inkább valami mást?
Válaszaitokat előre is köszönöm!:)
Egyik nyelv se ritka, kb. Duná lehet rekeszteni fordítókkal, tanárokkal. Magyarokkal és anyanyelviekkel. Meggazdagodni nem fogsz angol, német, spanyol, orosz nyelvórákból. Annak nincs értelme, hogy tudj 2 nyelvet felsőfokon, pláne, hogy ezek a német és az angol, a többi meg középszinten maradjon. Az már elég ritka, hogy valaki 4 nyelven beszéljen felsőfokon, én rágyúrnék a másk kettőre és inkább azokból tolmácsolnék. Pláne Magyaro.-on egyre "fontosabb" (hasznosabb) lesz az orosz tudás és olyan sokan nem beszélnek. Angol, német felsőfokúból rengeteg van.
Meggazdagodni nem hiszem, hogy lehetne itthon csak fordításból, max. ha valami diplomáciai munkát tudnál csinálni, pl. nagykövetségen, Brüsszelben, stb.
Ha ez érdekel, akkor mindenképpen ezt csináld, Mekiben nem fogsz kikötni ha ügyes vagy, de akár tényleg jól élhetsz, különösen ha külföldön tudsz elhelyezkedni (vagy a már említett nagykövet/diplomata mellett).
Természetesen még szeretném fejleszteni az orosztudásomat, még a felénél se járok a szlavisztika-tanulmányaimnak, szerintem a vége felé azért már csak meg lesz az a felső oroszból is!
A spanyol meglehetősen könnyen megy, de abból még messze vagyok a felsőfoktól. Hogyha BA után 1 évet kihagynék, és csak spanyolt tanulhatnék valamilyen jobb magántanárnál, akkor meglenne a felsőfok abból is szerintem.
Szerintem sajnos nem, tapasztalatom szerint a szaktudás sokkal fontosabb.
Manapság ugyanis már egyre több feladatot darabolnak fel: egyik helyre csak németül, másik helyre csak franciául beszélőt keresnek, emiatt nem vagy előrébb ha németül és franciául is tudsz (az angol lersze alap).
Én is két nyelvszakon voltam és nincs olyan állás, ahol mindkettőre szükség lenne.
Angol plusz egyet válassz.
Görögország válságban van és abbam is fog maradni.
Szerintem semmi értelme görögöt tanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!