Otthagyjam az egyetemet? Van értelme befejezni?
NKE-re járok közigazgatás-szervező alapszakra. 1 évet megcsináltam. Szeretem ezt a szakot, de sok helyen olvasom, hogy nagyon pocsék fizetésem lenne, kb 150-210 körül. Ezért a kevés pénzért szerintem nem érné meg befejezni. Most meg második évben már kollégiumot sem kaptam és az albérlet is elég drága.
Ezen őrlődök hetek óta, hogy lehet jobb lenne elmenni egy OKJ-ra, szerezni valami szakmát.
Vagy ha utána elmennék mesterre, de azzal sem hiszem, hogy sokkal jobbak lennének az esélyek.
Ja és fiú vagyok.
mert ilyen a világ, sajnos. Ez a tapasztalat. Bár pontosan nem tudom hol vidéken de a versenyszféráról volt szó és ott kell, ha jól akarsz keresni és nem fizikai munkából akarsz megélni. (bár hozzá teszem most már ott is megindult a bérfejlődés a munkaerőhiány miatt) Ha lesz versenyben a munkáért már egy diplomás rajtad kívül őt fogják felvenni, pedig nem biztos hogy értelmesebb tudom jól de a diploma azért ad egy bizonyos fokú tudást tájékozottságot, a szakmai részen kívül is. A nyelvtudás meg alap, vidék nem vidék. Azt fogják felvenni aki tud angolul, németül mert olyan nincs, hogy a nyelvtudás nem kell. Bármikor kellhet, főleg ha a vállalkozó sem tud akihez jelentkezel. Ahol meg nem kell ott megint nem fogsz jól keresni szerintem. Bár itt megint kérdés hogy kiknek mi a jól.
Arról nem beszélve hogy mostanában egyre több multi jön vidékre és ők is diplomát és nyelvtudást keresnek és ott tényleg jól lehet keresni.
De ezzel a diplomával nem fognak felvenni versenyszférába, irodai munkára...
A gyártósoron meg a kutyát nem fogja érdekelni, hogy milyen nyelveket beszélek
Nem azt mondtam, hogy ezt a diplomát fejezd be, csak hogy mindenképp diplomát szerintem.
22-es, nem mondtam hogy garantált a jó kereset a diplomával, még az állás sem garantált ma már sehol. A kérdező okj és diploma között vacilál és mester képzésen gondolkodik, irodai munkán. nem szakmunkásként tervezi az életét, még ha azok is kezdenek jól keresni. Igaz hogy nem az íróasztal mellet termesztik a gyümölcsöket, de egy szakmunkás a mezőgazdaságban nem is keres jól ha alkalmazott, ha már ennél a példánál vagyunk. Lehet, hogy egy vállalkozó gazda igen, de ahhoz is diploma kell szerintem ha jutni akar 5-ről 6-ra. "A múltban ebből éltek", de aki csak az állatot tudta etetni meg a földet szántani nem is tudta eladni, a termékeit, csak magának termelt ja és már nem a múltban élünk.
Nem csak politikusok és szóvivők vannak diplomások akik nem fizikai munkát végeznek.
Figyi kérdezted a véleményeket szóval ne kérdezz ilyesmit. Szerintem diploma. Ha nem akarsz diplomát mert egyszerűbb egy 1-2 éves okj oklevelet megszerezni akkor tedd azt, de irodai munkában gondolkozol nem? Ott nem fogsz előre jutni diploma és nyelvtudás nélkül. Lehet hogy most egy kis városban, faluban kezdesz dolgozni de mi lesz később? Fog kelleni mind a kettő hidd el, különben megragadsz ahol kezdesz majd.
Egyébként meg igen, főleg ha büfében akarsz dolgozni. Egy diplomával előbb felvesznek bárhová még ha nem is feltétlen kell. Utána meg tudsz csinálni bármennyi okjt, de fordítva nehezebb. Munka és család mellett diplomázni nagyon nehéz. Hidd el én is így csináltam, ezért mondom. Nekem szerencsém volt mert 89 ben érettségiztem, de ma már nem kellesz jól fizető irodai munkára diploma nélkül. Én multinál dolgozom és mindegy milyen diplomád van, mert mint mondtam ad egyfajta gondolkodás módot, rálátást a világra ha tetszik ha nem. Ha lenne nyelvtudásod, ezzel a diplomával is felvennének főleg a jelen helyzetben mert kevés a munkaerő és sok az SSC jelen pillanatban. Persze ez változhat, de ez így van a szakmunkában is. Most jól keresnek (hál' istennek) de nem azért mert annyira felértékelődött a munkájuk értéke, hanem mert munkaerő hiány van. Ha az valahogy megoldódik automatizációval, migrációval, népességpolitikával, mindegy akkor megint megragadnak majd a béreik. Ne így legyen, de így lesz (nem nézem le őket mielőtt valaki ezt kommentelné, én ha tehetném, most biztos valami építőiparhoz közeli szakmát választanék mert érdekel. diplomával természetesen, hogy ne egész életemben nekem kelljen pl a napelemeket szerelni, hanem vagy saját cégem legyen, vagy egy nagy céghez menjek szakmai vezetőként)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!