Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Van értelme az egyetemnek?

Van értelme az egyetemnek?

Figyelt kérdés
Minden barátom, vagy külföldön dolgozik normális munkakörben, több százezres fizetésért, vagy itthon okoskodnak és keresnek ugyan ugy 500.000+-t, csak azt látom, hogy az egyetemmel csak 4 év spórolást és elpocsekolt időt hozok magamra, van értelme?
2020. júl. 15. 23:50
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
71%
Van!
2020. júl. 15. 23:52
 2/32 anonim ***** válasza:
68%
Ha eleget tanulsz rájössz, hogy a tudás önmagában is érték, nem csak a pénz ad hozzá az életedhez. Nem utolsó sorban messzebb jutsz magasabb képesítéssel 10 éves távlatban, és amikor mások kiégtek a fizikai munkától 40 évesen, fizikailag leépülve, elgondolkodhatnak, hogy hova lesznek még jók, kb. akkor érsz a karriered csúcsára, ha addig beletetted, amit kellett szellemi munkában, és oda mész, ahova csak akarsz. Mindez akkor igaz, ha nem diplomás távolbanéző szakot választasz, hanem akármit, aminek értelme van.
2020. júl. 16. 00:13
 3/32 anonim ***** válasza:
64%
2020. júl. 16. 00:36
 4/32 anonim ***** válasza:
36%
Szerintem többet ér az, ha elmész szakmát tanulni és egyéni vállalkozó leszel
2020. júl. 16. 03:06
 5/32 anonim ***** válasza:
75%

A legtobb esetben egy diploma lehetoseget ad mind a munkavegzes lehetosegevel/minosegevel, mind az adott szakmahoz tartozo magasabb szintu ralatashoz szukseges elmeleti hattertudas birtoklasaval arra, hogy valoban jo legyel a szakmadban. Meg akkor is ha szakmunkarol van szo. En muszaki vonalon dolgozom, erdeklodom, es tanulok is folyamatosan mind okj, mind bsc szinten. Megeri az egyetem, letisztitja a szakmai ralatasom, kipotolja a hianyossagokat, megtanitott rendszer szinten gondolkozni, magasabb szinten, hatekonyabban, jobb minosegben problemat megoldani.

Youtubeon sok hobbi barkacs, muszaki csatornat kovetek. Rendszeresen hangoznak el egbekialto baromsagok mesteremberek szajabol. Leegyszerusitve, miota tanultam fizikat, statikat, villamossagtant, mernokismeretet, energetikat, automatikat mar nem csak azt tudom "elcsenni" egy szakmunkas mester szavaibol hogy hogyan csinaljam, hanem hogyan ne csinaljam. De ideirhatnam a kozgazt, vallalkozasgazdasagtant, menedzsmentet es jogot is, pedig ezeket en csak nagyon feluletesen erintettem. Plusz a szakmai magyar es idegen nyelvismeret sem utolso szempont.

Feltetelezem hogy ugyan ez elmondhato a kereskedelemtol kezdve a penzugyon at a mezogazdasagig minden szakmaban.

Amit itt leirt valaki, hogy a tudas nem csak anyagi oldalrol tesz hozza az eletedhez, az nagyon jo megfogalmazas. Valamekkora plusz energiabefektetessel ertelem szeruen az anyagi oldalat is ki tudod hasznalni.

2020. júl. 16. 09:29
 6/32 anonim ***** válasza:
74%
Attól függ, hogy milyen diplomáról beszélünk?
2020. júl. 16. 09:49
 7/32 anonim ***** válasza:
72%
Nagyon rövidlátó dolog egy karrier első 6-8 éve alapján megítélni ezt. Nekem relatíve haszontalan diplomáim vannak, de még így is jól keresek, valamint jövőre kinéz egy előléptetés, amivel a nettó is elérheti a hét számjegyet. Az elején egyszerűbb lett volna 1300 ajróért húst pakolni Ausztriában, a különbség annyi, hogy 6 évvel később 1420 ajróért pakolnám a húst, 10 évvel később meg műszakvezetőként 1730 ajróért. És 40 éves koromra leszakadna a derekam.
2020. júl. 16. 11:13
 8/32 anonim ***** válasza:
62%

Nekem nem érte meg. 4 évet jártam egy teljesen értelmetlen szakra. Ha ez alatt a 4 év alatt dolgoztam volna inkább, mert pl a mostani munkám simán meg tudtam volna az értelmetlen sőt akármilyen diploma nélkül is, már jóval több félretett pénzem lenne és az akkori sokkal de sokkal alcsonyabb ingatlanárak mellett tudtam volna venni akár már több lakást is. De még ha egy sima szakmát tanulok, kőműves, burkoló, villanyszerelő is többre mentem volna. Elpazarol idő volt az egész...

És tudom, most jönnek a nagyokosok, hogy értelmes szakot kell választani, csak kár, hogy ez nem így működik. Alapvetően az egyetemi felvételit az érettségi és az előtte lévő évek eredményei határozzák meg. Nekem viszonylag hamar, kb 5-es koromban eldőlt, kialakult, hogy miben vagyok jó, mi érdekel és milyen meglepő pont ezeket a tárgyakat tanították olyan tanárok akik még értettek is valamit a tanításhoz.

Szóval ez nagyon hamar kiderült, hogy hiába lehet xy mernökként jól keresni, ha én matekból, fizikából nem voltam túlzottan kiemelkedő. Nem voltam/vagyok hülye ezekhez sem, de ezzel a tudással és érdeklődéssel kín szenvedés lett volna végigcsinálni már csak az érettségit is, nemhogy az egyetemet.

2020. júl. 16. 12:35
 9/32 anonim ***** válasza:
70%

8.

???

Lehet járni különtanárhoz is, ha érdekel valami, vagy ha jobb akarsz lenni valamiből. Én az érettségi tanévében heti 2x1,5 órára jártam matekból magántanárhoz. Nem került vagyonokba sem.

2020. júl. 16. 12:47
 10/32 anonim ***** válasza:
74%

Írtam, hogy nem érdekelt különösebben. Nem voltam belőle rossz, inkább csak átlagos.

Minek jártam volna kölöntanárhoz ha nem érdekelt a dolog? Annak meg aztán végképp semmi értelme, hogy az ember olyan dolgokkal kínozza magát amihez semmi kedve, csak mert azzal lehet jól keresni... És különben is ki tudja 10-20 év múlva éppen milyen szakmák lesznek keresettek és jól fizetők.

2020. júl. 16. 12:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!