Igaz, hogy ugyanazért az elvégzett munkáért a férfiak több fizetést kapnak mint a nők?
Mikor érnek véget a legújabb intézkedések? Most mindent meghosszabbítottak jan. 31-ig?
---Irén
Szerintem ez a kijelentés akkor lenne helytálló, ha két ugyanolyan idős, ugyanolyan végzettségű, ugyanolyan szakmai tapasztalatokkal rendelkező egyént veszünk és ugyanabban a pozícióban hasonlítjuk össze a bérüket. Na már most ilyen lehetőség általában nincs, így kár is ezen rágódni.
Én pl. tudom, hogy az azonos beosztású férfi kollégám kb. 30%-kal többet keres nálam, de van is benne +15 év szakmai gyakorlat és alatta 40 beosztottal több. Innentől kezdve nem várom el, hogy pont ugyanannyit keressek, mint ő. Sőt abszolút nem reális összehasonlítgatbi a bérünket.
Én is olyan területen dolgozok, ahol rálátok a bérekre, volt olyan munkahelyen ahol iparági szinten is, nem csak céges szintén és azt tudom megerősíteni, amit a 6-os válaszoló ír.
Multi cégeknél junior szinten nincs akkora szakadás és intelligens cégeknél figyelnek arra, hogy ne legyen bérfeszültség a csapaton belül, de sok helyen a cost saving uralkodik és a vezetők azt a 10-20 000 HUFt is megspórolnák a becsatlakozókon. Viszont vezetőknél, ahol már az alkalmazottak nem látnak egymás bérére és nem beszélik meg egymással a fizetésüket megy a mókolás az offerekkel rendesen.
Kis cégeknél, állami szektorban sokkal erősebben megjelenik a probléma, ott van a nyílt 'elmegy szülni' meg 'a nő kevesebb fizetést kap mert az ő munkája nem ér annyit' mentalitás. Egy multinál általában nem így állnak ehhez hozzá de ha a jelöltnek alacsonyabb a fizetési igénye megcsillan sokszor a büzsétakrékosság jele a fejekben.
12 es
Ha ennyivel több beosztottja van, akkor max ugyanúgy hívják a pozitokat, de nem ugyanazt a munkát csináljátok.
Nyilvánvalóan nem csinálja két ember ugyanabban a beosztásban teljesen ugyanazt a munkát a cégnél, annak nem lenne értelme. :)
Viszont ebből is látszik, hogy a kérdés egyáltalán nem olyan egyszerű, mint ahogy azt sokan szemlélik. Mi a reális összehasonlítási alap? Mert az nem az, hogy ugyanazon a szinten, ugyanolyan beosztással, ugyanazon megnevezéssel végezzük más-más csoportok élén a tevékenységünket, hiszen már a válaszomból is kibukott olyan különbség, ami bőven megengedheti, hogy a másik fél több fizetést kapjon függetlenül attól, hogy milyen nemű.
13-as válaszoló vagyok. Én divíziókat, csapatokat építettem fel multi cégeknél, SSC-k esetében sokszor egy funkcióra több csapat is jut, egész magas szintű hierarchiával kiépítve. Ilyen divíziókhoz nagyjából ugyanolyan tapasztalattal, skillekkel keresnek csapattagokat és vezetőket. Össze lehet ezeket hasonlítani hidd el ha van ezekre rálátása valakinek, csak valamiért a szakértői kijelentéseknél mindenki homokba dugja a fejét. De még mielőtt HR területre tévedtem volna is találkoztam olyanokkal, hogy unokatestvérem az egyetemen találkozott a férjével és frissdiplomásként, full ugyanolyan háttérrel egy helyen kezdtek el dolgozni ugyanabban a pozícióban és a férje jobb fizetést kapott csak azért mert ő férfi. (Nyilván ez egy kis cég volt ahonnan hamar mindketten léptek)
A férfi és női bérezésekben vannak különbségek, csak ennek a fő kiindulópontja tényleg az, hogy a legtöbb nő nem mer annyira bátran kérni, pláne ha junior és fogalmatlan. Nyilván ennek is megvan a háttere amit előttem már kifejtették. Ezek nem hazai sémák egyébként, hanem a világon szinte mindenhol jelen van, kivéve pl Izlandon már nem, ahol törvénybe foglalták, hogy ilyeneket nem csinálhatnak a cégek. De mindenki elhiheti, hogy a színvonalasabb szakmai tanulmányok, lapok, auditor cégek nem hasraütésre alapozzák a nyilatkozataikat... Javasolni tudom a Big4 cégek nyilatkozatait, mert nekik tényleg van rálátásuk ezekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!